Rheinland Pitch on Danube címmel, immár másodszor rendezte meg a Budapesti Vállalkozásfejlesztési Közalapítvány (BVK) a Digitale Stadt Düsseldorf Egyesülettel és a Startplatz Düsseldorffal együttműködve 2019. április 3-án a Rheinland Pitch, a legnagyobb németországi startup verseny elődöntőjét.

 width=

Dr. Bagdy Gábor, Budapest Főváros főpolgármester-helyettese örömét fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy a magyar fiatalok körében erősödik a vállalkozói kedv és az innovatív gondolkodás. A kormánynak és Budapestnek egyaránt kiemelt célja a startupok támogatása, nagyra értékeljük, hogy immár második alkalommal kerül Budapesten megrendezésre a Rheinland Pitch egyik elődöntője – mondta a főpolgármester-helyettes.

A BVK két éve működik együtt a Digitale Stadt Düsseldorf Egyesülettel, ez idő alatt közel tíz magyar delegáció utazott ki Észak-Rajna-Vesztfália régióba, főként startupokkal együtt, és nyolc német delegáció jött Budapestre, hogy innovációval és startupokkal kapcsolatos tudást adjon át. Már van olyan, budapesti központtal rendelkező magyar startup, ami több leányvállalatot is alapított Németországban. A Duna-Rajna együttműködés példaértékű, reméljük, hogy így is fog folytatódni – mondta Szalai Piroska, a BVK kuratóriumi elnöke és megköszönte a partnernek a közös munkát.

A Rheinland Pitch lehetőséget biztosít a magyar startupok számára, hogy üzleti partnereket találjanak Németországban, melynek ipara erős és nagy felvevő képességgel bír az új ötletekre – mondta Lorenz Graf, a Rheinland Pitch tulajdonosa, a Startplatz ügyvezetője. Graf köszöntőjében hangsúlyozta, hogy a most zajló digitális forradalom idején különösen fontosnak tartja, hogy a kreatív emberek közeget találjanak az elgondolásaik valóra váltására, és ez által új munkalehetőségeket teremtsenek.

 width=Németország és Magyarország az innováció számos területén együttműködik, közeli partnerségben valósítják meg a digitalizációt és a startupok támogatását. Számos nagy német cég hozott létre Magyarországon kutató-fejlesztő központokat, melyekben a startupok különleges szerepet tölthetnek be – mondta Kristina Steltzer, a Budapesti Német Nagykövetség gazdasági referense.

Vidar Andersen, a németországi Rheinland Pitch társalapítójaként ismertette a versenysorozat történetét és céljait. 2013 óta 75 Rheinland Pitch verseny zajlott le, 800 startup részvételével. Andersen minden egyes versenyző startup számára egy napos ingyenes tréninget tartott arról, hogyan kell befektetőknek pitchelni. A nemzetközi startup szakértő a BVK felkérésére tavaly év végén Master Pitch tréninget tartott magyar startupok számára a Közalapítvány székházában.

 width=

Öt kiváló magyar startup, a GlovEye, a HunCut CNC Kft., a HypCam, a Sincroll Drive Technologies Kft. és a W-Heat mérkőzött meg egymással. A zsűri tagjai Dr. Bagdy Gábor, Szalai Piroska, Lorenz Graf és Rehus Péter, az IBM Magyarország Kft. országigazgatója voltak, de a közönség is szavazott a legjobbnak ítélt startupra. A júniusi düsseldorfi döntőbe Sincroll Drive Technologies Kft. jutott. A komoly média figyelem mellett zajló németországi döntő kiváló lehetőségeket biztosít a vállalkozásnak arra, hogy kapcsolatokat építsen német befektetőkkel, cégvezetőkkel, döntéshozókkal, és megismerje a német startup ökoszisztémát.

A Rheinland Pitch on Danube a Közalapítvány Tarlós István Budapest Főváros főpolgármesterének fővédnöksége alatt zajló Startup Budapest Tavasz rendezvénysorozatának része.

A rendezvényt Budapest Főváros, a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal és a Külgazdasági és Külügyminisztérium támogatta.

A Rheinland Pitch on Danube versenyen résztvevő Be Smart nyertes startupok:

GlovEye

A GlovEye egy speciális eszköz, melynek segítségével a vak és gyengénlátó emberek bármilyen nyomtatott szöveget Braille-írásként érzékelhetnek. A kesztyűben egy Braille-cella található a mutatóujj alatt, így az ujjbegyünkkel bármilyen karaktert azonnal el tudunk olvasni. A cella Bluetooth-szal kapcsolódik az olvasóapplikációnkhoz, amely bármilyen okoseszközön futtatható, amely rendelkezik kamerával.

HunCut CNC Kft.

Huncut CNC célja, hogy megalkossa és a paicra bevezesse a világ első intelligens desktop CNC megmunkáló központját, amely ötvözi a hagyományos CNC marógépet a 3D szkennerrel.  Olyan gépet terveznek, amely nem csak szakképzett CNC gépkezelők által üzemeltethető, hanem bárki számára elérhető és használható, CNC előképzettség nélkül is.

HypCam

HypCam nagy sebességű torzításmentes 3D képfeldolgozó rendszert fejleszt. 2018-ban piacra dobta a saját fejlesztésű kameráját és annak rendszerét, mely a következő területeken használható: Etalon mérési eszköz laboratóriumi környezetbe. Rezgés és felület diagnosztika az űr és repülés területen. 3D térgeometria, Fotogrammetria, Ipari képfeldolgozás, smart citiy projektek – valós idejű forgalom kontroll, virtuális valóság.

Sincroll Drive Technologies kft

A cég egy újfajta hajtás technológiát fejleszt, golyókat alkalmaz a hajtóművekben. 16 országban van szabadalmuk a technológiánkra, számos prototípust készítettek, melyek igazolják a koncepciót.  A piac mérete óriási, nagyságrendileg 200 milliárd dollár. Több mint hatvan tervezési tanulmányt készítettek ügyfelek számára eddig, melyekből hat prototípus készült el. Ügyfél bázisuk kb 1300 cégből áll világszerte.

W-Heat

A startup terméke egy olyan biológiailag lebomló homlokzati hőszigetelés, ami beépítve tartós, ellenáll a környezeti hatásoknak, viszont élettartama végén a homlokzatról való eltávolítás után természetes úton szennyezőanyag hátrahagyása nélkül lebomlik. Épületfizikai tulajdonságait illetően hőszigetelő képessége versenyképes a jelenleg alkalmazott legnépszerűbb típusokkal és páratechnikai tulajdonságait tekintve felül is múlhatja ezeket az anyagokat, ami a bentlakók komfortérzetét jelentősen növeli.