A ma kezdődő pozsonyi SMART Campus első bemutatkozója – Wrhovina Éva

 

Ma elutaztak Pozsonyba, az i.e. SMART projekt nemzetközi Campusára azok a fiatalok, akik a BVK keretében üzleti ötleteikkel bekerültek a legjobb öt pályázó közé. A héten minden nap röviden bemutatjuk egy résztvevőnket és ötletét. A mai, első bemutatkozó Wrhovina Éva, az intelligens zöld fal tervezője.

1

2013 nyarán kezdtem foglalkozni a városi zöldfelületek növelésének lehetőségeivel. Eleinte csak külföldi példák tanulmányozásába ástam bele magam, később kezdtem konkrétan a zöldfalakkal foglalkozni. Októberben hallottam az i.e.Smart pályázatról, ekkor fogtam saját ötletem, a Vertical tökéletesítésébe.

Minél kiforrottabb lett a gondolat, annál tisztábban láttam, hogy ennek a projektnek nagyobb jelentősége van egy egyszerű zöldfalnál, hiszen hozzájárul a szemlélet- és életmódváltás elősegítéséhez, az egészséges étkezéshez és a gyermekek tudatos neveléséhez is.

A termék egy intelligens fal, mely hasznos funkciói mellett igazodik felgyorsult életünkhöz, ezt segíti elő egy mobil applikáció, melynek segítségével akár a világ másik feléről is kapcsolatba léphetünk a szenzorok által megfigyelt növényeinkkel.

Igényesen kialakított, finom anyagokból készült alkatrészei egyedi design-nal rendelkeznek, ugyanakkor fontos szempont, hogy minden háztartás számára elérhető árúak. Természetesen igény szerint kivitelezhető luxus minőségben is.

A meglévő környezethez igazítható, célja, hogy minden otthonba becsempésszen egy darabot a természetből, ezzel – többek között – esztétikus látványt biztosítva.
További hasznos hatása a levegő tisztítása és a szállópor megkötése, ami súlyos probléma a nagyvárosokban.

A falon minden növény ehető, ez különösen fontos lehet a kisgyermekes családok számára, a gasztrofanatikusoknak és a kisállattartóknak is.

Az urbanizáció, a rohanó életünk és a stressz káros hatásait is enyhíthetjük falunk élő elemeivel. A zöld szín nyugtató hatású, és ha megfelelően válogatjuk össze a növényeket, akár komplett kúrákat is összeállíthatunk belőlük, ezzel elkerülve a felesleges kemikáliák szervezetünkbe jutását.

Egy növény élettartamának, érzékenységének és életperiódusainak szemléltetésével bemutathatjuk, hogy milyen hosszú idő szükséges a megújuláshoz, illetve hogy mennyire fontos mai világunkban a hosszú távú fenntarthatóság.

i.e_smart_-smarttal (1)