„A Budapesti Vállalkozásfejlesztési Közalapítvány (BVK) elnyerte az EU Business Innovation Centre címet, ezáltal a Főváros pozíciója erősödött az európai innovációs és startup ökoszisztémában” – jelentette be Szalai Piroska, a BVK kuratóriumi elnöke az Innovatív vállalkozónők, női vezetők Budapesten címmel rendezett Budapesti Vállalkozásfejlesztési Fórumon.

A BVK rendezvénye, melynek fókuszában a budapesti 40 év alatti fiatal, innovatív, önfoglalkoztató vállalkozónők álltak, 2017. március 7-én a Bálna Budapest központban került megrendezésre. A rendezvény fővédnökei
Tarlós István Budapest Főváros főpolgármestere és Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter voltak.

 width=
Szalai Piroska, a BVK kuratóriumi elnöke

Szalai Piroska elmondta, hogy a Közalapítvány az üzleti innováció, illetve a startupok területén végzett tevékenységéért, programjaiért elnyerte az EU Business Innovation Centre címet, az Unió e területen elérhető legmagasabb szintű minősítését. Az országban így jelenleg a BVK az egyetlen Európai Uniós minősített üzleti innovációs centrum. A díjnak köszönhetően a Közalapítvány előtt új területek és együttműködési lehetőségek nyílnak meg az EU innovációs szereplőivel.

A közép-magyarországi régió egyik erőssége és értéke az innováció, amit az EUROSTAT nemrégiben megjelent regionális versenyképességi indexe is alátámaszt. Ezen összetett index részterületei közül az innovációban jelentősen jobbak az értékeink az uniós átlagnál. A környező fővárosok is gyorsan fejlődnek, ezért, ha nem akarunk lemaradni a versenyben, akkor fokozottan oda kell figyelnünk e területre – mondta az elnök.

 width=
Kállay Gáborné, Ferencváros alpolgármestere, Orbán Gyöngyi, Soroksár alpolgármestere, Szalai Piroska, a BVK kuratóriumi elnöke, Jeneiné dr. Rubovszky Csilla, V. kerület alpolgármestere, miniszteri biztos, Dr. Szeneczey Balázs, Budapest Főváros főpolgármester-helyettese, Sándorfi Eszter KKM Észak-Amerika Főosztály főosztályvezetője, Dunai Mónika, Rákosmente egyéni országgyűlési képviselője, a Női Méltóságért Albizottság elnöke, Bán Teodóra, a BFTK ügyvezetője, Rónaszékiné Keresztes Mónika volt országgyűlési képviselő.

Emellett ismertette, hogy a tegnap kiadott 2016-os KSH éves adatok szerint a női foglalkoztatás múlt évi növekedése területén hazánk a tagállamok között ismét dobogós helyre várható, s az országos létszámnövekedésnek közel 40%-át a Főváros adta.

Dr. Szeneczey Balázs, Budapest Főváros főpolgármester-helyettese gratulált a BVK Smart programjához, amely 2016-ban a „Díj az Európai Vállalkozások Ösztönzéséért” nemzeti fordulójának nyertese lett. Elismerését fejezte ki a Közalapítvány tevékenységét és eredményeit illetően, és hozzátette, a Főváros a jövőben is számít a BVK munkájára, ami hozzájárul Budapest Gazdaságélénkítési és Munkahelyteremtési Stratégiájában megfogalmazott célok eléréséhez.

 width=
Dr. Szeneczey Balázs, Budapest Főváros főpolgármester-helyettese

„A 2015. évi EUROSTAT adatok azt mutatják, hogy a nemek közötti bérkülönbség a 2012-es 20,1 százalékról mára 14 százalékra csökkent, ezzel jóval az európai uniós átlag alá került. Az elmúlt 3 évben Magyarországon csökkent a legnagyobb mértékben ez az eltérés. A mutatónk értéke 2015-ben Svédországéval azonos lett, így elmondható, hogy ebben a szegmensben is az EU legjobbjai közé kerültünk”- hangsúlyozta Dunai Mónika, az Országgyűlés Kulturális bizottsága Női méltóságáért albizottságának elnöke.

 width=
Dunai Mónika, Rákosmente egyéni országgyűlési képviselője, a Női Méltóságért Albizottság elnöke

A rendezvény második részében Dr. Dávid Alíz, a Jedlik Ányos Klaszter ügyvezető igazgatója, Inotay Petra, a FIVOSZ, Női Bizottságának elnöke és Kéri Zsuzsanna, az Impact Hub Budapest coworking társalapítója kerekasztal beszélgetésen ismertetett számos budapesti jó gyakorlatot az üzleti innováció területéről.

 width=

A résztvevők számára a tavaszköszöntő virágot a Főkert Nonprofit Zrt. biztosította.