A sikerhez szakmai tudás, tájékozottság és innovációs orientáltság kell

 

Hazánkban érdemes fokozott figyelmet fordítani a versenyszféra GDP-jének egyötödét és a munkaerőpiacának közel kétötödét adó mikrovállalkozásokra.

Az Európai Unióban nagy különbségeket mutat a mikrovállalkozások súlya a gazdaságban és a foglalkoztatásban. A szegmensben dolgozók aránya a mediterrán országokban (Görögország, Olaszország, Portugália, Spanyolország), a legmagasabb, 40% feletti. A sorban ezután Csehország kivételével a Visegrádi négyek következnek, Magyarország a hatodik helyen áll. Mikrovállalkozásokban a legkevesebben (20% alatt) Németországban, Luxemburgban és Nagy-Britanniában dolgoznak. stat

Hazánkban a kkv-kban foglalkoztatottak több mint fele mikrovállalkozásokban dolgozik, a teljes versenyszférára vetítve az arányuk 38%, ami 9 százalékkal magasabb az unió átlagánál. A mikro vállalkozások jelentős gazdasági szerepét mutatja, hogy ebben a szegmensben termelődik ki a magyar versenyszférabeli GDP 20%-a.

A mikrovállalkozások egyik jellemzője, hogy a dolgozóik ugyan a saját tevékenységi körükben igen magas szintű szakmai tudással rendelkeznek, ám a szakmájukon kívül eső, a vállalkozás működéséhez elengedhetetlenül szükséges területeken hiányosak az ismereteik. A tájékozottság hiánya és a sokszor bonyolult jogi, szabályozási környezet gyakran vezetnek ahhoz, hogy a vállalkozók nem tudnak élni a rendelkezésükre álló lehetőségekkel, pl. adó vagy járulékkedvezmények. Az átlátható, egyszerűen használható megoldások szükségességét és életképességét bizonyítja a munkahelyvédelmi akcióterv sikere.

A Budapesti Vállalkozásfejlesztési Közalapítvány kiemelt feladatának tekinti, hogy a mikrovállalkozások számára érthető, a gyakorlatban könnyen alkalmazható módon releváns, aktuális információkat, valamint professzionális támogatást nyújtson. A közalapítvány egyik küldetése, hogy a fővárosban és Magyarországon a vállalkozói szemlélet és kultúra fejlődését, kibontakozását elősegítse.

 

Szalai Piroska, a Budapesti Vállalkozásfejlesztési Közalapítvány kuratóriumi elnöke, www.bvk.hu