A bruttó hazai termék (GDP) volumene 4,4 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit az első negyedévben.  A szolgáltatások 4,9, a fogyasztás 5,0, és a beruházások 17,1 százalékos növekedése határozta meg a növekedést. A gazdaság teljesítménye az előző év azonos negyedévéhez mérten 4,7, az előző negyedévhez viszonyítva 1,2 százalékkal nőtt – jelentette második becslése alapján a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).  

A szolgáltatásokban hozzáadott érték együttesen 4,9 százalékkal nőtt a tavalyi 3,3 százalékos emelkedést követően. A kereskedelemben, szálláshely-szolgáltatásban és vendéglátásban 8,2 százalékosra gyorsult a növekedés a tavalyi 6,2 százalékról, a szállítás, raktározás üzletágban 4,5-ről 5,2 százalékra.  Az információ, kommunikáció nemzetgazdasági ág hozzáadott értéke 11,7 százalékos teljesítmény-emelkedése volt a legnagyobb, de jelentősen 2,3 százalékosról 6,8 százalékosra gyorsult az ingatlanszektor növekedése is. A pénzügyi, biztosítási tevékenység teljesítménye 0,6 százalékkal nőtt, amit a biztosítás és az egyéb pénzügyi tevékenység javuló teljesítményével magyaráz a KSH.  A GDP első negyedévi 4,4 százalékos növekedéséhez a szolgáltatások 2,6, az ipar 0,5, az építőipar 0,5 százalékponttal járult hozzá.  A felhasználási oldalon a háztartások tényleges fogyasztása 5,1 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest.

 width=

A bruttó állóeszköz-felhalmozás is jelentősen növekedett, az első negyedévben 17,1 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszakit, amikor szintén kimagasló 21,6 százalékos növekedést produkált. Az első negyedévi adat a tavalyi egész éves 16,8 százalékhoz illeszkedik. A készletváltozással együtt a bruttó felhalmozás az egy évvel korábbihoz képest 4,5 százalékkal nőtt. Összességében a belföldi felhasználás 4,8 százalékkal emelkedett az első  negyedévben.
Forrás: MTI