Az internetgazdaság alapjaiban alakítja át a gyártási rendszereket, a megújuláshoz folyamatos innovációra van szükség, ezért a nemzetgazdasági tárca javaslatát elfogadva a kormány adókedvezménnyel támogatja az induló cégekbe befektető vállalkozásokat – mondta Varga Mihály a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) pénteken kiadott közleménye szerint.

euro-870757_1920

A nemzetgazdasági miniszter a Digitális Jólét Szalon második rendezvényén kifejtette: a jövő termelése a gyártási folyamatok digitalizálására épül, ami jóval többet jelent az automatizálásánál. Olyan világméretű versenyről van szó, amelyben Magyarországnak is időben kell lépnie – hívta fel a figyelmet.
A miniszter szerint a magyar gazdaságnak jó esélyei vannak arra, hogy eredményesen vegyen részt a negyedik ipari forradalomnak nevezett folyamatban. Úgy fogalmazott, az országban magas az ipari termelés aránya, emellett a kutatás-fejlesztési háttér és az itt működő világvezető vállalatok húzóhatása is jelentős.
Varga Mihály az elmúlt hat év gazdasági eredményeit értékelve kifejtette: szemléletváltás nélkül nem lehet továbblépni, és tudomásul kell venni, hogy Magyarország nem az olcsó és korlátlan erőforrások hazája. Hozzátette: a cél az, hogy magas hozzáadott értéket előállító ipari termelésű ország legyünk, jól képzett és alkalmazkodni képes munkavállalókkal.
Közölte: a további erősödéshez a jó adottságokkal rendelkező ágazatokra kell fókuszálni, ezen belül is a digitális technológiák felhasználásának növelésére és az innováció eredményeinek gyors ipari alkalmazására. Az innováció ösztönzésére olyan környezetet kell kialakítani, amelyben megjelenhetnek és megerősödhetnek az új technológiákat kifejlesztő vállalatok.
A miniszter a startup cégek működését biztosító úgynevezett „üzleti angyal” befektetői közösség fontosságát hangsúlyozva elmondta: a gazdasági tárca javaslata szerint a társaságiadó-szabályozás módosításával lehetővé tennék, hogy az üzleti angyalok a startup cégben való részesedésük bekerülési értékének körülbelül 25 százalékát a társasági adókedvezményen keresztül visszakaphassák.
A tárca közleményében ismertette: az idén áprilisban elindult Digitális Jólét Szalon eseményein negyedévente mintegy százhúsz szakember vitatja meg a terület aktuális kérdéseit. A rendezvénysorozat kiemelt figyelmet fordít a tehetséggondozásra, a Magyar Tehetségsegítő Szervezetek Szövetségével együttműködve olyan fiatalokat támogatnak, akik kiemelkedő eredményeket értek el az informatika területén, illetve egyéb digitális fejlesztésekben.

Forrás: MTI