2018. február 22-25. között immár harmadik éve vesz részt társszervezőként a Budapesti Vállalkozásfejlesztési Közalapítvány (BVK) a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK) Idegenvezetők Világnapjához kapcsolódó több napos rendezvénysorozatának lebonyolításában.

A BVK vállalkozásfejlesztési programjai a budapesti turisztikai ágazatban érintett önfoglalkoztató mikrovállalkozókat – ideértve az idegenvezetőket – és az olyan, különböző területen működő vállalkozásokat segítik az eredményesebb működésben, amelyek színesítik a budapesti turizmus palettáját és hozzájárulnak a fejlődéséhez. 

 width=

„A turizmus jelentősen befolyásolja Budapest életét és gazdaságát. A szálláshelyszolgáltatások, a vendéglátás, az idegenvezetés, a kulturális és szabadidős programok, és a személyszállítás egy része is ehhez az igen széles körű ágazathoz tartozik. A turizmus egyik fontos mérőszáma a kereskedelmi szálláshelyeken eltöltött vendégéjszakák száma, ez Budapesten 2017-ben először haladta meg a tízmilliót. Az elmúlt nyolc év alatt ez 65 százalékos bővülést jelent, ami jelentősebb, mint az országos növekedés. A Budapesten eltöltött vendégéjszakák száma mára az országos vendégéjszakák számának harmadát teszi ki. Rengeteg külföldi érkezik a fővárosba, így talán nem meglepő, hogy a tízmillióból 8,8 millió a külföldiek által Budapesten eltöltött, vendégéjszakák száma” – mondta el Szalai Piroska, a BVK kuratóriumi elnöke 2018. február 21-én, az Idegenevezetői Világnapot beharangozó sajtótájékoztatón.

 width=
Forrás: KSH
 width=
Forrás: KSH

„Magyarország, ezen belül Budapest nagyon biztonságos hely, amely fokozottan növeli a főváros vonzerejét, a turizmus ágazat szereplői pedig magas színvonalon teljesítenek. Sajnos azonban a munkaerőhiány e területen is érezteti hatását. Ezért akkor tud tovább bővülni az ágazat, ha különböző innovatív eszközöket is felhasznál” – hangsúlyozta a BVK elnöke.

 width=
Szép Zoltán, a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara főtitkára, Szalai Piroska, a Budapesti Vállalkozásfejlesztési Közalapítvány kuratóriumi elnöke, Bán Teodóra, a Budapesti Fesztivál- és Turisztikai Központ ügyvezetője és Dr. Osztie Zoltán, a Budapest-Belvárosi Nagyboldogasszony Főplébánia-templom plébánosa az Idegenvezetők Világnapjának sajtótájékoztatóján a Budapest-Belvárosi Nagyboldogasszony Főplébánia-templomban, 2018. február 21-én.