Amit tudni akarsz a Budapest Mikrohitel Programról

 

Kik és milyen feltételekkel igényelhetik a Budapest Mikrohitelt? Pályázhatnak-e induló vállalkozások? Miben különbözik a Budapesti Vállalkozásfejlesztési Közalapítvány mikrohitel programja a kereskedelmi bankok által kínált kölcsönöktől? Hogyan készül a jó üzleti terv? Az érdeklődők minden felmerülő kérdésre választ kaphattak június 23-án a BVK szakértői csapata által tartott, fővárosi vállalkozások számára elérhető pályázatokról, támogatásokról, hitelekről szóló workshopon.

BMP logo

Az esemény egyik előadójaként Bobor-Baranyay Boglárka, finanszírozási menedzser a BVK által kínált Budapest Mikrohitel Programról és a hitel kapcsán leggyakrabban felmerülő kérdésekről tartott tájékoztatást.

A BVK Budapest Mikrohitel Programja

„2016 januárjában került bevezetésre nálunk a Budapest Mikrohitel Program, amely kedvezményes mikrohiteleket kínál a mikrovállalkozásoknak beruházások, tartós forgóeszközök és átmeneti likviditás igény finanszírozására. A hiteleket kamatkedvezményekkel nyújtjuk, akár 2.4%-3.9% százalékos kamatok mellett. A hitelkérelem beadását megelőzően a vállalkozások mentorálásban is részesülnek, amelynek során felkészítjük őket arra, hogy a sikeres hitelkérelmet tudjanak benyújtani a BVK-hoz. Ennek kapcsán az üzleti terv elkészítésében is segítséget nyújtunk, ami lehetővé teszi a mikrovállalkozások számára, hogy ők maguk is tisztába kerüljenek azzal, hogy mik a lehetőségeik a saját piacukon, és milyen eszközöket vehetnek igénybe ahhoz, hogy céljaikat megvalósítsák”- magyarázta Boglárka.

Mi a különbség a „nullás hitel” és a BVK termékei között?

A finanszírozási menedzser elmondása alapján az ügyfelek részéről gyakran felmerül a kérdés, hogy mi a különbség a nemrégiben bevezetett, nulla százalékos hitel néven ismertté vált Mikro- kis és középvállalkozások versenyképességének növelése célú Hitelprogram és a BVK termékei között. „Az új hitelprogram beindításával valóban megnövekedtek a kisebb, vidéki vállalkozások finanszírozási lehetőségei. A hiteleket a takarékszövetkezeti hálózat tagjai, és további két budapesti hitelintézet által működtetett MFB pontokban lehet igényelni. Meg kell említeni, hogy valóban csak vidéken megvalósuló hitelcélokra lehet igényelni, így azok a vállalkozások, amelyek Budapesten, vagy környékén dolgoznak, ebből lehetőségből kimaradnak. A felvehető hitel összege 1-600 millió Ft között van, és 150 millió Ft-ig maga az MFB pont bírálja el a hitelkérelmet. Fontos tudni, hogy nullás kamat mellett az ügyfél által kezdeményezett szerződésmódosítás díja ebben a konstrukcióban 1.5%-os, ami egy nagyobb összegű hitelnél jelentős költség lehet. A BVK termékeit ugyanazokra a célokra, sőt szélesebb körben lehet felhasználni, és nemcsak jogi személyek, kis- és középvállalkozások, de olyan szervezetek is igénybe tudják venni, amelyeket pl. egy bank nem szívesen finanszíroz, például ügyvédi irodák, egyéni vállalkozások”- mondta Boglárka, hozzátéve, hogy a BVK-nak két, különböző forrásból hitelező termékcsaládja van, az egyik az Országos Mikrohitel Alap körébe tartozik, a másik pedig a BVK saját termékcsaládja, a Budapest Mikrohitel Progam körébe tartozó termékek.

Beruházási hitel, tartós forgóeszköz hitel, visszatöltődő hitelkeret     

A Budapest Mikrohitel Program finanszírozási termékei a beruházási hitel, a tartós forgóeszköz hitel és a visszatöltődő hitelkeret. A BVK a különböző termékekhez 2 % mértékű kamatkedvezményt biztosít, amennyiben az ügyfél a fizetési kötelezettségeit pontosan teljesíti, azaz nem esik 30 napnál nagyobb késedelembe. Mindhárom hiteltermék induló kamata 3.9% évente. Amennyiben a Józsefvárosi Kamattámogatási Program keretében veszi igénybe az ügyfél a Budapest Mikrohitel Program termékeit, akkor az induló kamat 2.4%-2.9% lehet. Az Országos Mikrohitel Alapból beruházási és tartós forgóeszköz hiteleket lehet igényelni hasonló feltételekkel, fix 3.9% éves kamatozás mellett.

Non-profit szemlélet

Egy másik gyakran felmerülő kérdés, hogy mi a különbség a BVK által nyújtott mikrofinanszírozás és egy hagyományos kereskedelmi banki hitel termék, illetve finanszírozási szemlélet között.A különbség óriási. Elsőként azt kell hangsúlyoznunk, hogy a BVK-t alapítója, a Budapest Főváros Önkormányzata azzal a céllal hozta létre, hogy elősegítse a fővárosi mikro- kis és közepes méretű vállalkozások létrejöttét és fejlődését. A közalapítvány non-profit alapon működik, ezért a bankokkal ellentétben a potenciális ügyfelekben nem a jövendő üzleti partnereit keresi, akik által bevétel realizálható a BVK számára. Ebből is adódik az a jellegzetesség, hogy a BVK legcélzottabb ügyfélköre a tőkehelyzetüket tekintve legsérülékenyebb és leginkább támogatásra szoruló mikrovállalkozások”- magyarázta a finanszírozási menedzser, és kifejtette, hogy a BVK a mikrovállalkozásra, mint potenciálisan életképes gazdasági szereplőre tekint, kedvezményes kamatozást és kiszámítható terheket ajánl, tanácsot tud adni a termékválasztás terén, és a hitelezés teljes folyamata során, beleértve a hitelkérelem összeállítását és az üzleti tervezést is.

Kik és milyen feltételekkel igényelhetik a Budapest Mikrohitelt?

A Budapest Mikrohitelt igényelhetnek azok a budapesti székhelyű vagy telephelyű, cégnyilvántartásba bejegyzett vállalkozások, vagy vállalkozói igazolvánnyal rendelkező egyéni vállalkozók, közjegyzői vagy ügyvédi irodák melyeknek az összes foglalkoztatotti létszáma 10 főnél kevesebb, valamint előző éves nettó árbevételük vagy mérlegfőösszegük nem haladja meg a 600 millió forintot. A vállalkozásnak életképes üzleti tervvel kell rendelkeznie, és rendelkeznie kell az üzletvitelhez szükséges valamennyi készséggel és képesítéssel. A hitelt meghatározott célokra lehet felvenni, vagyis nem lehet a családi nyaralást finanszírozni belőle, vagy megadni a korábban felhalmozódott tartozásokat. Ez ilyen hitelcélokat valóban a személyi kölcsönökből kell vagy lehet megvalósítani. Amit viszont lehet: a vállalkozás fejlődését szolgáló bármilyen beruházást, vagy forgóeszközt vásárolni, vagy egy jövőbeni árbevétel miatt felmerülő költségeket finanszírozni. Valamennyi hitelt ingatlanbiztosíték, készfizető kezesség, és bankszámlákon engedett azonnali inkasszós felhatalmazás mellett lehet igényelni.

Költségek és kamatok

A hitelek költségeivel kapcsolatosan Boglárka elmondta, hogy a Budapest Mikrohitel Program finanszírozási termékeinek kamattámogatással csökkentett kamata 3.9% évente, ugyanez a kamat mértéke az Országos Mikrohitel Alapból történő mikrohitel folyósításánál, és amennyiben az ügyfél a Józsefvárosi Kamattámogatási Programban veszi igénybe a mikrohitelt úgy, a kamattámogatással csökkentett kamat mértéke 2.4% illetve 2.9% százalék évente. „A kamatozás fix, nem BUBOR-hoz kötött, így kamatkockázata nincs az ügyletnek. Szintén fontos, hogy a kamaton kívül egyéb díjak, jutalékok nem kerülnek felszámításra. Így gyakorlatilag csak a közokiratba foglalás és a jelzálog bejegyzés költsége, valamint az értékbecslés díja merül fel az ügyfélnél a kamaton kívül. A kölcsön bármikor díjtalanul előtörleszthető”- mondta a finanszírozási menedzser.

GY.I.K.

A következő felmerülő kérdések kapcsán Boglárka kifejtette, hogy bár a Budapesti Mikrohitel Programban is jobb minősítést kap egy olyan vállalkozás, amelyik már valamilyen múltbeli működésről tud számot adni, a BVK az induló vállalkozásoktól sem zárkózik el, viszont gondosan megvizsgálja, hogy életképes-e az általuk prezentált üzleti terv. A veszteséges vállalkozásokra vonatkozóan a finanszírozási menedzser elmondta, hogy a veszteségességnek több fajtája van, a BVK ezeket mérlegelve dönt a pályázat elbírálásától. A mikrohiteleket ingatlan biztosíték nélkül nem lehet felvenni, mivel a finanszírozási kockázatot csak megfelelő fedezetekkel lehet csökkenteni, vagy elfogadható szinten tartani. További kizáró ok, ha valaki nem rendelkezik rendezett költségvetési, vagy önkormányzati kapcsolatokkal, illetve lejárt és kiegyenlítetlen banki tartozása van. Fizetési nehézség esetén fontos, hogy az ügyfél időben jelezze a finanszírozónak a problémát, járjanak el proaktívan, hogy együtt találhassák meg a le