Mi a helyzet mostanában a pályázatok terén? Milyen a jó üzleti terv? Miben segítenek a Budapesti Vállalkozásfejlesztési Közalapítvány szakértői? Szolnoki Szabolcs, a BVK Smart Pont Hálózat vezetője Fővárosi vállalkozások számára elérhető pályázatokról, támogatásokról, hitelekről tartott workshopon a hazai források, pályázatok, támogatások témakörében tartott előadást.

Előadása elején Szabolcs ismertette a pályázás területén jelenleg érvényesülő tendenciákat: „A mostani pályázatok speciális célcsoportoknak szólnak, például regisztrált álláskeresőknek, vagy fiataloknak, akik egy üzleti terv, egy ötlet megvalósításához finanszírozást nyújtó, vissza nem térítendő forrásokra pályázhatnak. A már működő vállalkozások a palyazat.gov.hu honlapon találnak pályázati lehetőségeket. Az induló vállalkozások nagy kockázatot jelentenek a pályázat kiírók és a hitelezők számára, számukra viszonylag kevés forrás áll rendelkezésre”- mondta a szakértő, és arra is felhívta a figyelmet, hogy a különböző pályázatoknál most már nagyobb önrészt várnak el a vállalkozóktól. „Az érettebb életszakaszban lévő vállalkozások előnyben vannak, ezért fontos az üzletfejlesztés. A munkát az üzleti modell fejlesztésével kell kezdeni. Bár elsőre az üzleti tervezés már működő vállalkozásoknál is nagyon bonyolult, hosszadalmas folyamatnak tűnik, mindenképpen megéri ezzel foglalkozni, hiszen vállalkozni nagy kockázatot jelent”- fejtette ki Szabolcs.

Milyen a jó üzleti terv?

„A legfontosabb, hogy az üzleti tervünkbe megvalósítható dolgokat írjunk bele, legyünk őszinték, ne a pályázat elbírálójának, vagy a hitelezőknek próbáljunk megfelelni. Még ha nincs is tapasztalatunk az adott területen, megfelelő piacelemzéssel, piackutatással nagyon jó becsléseket tudunk készíteni azzal kapcsolatban, hogy mire számíthatunk, érdemes-e egyáltalán belekezdenünk a vállalkozásba. A piac és a versenytársak ismeretével rátalálhatunk azokra az innovációkra, amikkel ki tudunk emelkedni a tömegből. Ez azért is fontos, mert a pályázatokat nem számítógépek bírálják el, hanem szakértők, akik jól fel tudják mérni, hogy működőképes-e az, amit tervezünk”- magyarázta a szakértő.

Szakértői segítség a BVK-nál

„Rengeteg vállalkozással állunk kapcsolatban, sok gyakorlatot látunk, jó és rossz megoldásokat egyaránt, ezért irányt tudunk mutatni a hozzánk forduló, vállalkozást tervező, vagy már működő vállalkozást vezető embereknek. Gyakran felmerül a kérdés, hogy milyen területen érdemes vállalkozni, mi a trend, miben van pénz. Vállalkozni olyan területen érdemes, amiben egyrészt van tudásunk, kapcsolatrendszerünk, vagy képesek vagyunk ezt felépíteni, másrészt a szükséges képességekkel is rendelkezünk”- mondta Szabolcs. A szakértő azt is elmondta, hogy a BVK támogatott hitelprogramjainál is elvárt az ingatlan biztosíték, de a 23 éves gyakorlat alatt még nem fordult elő, hogy bárkinek az ingatlanja veszélybe került volna, ami a Közalapítvány szakértőivel közösen kidolgozott, erős üzleti terveknek, valamint a folyamatos utókövetésnek és szakmai fejlesztésnek is köszönhető.

Befektetők, üzlettársak

A partnerek meggyőzése kapcsán a szakértő elmondta, hogy mind a tradicionális vállalkozások, mind a startupok esetén fontos, hogy higgyünk abban, amit csinálunk, legyünk felkészültek, legyünk képben a számokkal, hogy valós fejlődési ívet tudjunk felmutatni. „Ezek mindig egyedi megállapodások, de akár kockázati tőkebefektetőről, akár üzleti angyalról, akár állami vagy magán befektetőről van szó, fontos, hogy megalapozott legyen a pályázat. Én úgy gondolom, hogy az elvárások elősegítik a vállalkozások fejlődését és erősödését”- magyarázta Szabolcs.