Arts Of Virus – Pozitív zeneművészeti válasz az egészségügyi krízishelyzetre

 

A StartUp Europe Awards Hungary verseny Music kategóriájának nyertese, a Phonic Chat közösségi zenei platform egy egyedülálló zeneművészeti projektnek ad otthont és vállalta, hogy a példa nélküli közösségi alkotási folyamatot a zenészek számára kezelhetővé, a közönség számára pedig elérhetővé teszi egy integrált, online platform fejlesztésével.

 width=

A Modern Art Orchestra (MAO) egy példa nélküli zenei kísérletbe kezdett. Fekete-Kovács Kornélt, a zenekar művészeti vezetőjét megihlette a mindannyiunk életének részévé vált világjárvány, és az ezzel kapcsolatban felmerülő kérdések. Alapötlete, hogy a zenét használja fel a járvány terjedésének, a mutációk létrejöttének, a vírus késleltetésének, eltűnésének majd újra felbukkanásának modellezésére. Egy kilenc hangból álló, ritmust, tonalitást, harmóniát vagy más egyéb kontextust nélkülöző hangsort hozott létre, amelyet zenei vírustörzsként definiált. Első körben ezt a kilenc hangot küldte el tíz különböző zeneszerzőnek világszerte, hogy alkossák meg a vírus terjedésének tíz kiinduló ágát. Hétről hétre tovább osztódnak ezek az alapmelódiák, mert minden zeneszerző két-két további komponistához juttatja el az általa létrehozott melódiát. A folyamat egy hónapon keresztül zajlik. A cél egy 10 részes zenekari mű létrehozása online és élő előadása közönség előtt, amint a járvány lecseng.


(Videó: Az első hangsor – Fekete-Kovács Kornél)

A Phonic Chat zenei startup folyamatosan figyeli a zenei fejleményeket, az új projekteket, ennek köszönhetően került kapcsolatba a MAO kezdeményezésével is. Fekete-Kovács Kornél trombitaművész hozzáállása rendkívül pozitív, hiszen kezdeményezésével azt az üzenetet továbbítja a zenészek számára, hogy függetlenül a körülményektől alkotó művészemberek maradnak, akik mérhetetlen kulturális értéket képesek létrehozni. Mi, a közönségük pedig hálásak vagyunk, hogy bepillantást nyerhetünk magába az alkotási folyamatba ezen a projekten keresztül, és a zenei élményt más szempontból tapasztalhatjuk meg, amíg az élőzene hallgatását nélkülöznünk kell.

A Phonic Chat egy működő közösségi zenei platform, és alapvető célja az Art Of Virus-hoz (AOV) hasonló közösségi zenei projektek befogadása és ösztönzése. A MAO kezdeményezését a közösségi zenealkotás első olyan gyakorlati példájának tartják, ami utat tör az online zenei együttműködéseknek. A startup felajánlotta, hogy platformukon önálló projektként fogadják be az AOV-t és egyedi fejlesztéssel a projekt igényeire szabják a rendszerüket. Poór Dénesnek, a Phonic Chat CEO-jának nagy tapasztalata van az adatbázis-fejlesztésben, több sikeres projekt van a háta mögött. A zene a Phonic Chat összes alapító tagjának szívügye, és jelen esetben a két terület szerencsésen találkozott a MAO igényeivel. Fekete-Kovács Kornél eredetileg csak a Facebook-ban gondolkozott a kezdeményezés láthatóvá tételének kapcsán, azonban Dénessel beszélgetve kialakult benne a kép, hogy egy integrált platformon sokkal követhetőbb és átláthatóbb lesz a zeneszerzés folyamata a zenészek számára és a közönség számára is.

Jelenleg az AOV-aloldal már létezik a Phonic Chat rendszerében, és az elindított tíz fő ágon eddig keletkezett változatok többféle formátumban el is érhetők. A rendszer admin felülete is létrejött, és a zenészek már tudnak regisztrálni a projektbe. Villámgyors fejlesztéssel két hét alatt összeállt a résztvevők számára meghívásos alapon hozzáférhető adminisztrációs felület, ahol a videót, hangfájlt, kottát music xml fájlt tudnak feltölteni a zeneszerzők a verzióikból. Izgalmas kihívás, hogy a folyamatosan alakuló és változó, számban is állandóan növekvő zenei változatok hálózatát online is modellezni tudják. Előfordul, hogy a zeneszerzők csak kottát adnak, ezekben az esetekben Fekete-Kovács Kornél meghangszereli, majd a MAO zenészei otthonról sávonként eljátsszák és felveszik a kompozíciókat. A hangzó anyag és a videók is bekerülnek a Phonic Chat által létrehozott rendszerbe.

A Phonic Chat olyan internetes rendszert ad az AOV-nak, amely folyamatosan együtt tud formálódni a menet közben felmerülő igényekkel és feladatokkal. A startup szeretné a gyakorlatban bemutatni piaci életképességét. Úgy vélik, hogy ez a nívós, kísérleti zeneművészeti projekt kitűnő válasz a zeneiparban felmerült krízisre, és megtiszteltetésnek tartják a Modern Art Orchestra-val való közös munkát.

 

Az Art of Virus aktuális helyzetét péntekenként 20 órától élő adásban foglalják össze a MAO Facebook oldalán, hogy milyen gyorsasággal terjed a pozitív zenei üzenet a világban. A Phonic Chat által fejlesztett weboldalon pedig a keletkező verziók zenei anyaga is folyamatosan többféle formátumban látható és hallgatható lesz a széles közönség számára is.