A felesleges és bosszantó várakozást okozó éttermi folyamatokat automatizálná a Cantwaiter, amely a BVK  vezetése alatt álló Interreg V-A Szlovákia-Magyarország Együttműködési Program EYES projektjében szlovák és magyar intézmények konzorciuma által meghirdetett, speciálisan szlovák és magyar startupok részére szervezett Be Smart verseny egyik nyertese. Papp Györgyöt többek között arról kérdeztük, vajon elfogadja-e a piac, hogy pincér helyett egy alkalmazással beszélgessen.

 width=

Az éttermi várakozások okozta kellemetlenség eredménye a projekt?

Csak részben. Másfél évvel ezelőtt még Kínában éltem, és ott a mobilapplikációk piaca sokkal fejlettebb, mint nálunk. Ott tapasztaltam, mi mindent lehet megvalósítani alkalmazásokkal, itthon pedig azt láttam, hogy a munkaerőpiac nem áll a helyzet magaslatán, és innentől adta magát a fejlesztés.

A kínaiak esetében közismert, hogy ők, amit lehet, azt mobilon oldanak meg. A kelet-közép-európai emberek mennyire nyitottak az ilyesmire?

Ennyire nem, de az idő nekünk dolgozik. Egyértelműen látszik, hogy egyre több embernek van okostelefonja, egyre több időt töltenek vele, és minél fiatalabb korcsoportról van szó, annál jobban használják a különböző funkciókat. Biztos vagyok benne, hogy ez lesz a jövő, a kérdés csak az, milyen időtávon fog megvalósulna. Emellett pedig az európai demográfiai folyamatok is afelé mutatnak, hogy egyre kevesebb lesz a fiatal, és már ma is csökken a vendéglátós szakmát tanulók száma.

Hogyan épül fel a csapat?

Egyelőre országok vannak csapattagokhoz rendelve. Én próbálok Magyarországon értékesíteni, a társam ebben támogat, és a harmadik munkatársunk a szlovák piacon dolgozik. De nem csak itt dolgozunk, a közeli országokban, Ausztriában és Csehországban is megpróbálunk eredményeket felmutatni. Házon belül nem fejlesztünk, egy külsős csapat készíti az applikációt, és a különböző visszajelzések illetve igények alapján módosítják az alkalmazást. Ez abból a szempontból szerencsés, hogy nagyon tiszta elvárásokat tudunk megfogalmazni a fejlesztők felé, és üzleti alapon szerződünk velük a munka elvégzésére. Az ötletek kidolgozása és a projektmenedzsment viszont a mi feladatunk, az üzletfejlesztés mellett.

 width=

Milyen fázisban tart most a vállalkozás?

Az applikáció jelenleg is piacképes, de a fejlesztés természetesen nem áll meg. Elsődlegesen nem tőkeinjekcióra van szükségünk, fogalmazzunk inkább úgy, hogy olyan támogatókat keresünk, akik a pénz mellett kapcsolati tőkével is támogatni tudnak.

A versenyek is ebben tudnak segíteni benneteket?

Abszolút. Találkoztunk sok érdekes emberrel, és egészen konkrét segítséget is kaptunk már itt megismert személytől.

Mik a következő lépések?

A minőség és a megbízhatóság megvan, így már a fő fókusz az értékesítés 2019-ben, ahol csak tudunk, amennyit csak tudunk. Persze nincs erőforrásunk mindenkit egyszerre megszólítani, a közepes árfekvésű vendéglátóhelyeket célozzuk, és erre megvan a stratégiánk is.

 width=

Note: The project is implemented with the support of the European Regional Development Fund. The information included in this publication does not necessarily reflect the official position of the EU.
www.skhu.eu