Az üzlet nagyasszonyai Bécsben címmel magyar üzletasszonyok számára rendezett külgazdasági napot a Bécsi Magyar Nagykövetség október 5-én, hétfőn. Hajas Gábor követ úr köszöntője után Szalai Piroska, a Budapesti Vállalkozásfejlesztési Közalapítvány kuratóriumának elnöke és a nemzetgazdasági miniszteri női foglalkoztatási tanácsadója a női vállalkozások szerepét elemezte Magyarország, Ausztria és az Unió gazdaságában és foglalkoztatásában.

Az elnök asszony kiemelte, hogy a női foglalkoztatottak között az önfoglalkoztató vállalkozók aránya 2015 első félévében 10% volt az uniós tagállamokban, 8% Ausztriában, 7% Magyarországon. A 40 év alatti fiatal vállalkozó nők mindhárom országban alacsonyabb mértékben képviseltetik magukat a foglalkoztatottak között, mint a 40 felettiek. Mind Ausztriában, mind Magyarországon a női vállalkozók iskolai végzettsége magasabb az uniós átlagnál. Szalai Piroska rámutatott, hogy Ausztriában az önfoglalkoztató nők legnagyobb része (27%) a mezőgazdasági ágazatban dolgozik, míg hazánkban a női vállalkozók a legnagyobb arányban (20-20%) szakmai tudományos műszaki tevékenységet végeznek (jogi, számviteli, könyvelési stb. szolgáltatások) és az „egyéb szolgáltatás” nevű ágazatban dolgoznak (fodrászat, kozmetika, szépségápolás stb.).
„Az önfoglalkoztató vállalkozó nők és a vállalkozásaikban foglalkoztatottak nélkül elképzelhetetlen Közép-Európa, Ausztria és Magyarország gazdasági növekedése”- hangsúlyozta Szalai Piroska.