Ázbej Kristóf

 

Elsősorban családi környezetének köszönheti, hogy erre a pályára került. Nagybátyja, Ázbej Imre, festőművész, Aba-Novák Vilmos közvetlen munkatársa volt. Szülei baráti társaságában az akkori idők jeles művészei fordultak meg. Nagy műveltségük, tudásuk és rendkívül színes egyéniségük nagy hatást gyakorolt rá. 

azbejkristof

Alapítva: 1984, Musée X-Point-Zéro, Grotto One Gallery

Tevékenység/: képző- és projekttervező művész /

Web: spiralsyn8society.free.fr

 

Művészet a művészetből

Látásmódját és inspirációját nagyrészt a világ lüktetésével való folyamatos kapcsolat határozza meg, de emellett elsősorban maga a művészet, az egyetemes kultúra egy-egy kimagasló alkotása az, ami igazán lázba hozza. Egyik jelmondatát Lucian Freud, angol festőművésztől választotta: „A művészet mégiscsak a művészetből fakad.” Az alkotásban azt élvezi a legjobban, amikor egy új ötlet, egy művészi koncepció megszületik, a pillanatot, amikor az ember úgy érzi, hogy valami újszerű dologra tapintott rá, akár gondolati, konceptuális téren, akár képalkotási módszer vagy képi újítás tekintetében. később az alkotási folyamat befejeztével, az eredményben megmutatkozó vizuális és esztétikai élmény az, ami igazán örömet jelent számára: látni, hogy egy megoldás működik. Igyekszik kerülni a sablonosságot és az ezzel járó unalmat, arra törekszik, hogy minden következő alkotásában érezhető legyen az előrelépés, az újszerűség, a frissesség.

A művész, mint sikeres vállalkozó

„Az utóbbi két évszázadban a művész önértelmezése jelentős változásokon ment át. Ma a művész tehetsége sikerének csupán kiindulópontja, és számára is elengedhetetlen a professzionális szintű vállalkozói szemlélet. A mai kor művésze számára nem lehet problematikus a művészet emelkedettsége és a piac közötti konfliktus” – fejti ki Ázbej Kristóf. „Minden sikeres vállalkozás esetében fontos az invenció, az innováció, hogy valami újat, a korábbiaktól eltérőt hozzunk létre, és hogy mindez korunk számára is fontos legyen. A kibocsátott művészi termék kifogásolhatatlan minősége, a nemzetközi távlatokban való gondolkodás, a jó üzleti stratégia, a következetes márkaépítés, marketing, termék
fejlesztés, termékpozicionálás, network marketing, hogy mindezek vonatkozásában naprakész tudással és szakmai ismeretekkel rendelkezzünk, a kortárs művész sikerének is elengedhetetlen feltételei.”- teszi hozzá, majd Andy Warhol mondását idézi: „A jó üzlet a legnagyszerűbb művészet.”


azbejkristof_rajnapartilovas08richter06vezer_01

Az emberi kaland nagy fala, fuzionista kísérlet, üzenet a Földnek

A művész jelenleg három nagyszabású projektjén dolgozik. 2014 májusában, az EMMI miniszteri támogatásával került haza Magyarországra, a Franciaországban felépített „Az emberi kaland nagy fala” című nagyméretű panoramikus falikép-együttes. Jelenleg az installáció továbbépítésének, országos majd világjáró vándorkiállításon való bemutatásának előkészületei folynak.

A „Fuzionista kísérlet” egy új plasztikai nyelv és kollaboratív alkotói módszer kifejlesztésével foglalkozó művészeti irányzat. Az új látásmód és stílus körül szerveződő művészeti tervek és az ezekhez kapcsolódó képző- és iparművészi produktumok gyártását, forgalmazását végző kreatív stúdió működtetése a másik projekt, amelyen Ázbej Kristóf dolgozik. Szeretné, ha az irányzat fő szellemi és alkotói központjává Budapest válhatna. Harmadik terve, egy „Üzenet a Földnek” munkacímen futó mega-projekt, amely képzőművészeti, építészeti, filmes és a művészetek más területeit is érintő részprojektek halmazát foglalja egybe. A művészi terv egy sci-fi elemekkel átszőtt kerettörténetbe illeszkedik.

Nemzetközi távlatokban való gondolkodás

A projektekkel kapcsolatban két fontos jellemzőt emelt ki a művész. A tervek megvalósítása sok művész és szakember részvételét igényli. „Olyan kiváló művészekkel és szakemberekkel kívánunk együtt dolgozni, akik képesek valami egészen újat, érdekeset, vonzót és nagyszerűt, egyedülállót és egyetemes értékűt alkotni.” A másik, amit fontosnak tart, az a nemzetközi elismerés kivívása, az értékteremtés mellett, a művészeti és kreatív ipari ágazatok területén elért piaci pozíciók erősítése, az ország hírnevének öregbítése.


 

Kristóg Ázbej

Since: 1984, Musée X-Point-Zéro, Grotto One Gallery

Activity:  artist in fine arts and art project designer

Web: spiralsyn8society.free.fr

„It is important for every successful enterprise to invent, to innovate, to create something new, different from what has been done before and important for the age we are living in”.