Második alkalommal rendezett Startup Budapest Fórumot a Budapesti Vállalkozásfejlesztési Közalapítvány (BVK) 2017. június 13-án, a Bálna Budapest központban. A rendezvényen vehették át Dr. Bagdy Gábor főpolgármester-helyettestől okleveleiket a BVK 6. Be Smart startup versenyének nyertesei. A Be Smart versenyek kiemelkedő szakmai színvonalát mutatja, hogy a nyertes startupok nagy eséllyel számíthatnak a Hiventures Kockázati Tőkealap-kezelő Zrt. befektetésére.

 width=
A rendezvényen készült fotók megtekintéséhez kattintson a képre!

A BVK Be Smart Programja a világ olyan erős startup ökoszisztémával rendelkező nagyvárosaiban biztosít a versenyeken nyertes fővárosi startupok számára kapcsolatépítési lehetőséget, ahol megkülönböztetett figyelmet élveznek az innovatív vállalkozások. „Nagyon fontos, hogy a magyar startupok be tudjanak mutatkozni Európán belül és kívül. A BVK két éve szervez ilyen megjelenéseket, Magyarország külföldi misszióival együttműködve” – mondta Szalai Piroska, a BVK kuratóriumi elnöke.

 width=

„A startup vállalkozások kiemelt szerepet játszanak a városfejlesztés jövőjében. A fővárosi önkormányzat támogatni kívánja a jó ötleteket, annak érdekében, hogy azokból sikeres projektek és vállalkozások fejlődhessenek” – hangsúlyozta Dr. Bagdy Gábor főpolgármester-helyettes.

 width=

A BVK 6. BE Smart startup versenyét Magyarország Dublini Nagykövetségével és a Düsseldorfi Magyar Főkonzulátussal közösen szervezte. A versenyen smart city témában kiválasztott legígéretesebb startupok képviselői májusban a dublini Futurescope fesztiválon és a Dublin-Budapest Smart City Fórumon mutatkoztak be. Az e-health témakör nyertesei 2017. június végén a Be Smart! – Hungarian e-Health Day in Dusseldorf rendezvényen prezentálhatnak. Az IT, kreatív ipar és zöld gazdaság kategóriák legjobbjai a BVK augusztus 31-én megrendezendő V4 EYES nemzetközi startup versenyén és konferenciáján nyertek bemutatkozási lehetőséget.

 width=

A fórumon Kisgergely Kornél, a Hiventures Kockázati Tőkealap-kezelő Zrt. vezérigazgatója előadást tartott a tőkealap befektetési programjairól és az állam szerepvállalásáról a hazai innovációs ökoszisztéma fejlesztésében.
A rendezvény végén pitch session keretein belül bemutatkoztak a BVK 5. és 6. Be Smart startup versenyeinek nyertesei. „A Hiventures szakértői magas színvonalúnak és befektetésre érettnek találták a konferencián bemutatkozó Be Smart nyertes startupokat”- emelte ki Szalai Piroska.

 width=

A 6. Be Smart verseny nyertesei:

A DroneIQ ultramagas felbontású légifelvételek és 3D-s városmodellek készítését teszi lehetővé drónokkal. A térképek sok területen nagy hatékonysággal használhatóak, úgymint városfejlesztés, katasztrófavédelem, környezetvédelem, stb. A fejlesztés bármelyik kereskedelmi forgalomban használható drónnal (DJI) használható, segítségével percek alatt különösebb szaktudás nélkül készíthetőek nagyfelbontású térképek.

Az Elektromega Kft. kifejezetten nagy össztömegű tehergépjárművek elektromos meghajtására szakosodott innovatív induló vállalkozás, teljesen környezetkímélő, nulla emissziós, elektromos meghajtású szemeteskocsikat épít, immáron sorozatgyártásra alkalmas, kipróbált és bevált prototípussal rendelkezik.

 width=

Az EVA által fejlesztett okosszemüveg egy elektronikus segédeszköz vakok és gyengénlátók számára. Az eszköz mesterséges intelligencia szoftvere feldolgozza viselője vizuális környezetét és arról élőbeszédben ad visszajelzést. A szemüveg kompatibilis több SmartCity megoldással és biztonságos navigációs szolgáltatást is biztosít a vakok és gyengén látók számára.

A Miutcánk lokális közösségi oldal és sharing economy platform, ahol az egymáshoz közel élő emberek megismerhetik egymást és bizalmat építenek. A jelenleg 39 ezer felhasználóval rendelkező Miutcánk víziója, hogy mindenkinek helyben hozzáférést biztosítson eszközökhöz, tudáshoz és közösséghez.

 width=

A Mindtech fejlesztései a bezártság – szindrómás páciensek kognitív hanyatlásának megakadályozását szolgáló okostelefonos alkalmazások, melyek az interaktív kommunikációt, a szórakozást és a kognitív funkciók fejlesztését teszik lehetővé számukra. Az alkalmazások irányítását a felső végtag mozgását nélkülöző, beszédképtelen betegek pislogással, arcizom mozgással, vertikális szemmozgással végzik, a pislogások detektálásáért egy okostelefonhoz csatlakoztatható Neurosky EEG fejpánt felel. Hasonló elven működő DriveAlert mobilapplikációjuk az autóvezetők figyelem szintjét méri, és jelez, ha az drasztikusan lecsökken, megelőzve ezzel a figyelmetlenségből, fáradtságból adódó baleseteket.

 width=

A Motiball létrejöttének legfőbb motivációja egy olyan megoldás keresése volt, mely valódi és hatékony eszközt nyújt a stroke és más neurológiai betegség, vagy egyéb egészségügyi probléma okán kialakult mozgásszervi probléma kezelésére. A piacon fellelhető termékekkel ellentétben ez az eszköz olyan segítséget nyújt a pácienseknek a rehabilitáció során, mely elősegíti motivációjukat, valamint egyszerre fizikai, lelki és szellemi síkon fejleszti őket.

A PocketGuide egy GPS alapú, hang vezérelt városnéző alkalmazás. Segítségével úgy sétálhatunk egy városban, mintha idegenvezető kísérne minket. A telefon elmeséli a látnivalók történetét, és ha kell, elirányít bennünket a következő látványossághoz. A turisztikai alkalmazásnak indult fejlesztés mára egy „location based storytelling” platformmá nőtte ki magát. Az eltérő tartalmakkal a legkülönbözőbb célcsoportok érdeklődési köre is kielégíthető.

A Pulmoment egy új egészségügyi alkalmazás, asztmás betegek és orvosaik számára. A rendszeres kötelező viziteket gyorsítja fel úgy, hogy a rutin kérdéseket már a vizit előtti időszakban felteszi, amire néhány gombnyomással válaszolhatunk. Ezzel a több órás rendelői várakozást a töredékére csökkenti, és az orvosunk is folyamatos képet kap az állapotunk változásáról. A páciensek emelett könnyedén elérhetik az orvosukat, értesülnek az időpont változásokról, automatikus gyógyszer-emlékeztetőket állíthatnak be és egy helyen elérhetik az összes leletüket.

A Rendi egyszerűen felhasználható és folyamatosan optimalizált platformján keresztül a vásárló opciókkal bővíthető, igényeire szabható takarítást tud rendelni. A cég megbízható és megfizethető áron dolgozó takarítókkal áll szerződésben. Az utánkövetés és a minőségbiztosítás érdekében a megrendelő a szolgáltatás teljesítésekor értékeli a takarító munkájának minőségét.

 width=

A Route4U fejlesztése egy kereshető és tervezhető akadálymentességi térkép, mely az akadálymentesség szintje szerint színezett helyek (kávézó, bolt, gyógyszertár, középület, stb.) mellett, a közösség által automatikusan naprakészen tartható járdaadatokat is tartalmaz. Tömegközlekedési járatinformációk felhasználásával már garantáltan problémamentes háztól-házig navigációt kínál kerekesszékkel, babakocsival közlekedők részére.

A webflow.dental egy egészségügyi intézmények szakmai igényeinek megfelelően kialakított online praxis menedzsment rendszer, mely teljeskörűen támogatja a rendelő hatékony és átlátható működését.