Rheinland Pitch on Danube címmel rendezte meg a Budapesti Vállalkozásfejlesztési Közalapítvány (BVK) a Digital Stadt Dusseldorf Egyesülettel és a Startplatz Dusseldorffal együttműködve 2018. március 27-én a Rheinland Pitch, a neves németországi startup és innovációs verseny elődöntőjét Budapesten, a Duna vizén. Itt mutatta be négy startup a tudományát, közülük – a zsűri és a jelenlévők szavazatai alapján – a Pozi Technologies Kft. bizonyult a legjobbnak. Dr. Györgypál Lászlót, a cég ügyvezetőjét kérdeztük díjnyertes termékükről.

 width=

– Mi a munkájuk lényege?     

– Cégünk az ipari gyártásnak egy nagyon fundamentális részét digitalizálja, a gyártáslogisztikai oldalát. Egy nehezen megválaszolható, bár mégis egyszerűnek látszó problémát oldunk meg digitális eszközökkel. Ennek lényege: mi van, hol és mikor? Ha ezt a gyártás tervező valóságos időben látja, akkor föl tudja deríteni azokat a veszteségeket, amelyek a gyártási folyamatban rejtetten léteznek és ezeket tudja kezelni, ki tudja őket küszöbölni. Az eredmény mértéke nagyon komoly lehet, hiszen ezek nem 1-2, hanem 10-20, sőt ennél is nagyobb százaléknyi veszteségek lehetnek a gyártási folyamatban.

– Honnan jött az ötlet?

– Öt évvel ezelőtt beltéri pozicionálással kezdtünk el foglalkozni. Az elmúlt három évben foglalkoztunk célzottan azzal, hogy ezt a technológiát olyan piacra tudjuk vinni, ahol nincsen nagy zaj, konkurencia ­ – az egészségügyben, a kereskedelemben nagyon sokan próbálkoznak ezzel – másrészt nagy hasznot tudunk hozni az érintett iparágnak. A gyártáslogisztikapontosan ez az a terület.

– Mi jelenti az Önök számára a legnagyobb kihívást?

– Nekünk az a legnagyobb problémánk – bármennyire is profánul hangzik – hogy még nincs elég versenytársunk. Tehát nekünk magunknak kell a piacot megtanítani arra, hogy az a tudás, amivel a gyártáslogisztikai tervezés jelenleg történik, már idejét múlt. Ezt nagyon nehéz megértetni az egyetemen frissen végzett szakemberekkel, mert nem régen, csupán az elmúlt húsz-harminc évben felhalmozott tudás vált mára viszonylagossá. Mára már olyan eszközrendszerünk van, amely ezt a tudást alapjaiban helyezi új megvilágításba. És azt, hogy hogyan történik a gyártástervezés, már ennek a tudásnak a kicserélésével kell megoldanunk. Ez nehéz feladat, de – az üzletfeleink visszajelzései alapján nyugodtan mondhatom –, hogy eredményes.

– Milyen hozadékkal jár az Önök számára a részvétel a Budapesti Vállalkozásfejlesztési Közalapítvány olyan rendezvényein, mint a Rheinland Pitch és a III. Startup Budapest Fórumon?

– A Közalapítvány szakmai segítséget nyújt számunkra abban, hogy meghatározzuk és megerősítsük a helyünket a magyar és a nemzetközi startup ökoszisztémában. Fontos továbbá számunkra, hogy a Rheinland Pitch on Danube verseny nyerteseként sajtónyilvánossághoz jutunk, így lehetőségünk nyílik eljuttatni a szakmai közönséghez a szemléletváltásra irányuló üzenetünket.

Forrás: Blogstar