Budapest, az unikális főváros

 

Budapest képességét Béccsel kellene összevetni. Ugyanakkor a jövőben nem pusztán a magyar fővárost, hanem az egész Kárpát-medencét az amerikai Szilícium-völgy-höz hasonló vállalkozás-barát központtá szükséges fejleszteni – hangzott el a BVK által szervezett eseményen a Tusványosi Szabadegyetem Budapest sátrában.

“Élhető és szerethető Budapest” címmel rendezett kerekasztal-beszélgetést a BVK, amelynek szakértői vendégei Szabó József, a FŐKERT vezérigazgatója és Bajkai István, országgyűlési képviselő, az Országgyűlés törvényalkotási bizottságának alelnöke voltak. Varga Zsolt önkormányzati főtanácsadó moderálta a fórumot.

 

 width=

“Minden város alapvető célja, hogy az ott élőket szolgálja, a városlakók minél teljesebb, egészségesebb életet élhessenek. Ugyanis a város egyszerre színtere a magánéletnek, a munkának és a közösségi létnek. Budapest nemcsak a budapestiek otthona, hanem Magyarország fővárosa és az egész Kárpát-medence szellemi központja is” – emelte ki Bajkai István, országgyűlési képviselő, aki szerint politikusként nemcsak a realitásokat kell figyelembe vennünk, hanem egyszerre kell ideákkal is rendelkezniük.

“Budapest képességét Béccsel vetném össze, de a jövőben nemcsak Budapestet, hanem az egész Kárpát-medencét egyfajta start-up barát központtá kellene átalakítani, s  az amerikai Szilícium-völgy-höz hasonló adottságú gazdasági térségként működhetne” – hangsúlyozta a törvényalkotási bizottság alelnöke. Utóbbi kapcsán aláhúzta: a magyarság ki tudná bontakoztatni híres tehetségét – a teljesség igénye nélküli felsorolásban – a gazdaságban, a tudományban, a sportban és művészetekben, hogy a jövőben a Kárpát-medencében továbbra is kellő súllyal bírjon a magyar nemzet. A politikus hozzátette: Budapest azért élhető és szerethető,  mert földrajzi elhelyezkedése egyedülálló, történelme pedig egyedi. Eközben politikai, gazdasági, szellemi központ is, és “mindent” képes megadni az emberi létben: színházat, sportot, munkahelyet, közösségi teret. width=

Szabó József, a FŐKERT vezérigazgatója kitért arra, hogy a főváros, a lakosság, a helyi közlekedési rendszer, infrastruktúra, kikapcsolódási lehetőségek és városi zöldfelületek kapcsolata egy soktényezős rendszer együttélése a mindennapokban. Ennek kapcsán természetesen felmerülő “narratíva” az élhető- és fenntartható-, valamint “okos város” kérdésköre, illetve a zöldfelületek használata, vagy éppen a  közösségi parkhasználat. Ám ez nem pusztán szakmai, hanem érzelmi, sőt társadalmi téma is.

Egyik jelenlegi nagy zöldfelület-fejlesztési projekt a Fővárosban a „10 000 új fát Budapestre!” elnevezésű nagyszabású fásítási program, melynek kapcsán sokat javul a város levegője és a minőségi zöldfelületek aránya is.

A 150 éves szakmai tapasztalattal bíró FŐKERT-nek a legfontosabb küldetése a közösségi tervezésen alapuló, minőségi fenntartható zöldfelületek építése, kialakítása, illetve az innovatív megoldások elterjesztése a fővárosi zöldterület-fenntartásban. Végezetül elhangzott még, hogy 2018-ban teljes körű lesz a fővárosi fakataszter, közben pedig  elkészül a digitális parkkataszter is – a társaság által kezelt teljes, hatmillió négyzetméternyi területen.

 width=