A Smart Budapest Ötletverseny „Fenntartható gazdaság” kategóriájának szakmai partnere a Főpolgármesteri Hivatal Klíma- és Környezetügyi Főosztálya. A főosztály azért dolgozik, hogy Budapest zöldebbé, élhetőbbé és egészségesebbé váljon a következő évtizedekben.

A Főváros által idén elfogadott Budapesti Klímastratégia, és a Budapesti Környezetvédelmi Program sok-sok elérendő célt és intézkedést határoz meg ennek elérése érdekében. A városvezetés meggyőződése, hogy ehhez szükség van az összes városlakó és a várost használó szereplő együttműködésére, részvételére és közös szerepvállalására.

Budapest egyik legégetőbb problémája az egészségtelen levegő: sürgető feladat a város légszennyezettségének csökkentése, emellett a levegőszennyezés mérése, előrejelzése továbbá a budapestiek közérthető, korszerű, és naprakész tájékoztatása is a megoldandó feladatok listáján szerepel.

A Főváros okos, 21. századi megoldásokkal szeretné támogatni ezt a célkitűzést.

A légszennyező anyagok mellett prioritás az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentése. A kibocsátás-csökkentésben fontos szerepet játszanak az egyre terjedő és egyre versenyképesebb napelemek. Ugyanakkor az így termelt, nagy mennyiségű áram okos felhasználása, elosztása, tárolása vagy akár közösségi termelése Budapesten egyelőre gyerekcipőben jár. A Főváros tervei között szerepel egy interaktív szolár-térkép kifejlesztése, ebben is számít az ötletgazdák innovatív megoldásaira.

Fontos cél mindezek mellett a városban keletkező hulladék mennyiségének csökkentése, a hulladékgazdálkodás javítása és a szelektív hulladékkezelés fejlesztése, kiterjesztése. A használt tárgyak újrahasznosításától a közösségi komposztálásig számos olyan terület létezik, ahol az információk jobb megosztásával, a városlakók összekapcsolásával, közösségek szervezésével is sok eredmény érhető el.

Engem is érdekel a verseny!