Budapest lakói tervezhetik meg a főváros parkjainak és köztereinek legújabb utcabútorait a Bútorozd be a városodat! címmel kiírt formatervezési pályázat keretében.

Városépítészeti szempontból a főváros parkjainak és tereinek problémája, hogy berendezéseik, például a padok vagy a hulladékgyűjtők gyakran elavultak, nem komfortosak, valamint nem tükröznek egységes arculatot. Ennek a problémának a megoldására hirdetett pályázatot a FŐKERT és a Fővárosi Közterület Fenntartó Nonprofit Zrt. (FKF), a Budapesti Vállalkozásfejlesztési Közalapítvánnyal, a Design Terminállal és a kreatív építészeti installációiról ismert Hello Wood alkotócsoporttal együttműködve.

A felhívás célja, hogy támogassa a modern városi igényeknek is megfelelő, megnövekedett igénybevételre és terhelésre alkalmas köztéri bútorok és bútorcsaládok, illetve hulladékgyűjtők terveinek elkészítését, valamint egy prototípus erejéig meg is valósítsa ezeket.

A benyújtott elképzelések illeszkedhetnek Budapest sokszínű hangulatához, készülhetnek specifikusan egy helyszínre, vagy lehetnek „funkció-orientáltak”. Fontos eleme a pályázatnak, hogy nem csupán egyetemisták és profi tervezők ötleteit várják, hanem általános és középiskolás diákok, valamint nem „szakmabeliek” elgondolásait is.

A tíztagú zsűri három-három győztest hirdet diák, egyetemista, valamint profi kategóriában, illetve egy közönségdíjat is kiosztanak, a győztes pályamunkákból pedig nyáron kültéri kiállítást rendeznek.

A három és félmillió forint összdíjazású verseny a FŐKERT hosszú távú terveinek egyik első lépcsőfoka, amelynek célja, hogy Budapest arculatát fiatal művészek és a városlakók közreműködésével alakítsák úgy, hogy a hagyományos értékek megőrzése mellett meg tudjon felelni a 21. századi igényeknek is.

A nyertes bútorok prototípusait a nyáron bárki kipróbálhatja a város kiemelt zöldterületein. A szervezők a versenyt hagyományteremtő szándékkal indítják el, abban a reményben, hogy a jövőben egy-egy prototípusból akár Budapest köztereinek új, „ikonikus” eleme is megszülethessen.

A részletes kiírás a FŐKERT és a projekt közös oldalán (www.énvárosom.hu) található, a tervek benyújtási határideje március 6-a éjfél.

10246322_329491840570733_1404153370902392654_n

Forrás: MTI
Fotó: FŐKERT