A nők érvényesülése a munkaerőpiacon nem csupán esélyegyenlőségi kérdés, hanem a versenyképességet döntően befolyásoló tényező – hangsúlyozta Tarlós István csütörtökön a Budapesti Vállalkozásfejlesztési Közalapítvány (BVK) „Női vállalkozások – Vállalkozó nők” című rendezvényén.

A főpolgármester hozzátette: számos kutatás bizonyítja, hogy a női vállalkozások több vonatkozásban hatékonyabbak, mint a nem nők által vezetett társaság. Az olyan tulajdonságok, mint a szervezőképesség, precizitás, konfliktuskezelés mind hozzájárulnak ahhoz, hogy a nők által alapított társaságok hosszabban és stabilabban működnek – emelte ki. A hazai vállalkozások mintegy 30 százalékának nő a vezetője, és csaknem 40 százalékuk tulajdonosa nő. Az összes vállalkozói tevékenységet tekintve a nők aránya 60 százalék körüli, ezzel messze megelőzzük Szlovéniát, Horvátországot, Csehországot, Lengyelországot – hangsúlyozta.

A főpolgármester kitért rá, hogy a főváros most dolgozza ki a gazdaságélénkítés és munkahelyteremtés tematikus fejlesztési programját, amelyben külön figyelmet kapnak a kis- és közepes vállalkozások. Ebben a munkában is részt vesz a BVK, amely a budapesti vállalkozásfejlesztés egyik kulcsintézményévé vált. Tarlós István megemlítette, hogy a Fővárosi Önkormányzat rövidesen kiírja a Duna-part megújítására szóló ötletpályázatot, amelynek keretében több fővárosi intézmény törekszik a helyi, kiemelten a női vállalkozásokkal való együttműködésre.

KÉPGALÉRIA – „Női vállalkozások, vállalkozó nők” rendezvény

Egyáltalán nem teljes a női esélyegyenlőség a gyakorlatban, sok még a tennivaló a nők jövedelmi helyzetével, gazdasági, társadalmi, politikai életben betöltött szerepével kapcsolatban – hangsúlyozta Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter a rendezvényen. Hozzátette: a kormány nagyon sokat tett azért, hogy a nőknek ne kelljen feltétlenül választani a család és a karrier, munkába állás között. Több családpolitikai intézkedéssel javították a nők munkába állásának lehetőségeit, valamint igyekeztek segíteni azt is, hogy a vállalkozásokon keresztül is megkapják ezt a lehetőséget – mondta. Az intézkedések között említette a munkahelyvédelmi akció keretében igénybe vehető járulékkedvezményt és a gyed extrát. Kiemelte: a munkában álló nők száma már harmadik hónapja meghaladja az

1,9 milliót, Magyarországon ilyen magas számot a rendszerváltoztatás óta nem mértek.

Szalai Piroska, a BVK kuratóriumi elnöke elmondta: a kkv-k a világ minden pontján a gazdaság, munkaerőpiac stabilitását adják. Magyarországon a kkv-k hangsúlyosabb szereplői a gazdaságnak, mint számos más uniós tagállamban. Bár hozzájárulásuk a hazai össztermékhez 55 százalék volt 2013-ban, ami kissé az uniós átlag alatt van, azonban a foglalkoztatáshoz 73 százalékban járultak hozzá a magyar kkv-k, míg az uniós átlag 66 százalék. Kitért arra, hogy Magyarországon 2013-ban 133 ezer önfoglalkoztató, azaz saját vállalkozásban dolgozó nő volt, akik közül csaknem 55 ezernek volt alkalmazottja. Ez 41,5 százalék, szemben az uniós átlaggal, ami 24 százalék – tette hozzá. Kiemelte: a női önfoglalkoztató vállalkozások, és az ott dolgozó női alkalmazottak nélkül nem valósulhatott volna meg az elmúlt év jelentős foglalkoztatási bővülése.

Forrás: Budapest Portál