Kétnapos szakmai konferencia kezdődött a Főpolgármesteri Hivatalban a Budapesti Vállalkozásfejlesztési Közalapítvány és a Fővárosi Önkormányzat rendezésében, a Budapest Innopolisz Fejlesztési Program keretében megvalósuló INNOCRAFTS projektről. A projekt célja a kézműves ágazatban tevékenykedő kis- és középvállalkozások támogatása az innovációban és a pénzügyi támogatásokhoz való hozzáférésben.

????????????????????????????????????????????

A projekt arról szól, hogy a kis- és középvállalkozói szektorban tevékenykedő innovatív vállalkozásokat segítsék – mondta a konferencia szünetében tartott sajtótájékoztatón dr. Szegvári Péter önkormányzati főtanácsadó. Hozzátette: az INNOCRAFTS-hoz hasonló területi együttműködések azért fontosak Budapestnek, mert a hamarosan a Fővárosi Közgyűlés elé kerülő, 2030-ig szóló fővárosi városfejlesztési stratégiában is szerepel a kulturális örökség figyelembe vétele, az innovációra és a kreatív iparra építés. Mint a főtanácsadó elmondta, a projekt brandépítéshez is kapcsolódik, Budapest ugyanis – a területi kooperáció jegyében – versenyképes metropolisszá akar válni, az innovatív vállalkozásokat segítve. Szegvári Péter hangsúlyozta: a főváros célja, hogy felkarolja az ilyen vállalkozásokat, a Budapesti Vállalkozásfejlesztési Közalapítványon keresztül segítve őket szakmai tanácsadással, valamint pénzügyi segítségnyújtással a vállalkozóvá váláshoz.

A foglalkoztatás bővítése nem képzelhető el a kis- és középvállalkozások nélkül. Magyarország, és ezen belül Budapest is jobban teljesít, a fővárosi lakosok között az ezredforduló óta nem volt annyi foglalkoztatott, mint 2012-ben; 30 ezerrel többen dolgoztak, mint egy évvel korábban, és 37 ezerrel többen, mint 2010-ben, utóbbi év az évtized mélypontja volt – mondta Szalai Piroska, a Budapesti Vállalkozásfejlesztési Közalapítvány kuratóriumának elnöke. Kitért rá, hogy minden ötödik magyar foglalkoztatott él Budapesten, és minden negyedik alkalmazott dolgozik budapesti munkaadóknál. A versenyszférabeli kkv-k 457 ezer embert foglalkoztatnak a fővárosban, tehát a hazai alkalmazottak közül minden nyolcadiknak budapesti kis- és középvállalkozások adnak munkát.

???

Szalai Piroska elmondta: 2012-ben Budapesten a foglalkoztatási ráta 64,2 % volt, ami 4,1 %-kal magasabb az előző évinél. Ez idő alatt a munkanélküliségi ráta 0,3 %-ot csökkent, a gazdaságilag inaktívak is 18 ezerrel kevesebben voltak, mint egy évvel korábban. A fővárosban működik a vállalkozások 23 %-a, ezen belül a társas vállalkozások 40 %-a, valamint az önálló vállalkozások 13 %-a. A vállalkozások száma országosan – és Budapesten is – 0,9 %-kal bővült, 4 ezerrel emelkedve 424 ezer gazdasági szervezet volt tavaly a fővárosban.

??????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????

A kuratóriumi elnök kitért rá, hogy a nemzetközi projekt éppen olyan ágazatban akar további vállalkozásfejlesztési irányokat meghatározni, amely erősen női dominanciájú terület az Európai Unió országaiban. Szalai Piroska megjegyezte, a míves kézművesekre mindig is büszkék voltunk, a legszebb ünnepeinken – például a Mesterségek ünnepén, a húsvéti vagy a karácsonyi vásárokon – sokszor találkozunk velük, termékeik pedig gyakran szimbolikus tartalmat is hordoznak.

Az Európai Gazdasági és Szociális Bizottság tavaly júliusban speciális irányelveket fogadott el a női vállalkozókkal kapcsolatban; az irányelv szerint úgy kell rájuk tekinteni, mint gazdasági lehetőségre. Tavaly Magyarországon is bíztató fejlődés indult, Brüsszelben úgy gondolják, további intézkedéseket kell tenni, hogy jobban kiaknázzák a női tulajdonban lévő vállalkozásokban, kkv-kben rejlő lehetőségeket.

Szalai Piroska hangsúlyozta: az INNOCRAFTS-hoz hasonló projektekben aktív részvételre van szükség, az eredményeket kiterjesztve más ágazatban is elő kell segíteni, hogy az elmúlt két évben indult fejlődés folytatódjon, és a foglalkoztatás bővülése mellett a GDP bővülését is meghozza.

???

Az INNOCRAFTS projektet az Európai Unió úgynevezett Interreg IV/C programja keretében szervezik, azzal a céllal, hogy a kézműves, kisiparos vállalkozások láthatóságát, fejlődését segítsék – mindezt nemcsak helyi, hanem közös európai akcióterv keretében megvalósítva – mondta Xavier Greffe, a projekt szakmai vezetője, a párizsi Sorbonne Egyetem közgazdaság professzora, a művészet-gazdaságtan képzés vezetője. Hozzátette: a projektben 12 országból 15 partnerszervezet vesz részt. Kitért rá, hogy nagyon törékeny ágazatról van szó, amely viszont nagy hagyományokkal rendelkezik. Az ágazatban tevékenykedő vállalkozások általában kevésbé innovatívak, erőforráshiány miatt nem nagyon tudnak fejlődni, innovációt végrehajtani, viszont megfelelő technológiai, gazdaságfejlesztési intézkedésekkel magas színvonalú foglalkoztatási és piaci eredményeket tudnak elérni.

A projekt szakmai vezetője ismertette, hogy az INNOCRAFTS projekt négy területen kínál megoldást az ágazat vállalkozóinak. Olyan üzleti megközelítéssel segíti őket, amely a már említett törékeny üzleti modell felől a jobban támogatható, üzleti modell irányába viszi őket. Olyan eszközöket biztosít nekik, hogy innovációt tudjanak végrehajtani. Megtanítja őket együtt dolgozni, hálózatban működni, hogy a vállalkozások láthatók legyenek, és kapcsolati tőkére tehessenek szert. A segítségnyújtás kiterjed a foglalkoztatás területére, hiszen főként nők végeznek ilyen tevékenységet, emellett az ágazatban elő akarják segíteni a fiatalok vagy a mozgásukban korlátozottak foglalkoztatását is. A budapesti szakkonferencia az innováció témájára épül, az ágazatot nem szabad temetni, abban ugyanis nagy fejlesztési potenciál rejlik – hangsúlyozta.

A sajtótájékoztatóról készült videó itt megtekinthető.
Forrás: budapest.hu

Dr. Szegvári Péter interjút adott az Inforádió részére, a riport itt meghallgató: Szegvri1