Befektetési lehetőségeket kereső kínai delegációnak szervezett szakmai programot a Budapesti Vállalkozásfejlesztési Közalapítvány a Főpolgármesteri Hivatal felkérésére kedden délelőtt a Városházán. A programon a Közalapítvány meghívására a Nemzeti Befektetési Ügynökség (HIPA) és a Nemzeti Innovációs Hivatal (NIH) is részt vett.

A Financial Times csoporthoz tartozó fDi Magazin legfrissebb rangsora szerint 2014-2015-ben Budapest Kelet-Európa tőkebefektetés szempontjából legvonzóbb városa. A gyakorlatban is érezhető a fokozódó érdeklődés, hiszen egyre több nemzetközi üzleti delegáció érkezik a Fővárosi Önkormányzathoz. A ma fogadott, Jiangxi Tartományi Hivatal képviselőiből és kínai üzletemberekből álló delegáció tagjai a Közalapítvány által összeállított szakmai program részeként a magyar ill. a budapesti vállalkozások helyzetével, budapesti befektetési, piacfejlesztési és együttműködési lehetőségekkel ismerkedtek meg.

Szalai Piroska, a BVK kuratóriumi elnöke bemutatta a Közalapítvány, mint a Fővárosi Önkormányzat egyetlen vállalkozásfejlesztéssel foglalkozó szervezetét, valamint annak hazai és nemzetközi, európai uniós kapcsolatrendszerét.

kinai_del

A Nemzeti Innovációs Hivatal (NIH), mint a kormány kutatás-fejlesztésért és innovációért felelős szerve és a BVK szakmai partnere, ismertette a hazai start-up-ok fejlesztésének komplex rendszerét és 25 befektetésre érett, finanszírozásra váró innováció ismertetőjét is átadta a delegáció tagjainak.

A Nemzeti Befektetési Ügynökség (HIPA) bemutatta az Ügynökség kínai befektetőket helyben, Kínában segítő tevékenységét és a kínai befektetők számára vonzó lehetőségeket nyújtó magyarországi ágazatokat, majd példaként említett több Magyarországon már jelenlévő kínai céget.

Az elmúlt időszakban a kormány befektetéseket ösztönző politikájának köszönhetően Magyarország a külföldi befektetések kiemelt célpontjává vált – a hazánkba érkező közvetlen külföldi tőkebefektetések értéke a 2009 januárja és 2014 januárja között több mint 10-szeresére, 1,44 milliárd euróról 15 milliárd euróra emelkedett.