A BVK szervezésében, az Interreg Europe program Crafts Code projektben résztvevő, hét országot felölelő nemzetközi konzorcium tagsága Budapesten tartotta a projekt első szakaszát lezáró Public Dissemination Workshop cimű konferenciáját.

A projekt célja hosszútávon a kézműipari kis- és középvállalkozások vállalkozói kompetenciáinak fejlesztése, versenyképességének javítása. Ennek érdekében a projekt eddig részében a szereplők kölcsönös ismeretátadással, jó gyakorlatok megosztásával segítették egymást, valamint a helyi kézműves ökoszisztémájuk bevonásával kidolgoztak egy saját környezetükre szabott, szakpolitikai ajánlásokat megfogalmazó akciótervet.

A konferencia Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere, Federico Gianassi, Firenze gazdaságfejlesztésért felelős alpolgármestere, valamint Sanna Halonen, a finn ostrobothniai Regionális Tanács Kulturális Testület elnökének köszöntő beszédeivel kezdődött.

A beszédeket követően a konzorciumvezető firenzeiek prezentálták a firenzei Pilot Akció eredményeit, utána pedig az országonként kidolgozott akciótervek kerültek bemutatásra.

A délután folyamán egy panelbeszélgetésen Kerpel-Fronius Gábor, Budapest főpolgármester-helyettese, illetve a projektben résztvevő két nemzetközi partner és egy magyar stakeholder beszélgetett a kézműves szektor és a digitalizáció kihívásainak témájában, majd Kele János, a BVK általános igazgatójanak keynote speech-ét követően a kézművesség gazdasági, társadalmi és kulturális jelentőségét a mesterséges intelligencia korában bemutató kiállítást tekinthettek meg a jelenlévők.

A konferencia zárásaként pedig a Mittersisters és a Kézimunka Akadémia tartott kreatív workshopokat, melyeken egy pénztárcát készíthettek, illetve a kézügyességet próbára tevő szabadulós játékon vehettek részt a meghívottak és érdeklődők.