A Szöuli Városi Tanács Tervezési és Gazdasági Bizottságának képviselői – Ik Soo Shin alelnök, Kim Jeong Yeol és See Woo Lee – azzal a céllal keresték fel budapesti útjuk során a BVK-t, hogy jobban megismerjék a magyar főváros vállalkozásfejlesztési rendszerét.

 width=

Szalai Piroska kuratóriumi elnök a megbeszélést nyitó előadásában beszámolt a BVK működésének két pilléréről, a non-profit mikrohitelezésről, valamint az innovatív vállalkozásfejlesztésről. Kitért a Közalapítvány nemzetközi díjnyertes programjaira – a Be Smart és a Startup Budapest kezdeményezésre -, valamint részletesen ismertette a Startupok Éjszakáját, mint a Főváros által támogatott legnagyobb startup-rendezvényt. A BVK által elnyert díjak ismertetése mellett kitért arra is, hogy Budapest több mértékadó nemzetközi felmérésben is az élmezőnyben vagy az első helyen végzett – így például a Startup.co.uk által a brit startupok számára ajánlott uniós városok között az első -, valamint helyet kapott a Cities Today 33 leginnovatívabb európai és közel-keleti várost felsoroló listáján is. Emellett megemlített néhány, nemzetközi sikereket is felmutató Be Smart-nyertes vállalkozást, amelyek közül különösen az akadálymentes térképalkalmazást fejlesztő Route4U keltette fel a vendégek figyelmét.

A dél-koreai delegációt különösen érdekelte a BVK projektjeinek finanszírozása, az állami, önkormányzati és for-profit források és szerepek elkülönülése a vállalkozásfejlesztésben és a mikrohitelezésben, valamint a budapesti coworking irodák piaca. Elmondták, hogy Szöulban 150 fős, forintban kifejezve milliárdos költségvetésű szervezet foglalkozik a startupok támogatásával, viszont a működési keret hasonló: az ázsiai országban is a főváros által alapított nonprofit szervezet végzi ezt a tevékenységet.

 width=

Az eszmecserén felmerült a kapcsolatok elmélyítésének lehetősége is. A dél-koreai vendégek meghívást kaptak a 2019-es Startupok Éjszakájára, egyúttal javaslatot tettek arra, hogy a BVK vegye fel a kapcsolatot a Szöuli Iparfejlesztési Kamarával.