Díj az Európai Vállalkozások Ösztönzéséért 2016 nemzeti fordulójának nyerteseként elismerést vehetett át a Budapesti Vállalkozásfejlesztési Közalapítvány (BVK) képviseletében Szalai Piroska, kuratóriumi elnök 2016. július 11-én, hétfőn a Nemzetgazdasági Minisztériumban. A Közalapítvány a BVK Smart Programmal pályázott az Európai Bizottság által útnak indított nemzetközi kezdeményezés keretein belül, mely Európa-szerte felkutatja és díjazza a vállalkozók ösztönzésére irányuló legszínvonalasabb programokat, és bemutatja a legjobb gyakorlatokat.

A Díj az Európai Vállalkozások Ösztönzéséért 2016 elismerést Varga Mihály, nemzetgazdasági miniszter adta át.

Varga-Mihály-Szalai-Piroska-díj-átadás720

„A BVK életében a mai nap, illetve a díj egy mérföldkő, hiszen a Közalapítvány 23 éves működése alatt most először részesült ilyen rangos szakmai elismerésben. A két és fél éve indult megújulási folyamatunk eredményességének pozitív visszaigazolását kaptuk, immár bebizonyosodott, hogy a BVK magas színvonalon tud megfelelni a 21. századi vállalkozásfejlesztési elvárásoknak”- mondta Szalai Piroska, és köszönetét fejezte ki Tarlós István főpolgármester úrnak támogatásáért és bizalmáért, a Fővárosi Közgyűlésnek, mint a Közalapítvány alapítójának, és a Fővárosi Önkormányzat munkatársainak.

A BVK induló és működő vállalkozások részére hozta létre BVK Smart Programját 2013-ban a vállalkozói kedv ösztönzésére és a vállalkozói kompetenciák növelésére. A Közalapítvány az egyetlen olyan szervezet, amelyet a Főváros Közgyűlése a mikro-, kis- és középvállalkozások fejlesztése céljából alapított.

A BVK Smart Programja non-profit, innovatív vállalkozásfejlesztési szolgáltatásokat nyújt a budapesti mikro-, kis és középvállalkozásoknak, különös tekintettel a fiatal, a női és a startup vállalkozásokra. A Közalapítvány a program keretében a BVK Smart Pontokban rendezvényeket (konferenciákat, műhelymunkákat, előadásokat, kapcsolatépítő eseményeket stb.) szervez, jó gyakorlatokat, vállalkozói sikertörténeteket mutat be, közösséget épít, vállalkozásfejlesztési egyéni és csoportos tanácsadásokat, mentorálást tart, valamint rendszeresen szervez startup és egyéb vállalkozói versenyeket, nemzetközi megjelenési lehetőséget biztosítva a legjobbaknak Budapest testvérvárosaival együttműködve.

Díj-az-Európai-Vállalkozások-Ösztönzéséért-díjazottak720

A Közalapítvány munkatársai a programban virtuális 3D Smart Pontot működtetnek, melyen keresztül valós időben, helyszíntől és távolságtól függetlenül és interaktívan tudnak bekapcsolódni az egyes rendezvényekbe azok az érdeklődők, akik személyesen nem tudnak részt venni.

„A program indulásától napjainkig közel 100 rendezvényt szerveztünk, melyeken több, mint 7.000 fő vett részt. Személyes tanácsadást a BVK székhelyén közel 400 esetben, a különböző rendezvények, fesztiválok keretében közel 2.000 esetben tartottunk. Honlapunkon, rendezvényeinken és kiadványainkban 60 jó gyakorlatot mutattunk be. Üzleti versenyeinken összesen 71 fiatal vállalkozó, ill. startup cég indult, közülük 11 nemzetközi bemutatkozási lehetőséget is nyert” – összegezte Szolnoki Szabolcs, a Smart Program vezetője.

A BVK Smart Programja kapcsán a Főváros, a kerületek és a Főváros testvérvárosai egyedülálló módon közvetlenül kapcsolódnak be a vállalkozásfejlesztésbe, valamint a vállalkozói kedv ösztönzésbe, hozzájárulva ezzel a fővárosi munkahelyek megtartásához és újak létrehozásához, így Budapest gazdaságának élénkítéséhez.