Díjnyertes smart city megoldásokat mutatnak be Lisszabonban magyar startupok

 

A lisszaboni Smart Cities Summit kiállításon mutatkozhat be négy kiemelkedő fővárosi startup 2019. május 21-23. között. A Budapesti Vállalkozásfejlesztési Közalapítvány (BVK) delegációja és a 9. Be Smart verseny nyertesei, a IT-c, a TMRW Life, a Click for Work és a PocketGuide első alkalommal, önálló magyar standon jelennek meg a kiállításon.

 width=

A BVK 2015 óta 37 fővárosi delegációban 166 startupnak biztosított bemutatkozási lehetőséget külföldön, Budapest városdiplomáciai kapcsolatrendszerét felhasználva. E megjelenést a BVK Magyarország Lisszaboni Nagykövetségével együttműködésben, Budapest Főváros és a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal támogatásával valósítja meg.

Lisszabon és Budapest több mint negyedszázada testvérvárosok, tavaly februárban nyílt először lehetőség arra, hogy magyar startupok mutatkozzanak be a portugál fővárosban. Európai szinten példaértékű lehet a két nem szomszédos lokális ökoszisztéma egymást erősítő együttműködése. Ezt bizonyítja, hogy 2017-ben Lisszabon, 2018-ban Budapest nyerte el az Európai Bizottság által kiadott Startup Europe Díj „A startupok számára legjobb közigazgatás kategóriáját” – mondta Szalai Piroska, a BVK kuratóriumi elnöke.

 width=
Breuer Klára, Magyarország lisszaboni nagykövetének látogatása a magyar standon

A nagykövetségünk fontos feladatának tartja a tudásra alapuló lehetőségek népszerűsítését. A Smart Cities Summit, ez a lisszaboni seregszemle, olyan műfaj, ahol valóban megjelennek azok, akik keresik a jó és hasznos új ötleteket, megoldásokat. Remélem, hogy a magyar startupok a következő napokban eredményesen tudnak majd kapcsolatokat építeni, befektetőre, vállalkozótársra lelnek – mondta Breuer Klára, Magyarország lisszaboni nagykövete.

A BVK harmadik alkalommal vezet versenygyőztes delegációt Lisszabonba. A kiérkező startupok a Be Smart verseny szigorú kiválasztásai kritériumai okán minden eddigi esetben kiváló eredményekkel mérettek meg a lisszaboni rendezvények nemzetközi porondján. Nagykövetségünk szervezésében számos bemutatkozási lehetőség áll a kiérkezők rendelkezésére. Bízunk benne, hogy ezen lehetőségeket a korábbi delegációkhoz hasonlóan teljes mértékben ki tudják aknázni a kiérkező magyar startupperek, akiknek ezúton is sok sikert kívánunk – mondta Horváthné Négyessy Katalin, Magyarország Lisszaboni Nagykövetségének külgazdasági attaséja.

A 9. Be Smart nyertes kiállító startupok nyilatkozatai:

Ez az első alkalom, hogy a Click For Work képviseletében egy nagy külföldi innovációs rendezvényen kiállíthatunk, hatalmas élményt és tapasztalatot jelent ez a számunkra. Nagyon sok érdekes megoldást láttunk a többi kiállítónál, olyanokat is, amik inspirációt adtak a jelenlegi szolgáltatásunk bővítéséhez, új szolgáltatás indításához. A többi magyar startuppal is jobban megismerkedtünk, találtunk kapcsolódási pontokat az együttműködésre – mondta Mészáros Kinga, a Click For Work marketing menedzsere.

A Smart Cities Summit kiállításon rengeteg embernek bemutattuk a projektünket, több olyan céggel is találkoztunk, akik potenciális partnereink lehetnek. A három nap alatt két magyar pitch session keretein belül állhatunk színpadra, ma este pedig az itteni magyar nagykövetségen egy networking esten veszünk részt, ahol szintén prezentálhatjuk a fejlesztéseinket a portugál üzleti – szakmai közönség részére – mondta Duna Mátyás, az IT-c társalapítója.

 width=
Palicz Péter, a TMRW Life társalapítója pitchel a kiállításon

Az innovációhoz és a fejlődéshez elengedhetetlen a nemzetközi kiállításokon való részvétel. A TMRW Life hosszútávú terve a globális piacra lépés és ennek az első lépései az ilyen jellegű kiállításokon és minél több pitch előadáson keresztül vezet. Rengeteg tapasztalatra és új lehetőségre teszünk szert, a kiállítás ideje alatt, illetve nagyon várjuk a Lisszaboni Magyar Nagykövetség által szervezett kapcsolatépítési estét – mondta Palicz Péter, a startup társalapítója.

Számunkra ez a lehetőség azért fontos, mert a PocketGuide alkalmazás abszolút a smart city kategóriába illik. Ezen a rendezvényen lehetőségünk van megismerni olyan más startupokat, akikkel szinergia esetén akár együttműködés is létrejöhet. Több olyan megoldással is találkoztunk, melyek a PocketGuide funkcionalitásának integrálásával sokkal erősebb felhasználói élményt nyújthatnak a felhasználóiknak, ezzel bővítve a mi felhasználói bázisunkat is – mondta Sándor István, a PocketGuide üzletfejlesztési vezetője.