Április 25-én, kedden került megrendezésre a Budapesti Vállalkozásfejlesztési Közalapítvány és Magyarország Dublini Nagykövetségének szervezésében a 6. Be Smart startup verseny smart city és mobilitás kategóriájában ringbe szálló startupjainak megmérettetése. A hat legkiemelkedőbbnek ítélt startup május 10-11-én a Futurscope és a Dublin-Budapest Smart City Forum rendezvényeken mutatkozhat be.

 

 width=

A zsűri tagjai közül Szalai Piroska, a BVK kuratóriumi elnöke, Maász Dávid, az Entrepreneurship Foundation Hungary alapítója, Biás Csongor, a Mosaik ügyvezetője és Mészáros Mónika, BVK nemzetközi projekt menedzsere személyesen jelentek meg, Horváth Péter, Magyarország Dublini Nagykövetségének külgazdasági attaséja online vett részt a pályázók elbírálásában.

A 6. Be Smart verseny smart city és mobility kategóriának győztesei:

A DroneIQ ultramagas felbontású légifelvételek és 3D-s városmodellek készítését teszi lehetővé drónokkal. A térképek sok területen nagy hatékonysággal használhatóak, úgymint városfejlesztés, katasztrófavédelem, környezetvédelem, stb. A fejlesztés bármelyik kereskedelmi forgalomban használható drónnal (DJI) használható, segítségével percek alatt különösebb szaktudás nélkül készíthetőek nagyfelbontású térképek.

Az Elektromega Kft. kifejezetten nagy össztömegű tehergépjárművek elektromos meghajtására szakosodott innovatív induló vállalkozás, teljesen környezetkímélő, nulla emissziós, elektromos meghajtású szemeteskocsikat épít, immáron sorozatgyártásra alkalmas, kipróbált és bevált prototípussal rendelkezik.

Az EVA által fejlesztett okosszemüveg egy elektronikus segédeszköz vakok és gyengénlátók számára. Az eszköz mesterséges intelligencia szoftvere feldolgozza viselője vizuális környezetét és arról élőbeszédben ad visszajelzést. A szemüveg kompatibilis több SmartCity megoldással és biztonságos navigációs szolgáltatást is biztosít a vakok és gyengén látók számára.

 width=

Mindtech fejlesztései a bezártság – szindrómás páciensek kognitív hanyatlásának megakadályozását szolgáló okostelefonos alkalmazások, melyek az interaktív kommunikációt, a szórakozást és a kognitív funkciók fejlesztését teszik lehetővé számukra. Az alkalmazások irányítását a felső végtag mozgását nélkülöző, beszédképtelen betegek pislogással, arcizom mozgással, vertikális szemmozgással végzik, a pislogások detektálásáért egy okostelefonhoz csatlakoztatható Neurosky EEG fejpánt felel.

PocketGuide egy GPS alapú, hang vezérelt városnéző alkalmazás. Segítségével úgy sétálhatunk egy városban, mintha idegenvezető kísérne minket. A telefon elmeséli a látnivalók történetét, és ha kell, elirányít bennünket a következő látványossághoz. A turisztikai alkalmazásnak indult fejlesztés mára egy „location based storytelling” platformmá nőtte ki magát. Az eltérő tartalmakkal a legkülönbözőbb célcsoportok érdeklődési köre is kielégíthető.

A Route4U fejlesztése egy kereshető és tervezhető akadálymentességi térkép, mely az akadálymentesség szintje szerint színezett helyek (kávézó, bolt, gyógyszertár, középület, stb.) mellett, a közösség által automatikusan naprakészen tartható járdaadatokat is tartalmaz. Tömegközlekedési járatinformációk felhasználásával már garantáltan problémamentes háztól-házig navigációt kínál kerekesszékkel, babakocsival közlekedők részére.

„Sokadik alkalommal, nagy örömmel érkeztem a BVK által meghirdetett verseny zsűrijébe. Nagyon egyértelműen látszik, hogy az előzetes felkészítésnek komoly eredménye van a prezentálókra és a projektekre nézve. Mind minden alkalommal, most is nagyon izgalmas projekteket láttunk, a mezőny erősségét jól mutatja, hogy nehéz volt a zsűri számára a döntéshozatal” – nyilatkozta Maász Dávid a versenyen megjelenő startupokkal kapcsolatban.

 width=

„Úgy gondolom, sikerült azokat a startupokat kiválasztani, akik büszkén képviselhetik a budapesti startup ökoszisztémát a dublini megjelenésen. Minden csapat nagyon fontos problémára próbál megoldást kínálni, ilyen például a látássérültek életének megkönnyítése, vagy egy városból olyan információk becsatornázása, amelyek felhasználhatóak a város fejlesztésében. Ezek mind olyan problémák, amiket a technológia trendek használatával egyszerűen, hatékonyabban meg lehet oldani, és ezzel egy jobb világot lehet teremteni”- mondta Biás Csongor, a bemutatott projektekkel kapcsolatban.

A 2017. május 10-én Dublinban megrendezendő Futurescope fesztivál a technológia területén tevékenykedő ötletgazdák találkozója, mely a növekedő vállalkozások számára enged betekintést a formálódó trendekbe és azok várható hatásaiba. A rendezvény Smart City kiállításán a startupok a magyar standon mutatkoznak be, ezen felül lehetőségük nyílik a rendezvény programjain részt venni és nemzetközi kapcsolatokat építeni.

Május 11-én a Dublin-Budapest Smart City Forumon a startupok ír szakmai, városvezetői és befektetői köröknek mutathatják be Smart City projektjeiket a dublini városházán, pitch session és kiállítás keretében. A rendezvényre meghívást kapnak Írország és Észak-Írország Smart City programmal rendelkező nagyvárosainak képviselői, ír Smart City projektek reprezentánsai, valamint egyetemek, és ír nagyvárosok további képviselői. A startupok ezen felül látogatást tehetnek a Guinness Enterprise Centre inkubátorházban.

A 6. Be Smart startup versenyre e-health, egészségügyi innováció, zöld gazdaság, IT és kreatív ipar kategóriában nevezett startupoknak megmérettetésére május 17-én kerül.