Düsseldorfban lépett pályára a magyar startup válogatott

 

Tizenhárom kiválasztott hazai startup képviselői és a magyar gazdasági élet számos meghatározó szereplője utazott március 27-én Düsseldorfba, hogy megmutassák Magyarország innovációs erejét és vállalkozószellemét. A Platio a Düsseldorf – Budapest Be Smart! Hungarian Tech Day nevű rangos nemzetközi eseményen való megjelenési lehetőséget a Budapesti Vállalkozásfejlesztési Közalapítvány (BVK) 5. BE SMART startup versenyén érdemelte ki – Csende Gergely, a Platio marketing munkatársának beszámolója a startupok düsseldorfi bemutatkozásáról.

 width=
Csende Gergely a BVK 5. Be Smart startup versenyén

A verseny során a startupok képviselői három perces angol nyelvű pitcheket adtak elő a zsűri előtt, akik a bemutatkozások alapján választották ki a legjobbakat. A pitcheket a későbbiekben Düsseldorfban, majd a turné második állomásának is tekinthető Budapest Startup Fórumon is prezentálnunk kellett. Utóbbi a magyar fővárosban szervezett, igen rangos think.BDPS rendezvény kísérőeseménye volt.

Az út megszervezéséről a BVK gondoskodott, így nekünk, résztvevőknek már csak a bepakolással, és persze a pitchekre és networkingelésre való felkészüléssel kellett foglalkoznunk. Ezt meg is tettük, mivel tudtuk, hogy igazi világcégekkel fogunk Németországban találkozni. A teljesség igénye nélkül hadd soroljak fel néhány nagyobb nevet: Vodafone Deutschland, Google, Innogy, EON, és még sok más, fontos, nemcsak német, hanem nemzetközi piacon is jelenlévő cég képviseltette magát az eseményen.

 width=
A STARTPLATZ épülete

Szerencsére volt időnk felkészülni és ráhangolódni a nagy találkozásra. A meleg fogadtatásról és a rendezvényt megelőző hétfői nap hasznos eltöltéséről a Düsseldorfi Magyar Főkonzulátus gondoskodott. Az általuk szervezett igen tartalmas és izgalmas program keretében betekintést nyerhettünk a Düsseldorfban kiépült, híres Media Harbour mindennapjaiba és megtekinthettük modern építészeti csodáit, köztük a STARTPLATZ épületét is, amely nem csak excentrikus homlokzatával, hanem a falai közt tapasztalt, igazi startup atmoszférával is elbűvölt minket. Többek közt itt működik a digihub nevű innovációs központ is, melynek célja, hogy új digitális üzleti modellek, termékek és megoldások kifejlesztését támogassa az induló vállalkozások, egyetemek és ipari szereplők összefogásával. A hétfői napot egy közös vacsorával és kötetlen beszélgetésekkel zártuk a város egyetlen magyar éttermében, ezzel is megalapozva a kellemes, barátságos hangulatot a másnapi nagy eseményhez.

 width=
A digihub irodája

A Düsseldorf – Budapest Be Smart! Hungarian Tech Day-nek elnevezett rendezvénynek a Vodafone központja adott helyet, egészen pontosan az annak legfölső emeletén található rendezvényterem, amelyből csodálatos látvány tárult elénk az egész városra. De nem sok időnk volt gyönyörködni a kilátásban, mert hamar megérkeztek a vendégek, és kezdetét vette a program.

A rendezvény egyik csúcspontja a Budapest és Düsseldorf közti gazdasági együttműködési megállapodás aláírása volt, majd a lendületes előadások, beszédek és kerekasztal-beszélgetések után rajtunk volt a sor: három perc, se több se kevesebb – ennyi időnk volt előadni a pitchünket, utána jöttek a kérdések a zsűritől.

 width=
A Vodafone Deutschland düsseldorfi központjának csodálatos, körfolyosós rendezvényhelyszíne

A lendületes pitch sessiont követően gyorsan elkezdődött a networking a magyar delegáció és a német résztvevők között. Mivel az általunk fejlesztett termék, a Platio egy energiatermelő térburkolat, igyekeztem minél inkább a megújuló energia témakörében érdekelt résztvevőket elcsípni egy-egy gyors eszmecserére.

Nagy örömömre szolgált például, hogy beszélgethettem Essen városának egyik képviselőjével is. Idén januárban a németországi Essen városa vette át egy évre az Európa zöld fővárosa címet Ljubljanától. Ezt a titulust minden évben az a város kapja, amelynek környezettudatos tevékenységét független szakértők a legjobbnak ítélik. 12 szempontot vesznek figyelembe az értékelésnél, egyebek között a helyi közlekedést, azt, hogy mennyire fenntartható a városban a zöld területek felhasználása, milyen a levegő minősége, mekkora a zajszennyezés, milyen a hulladékkezelés és a vízgazdálkodás, illetve milyen hatékonyan használja fel az adott város az energiát. Essen fejlesztési tervei közt többek közt szerepel a város bicikli út hálózatának fejlesztése és a Ruhr-folyó környezetének felélesztése. Egy ilyen nagyszabású program rengeteg lehetőséget rejtegethet a hazai startupok számára, és a város magyar zöld innovációk iránti nyitottságát az eseményen jelen lévő képviselő is kifejezte.

Hazánk számos találmánnyal és fejlesztéssel járult már hozzá a világ fejlődéséhez, kérdés, hogy az innovátorok új generációja hogyan tud részt venni a 21. század problémáinak és kihívásainak megoldásában. Úgy gondolom, hogy az alapján, amit a magyar delegáció Németországban felmutatott, nem kell sokáig várni, hogy ez a nemzedék bizonyítson. Ehhez azonban kétségkívül szükség lesz az olyan elhivatott támogatók professzionális közbenjárására is, mint a BVK, amelynek köszönhetően immár szorosabb kapcsolatok fűzik fővárosunkat az Európai Unió egyik legfontosabb gazdasági húzó erejének számító vesztfáliai startup ökoszisztémához is.

Danke für die schöne Zeit, BVK!