Miért éppen a hulladékszállítás a legideálisabb terep az elektromos meghajtás számára, és mikor terjedhetnek el Magyarországon az alternatív hajtású kukásautók? Erről kérdeztük Bántó Ruben operatív igazgatót.

 width=

Miért éppen hulladékszállító járművekben alkalmazzák az elektromos meghajtást?

A fejlesztés még a Debreceni Egyetemen kezdődött, ahol eredetileg versenyautókat hajtottak meg elektromotorral. 2010-ben viszont megjelent egy pályázati kiírás elektromos meghajtású kukásautókra, és ekkor felmerült, hogy a korábban csak jóval kisebb tömegű járműveket mozgató eljárást kipróbálják ekkora méretben is. Ez olyannyira működött, hogy 2014-ben szabadalmaztatták a megoldást, és ezt a szabadalmat vásárolta meg a cégünk tulajdonosa.

Egyébként pedig a hulladékszállítás az egyik legideálisabb terep az elektromos meghajtásra: a nyomaték azonnal jelentkezik a gyakori elindulásoknál, a fékezések során pedig visszatáplálódik az energia az akkumulátorokba. Ezáltal a hagyományos robbanómotorokhoz képest itt érhető el az egyik legnagyobb energiamegtakarítás, ami üzemeltetési oldalon megjelenő költségcsökkentést jelent.

 width=

Kép forrása: dehir.hu

Hol tart most a fejlesztés?

Összesen öt darab prototípus készült el a járműből, ezeket már két éve tesztelik magyarországi településeken. Amikor elkezdtük a fejlesztést, még talán senki nem foglalkozott ezzel a megoldással. Mára néhány európai startupról tudunk, akik kísérleteznek vele, de hozzájuk képest ez a tapasztalat lépéselőnyt jelent. Most a szériagyártást tervezzük itt Debrecenben, és bízunk abban, hogy hamarosan az országban már több helyen lehet majd találkozni a járműveinkkel.

Az országhatáron túl melyek a célpiacok?

Az Európai Unióban három célpiacban gondolkodunk: a skandináv országokban, Németországban és Ausztriában, mégpedig azért, mert ezekben az országokban adták el a legtöbb elektromos autót. Vagyis nem csak beszélnek az elektromobilitásról, de ténylegesen költenek is rá.

A Budapesti Vállalkozásfejlesztési Közalapítvány támogatásával a cég már járt Németországban, Írországban, Portugáliában és Spanyolországban is. Ezekből a megjelenésekből tudtak profitálni?

Többféle rendezvényen vehettünk részt, például pitch versenyeken, kiállításokon, de mindenhol ki tudtunk alakítani kapcsolatot olyan emberekkel, akik – városvezetőként vagy cégtulajdonosként – kapcsolatban állnak a hulladékszállítással. Egy konkrét partneri együttműködés is kialakulóban van, mégpedig a legnagyobb német hulladékbegyűjtő céggel.

 width=

A startup-világban gyakran hallani, hogy „hardware is hard”, a kockázati tőkések nem szívesen finanszíroznak eszközfejlesztéseket. Az Electromega mögött van kockázati tőke?

Nincsen, az eddigi fejlesztéseket egy helyi üzletember finanszírozta.

A kukásautókon kívül más járművekben is tervezik felhasználni a meghajtást?

A megoldásunk alkalmas egyéb felhasználási területekre, például teherszállításhoz vagy buszokhoz is. Ha látunk ilyesmire igényt, akkor erről is tudunk tárgyalni, de az elsődleges célunk egyelőre a hulladékszállító járművek sorozatgyártásának beindítása.