Elindult a Rákosmenti Mikrovállalkozások Kamattámogatási Programja

 

Rákosmenti székhelyű vagy telephelyű mikrovállalkozások számára kínál rendkívül kedvezményes hitelkonstrukciókat és kiemelkedő kamattámogatást a Rákosmenti Mikrovállalkozások Kamattámogatási Programja, melynek indulását 2017.október 9-én hirdette meg Riz Levente, Rákosmente polgármestere és Szalai Piroska, a Budapesti Vállalkozásfejlesztési Közalapítvány kuratóriumi elnöke. A bejelentésre a Rákosmenti Vállalkozásfejlesztési Iroda (RV17) megnyitó ünnepségén került sor.

 width=
A rendezvényen készült képek megtekintéséhez kattinson a képre!

Dr. Bagdy Gábor, Budapest Főváros főpolgármester-helyettese megnyitó beszédében méltatta a BVK és Rákosmente Önkormányzatának együttműködését, és gratulált Riz Leventének a Rákosmenti Vállalkozásfejlesztési Iroda létrehozásához. „Meg kell teremtenünk annak a feltételeit, hogy azok a mai fiatalok, akik vállalkozni szeretnének, erre lehetőségeket kapjanak. Úgy gondolom, ez a kezdeményezés kiváló ötletek megvalósulását, és munkahelyek teremtését fogja segíteni”- mondta a főpolgármester-helyettes.

 width=
Dr. Bagdy Gábor, Budapest Főváros főpolgármester-helyettese

„Modern kertvárost építünk Rákosmentén. Fontosnak tartjuk, hogy a mai kreatív, tehetséges és rendkívül mobilis generációhoz alkalmazkodva olyan munkahelyeket hozzunk létre, amelyek egyesítik az otthoni munkavégzés kényelmét, és a korszerű, modern infrastruktúrát. Szeretnénk kedvezményes hitelkonstrukciókat nyújtani a kezdő és a már működő vállalkozások számára, ebben nagy segítséget jelent az együttműködés a BVK-val és a fővárosi önkormányzattal. Fontos célnak tekintjük a fiatal vállalkozások támogatását, és bízunk benne, hogy sokan indulnak majd el a RV17 coworking inkubátorházból egy sikeres pályán”- mondta Riz Levente.

A közösségi térként is funkcionáló inkubátorház olyan színtér, amely a coworking és inkubációs szolgáltatások, hasznos információk elérése mellett találkozási pontja is a vállalkozóknak, ötletgazdáknak. Az inkubátorházban elérhető szolgáltatások: kedvezményes iroda- és tárgyaló helység bérlés, szaktanácsadás, mentorálás, workshopok, rendezvények, székhelyszolgáltatás és kedvezményes hitelkonstrukció. Az RV17 kulturált környezetben, modern infrastruktúrával felszerelve biztosítja a mai kor elvárásainak megfelelő feltételeket.

 width=
Riz Levente, Dr. Bagdy Gábor, Szalai Piroska, Fohsz Tivadar

Szalai Piroska örömét fejezte ki annak kapcsán, hogy egy újabb kerület indított a BVK Budapest Mikrohitel Programjához kapcsolódóan a helyi kamattámogatási programot.  „A mikrovállalkozások a magyar foglalkoztatottak 38 százalékának munkát adnak, ami kiemelkedően magas értéket jelent az unióban. Rákosmentén is nagyszámban vannak jelen kkv-k és a mikrovállalkozások, melyek számára a non-profit mikrohitelezés, illetve a BVK és a Rákosmenti Vállalkozásfejlesztési Iroda által biztosított mentorálás, tanácsadás komoly segítséget jelenthet” – emelte ki a kuratóriumi elnök.

Fohsz Tivadar, Rákosmente alpolgármestere szerint a helyi vállalkozások várhatóan elsősorban infrastrukturális fejlesztésekre és eszközbeszerzésre veszik majd igénybe a mikrohitelt.  Az alpolgármester elmondta, hogy az iroda és a kamattámogatási program ötlete a Józsefvárosban működő H13 Diák- és Vállalkozásfejlesztési Központ példája alapján született meg. 2016 januárjában Józsefváros Önkormányzata, a budapesti kerületek között elsőként indította el a BVK-val a Józsefvárosi Mikrovállalkozások Kamattámogatási Programját.

 width=

A BVK Rákosmente Önkormányzatával és a Rákosmenti Vállalkozásfejlesztési Irodával együttműködésben indította el a Budapest Mikrohitel Programjához kapcsolódó Rákosmenti Mikrovállalkozások Kamattámogatási Programját, mely XVII. kerületi székhelyű vagy telephelyű, működő és életképes üzleti tervvel rendelkező, 10 főnél kisebb mikrovállalkozások számára nyújt támogatott kamatozású hiteleket. A fejlesztés eredményeképpen várhatóan nő a helyi vállalkozások száma, illetve tovább erősödnek a már prosperáló cégek.

A hitelek rendkívül kedvező kamat mellett, pluszköltségek (pl. hitelbírálati díj, folyósítási jutalék) nélkül, 3-10 év futamidőre,

iroda, telephely, üzlethelyiség vásárlására, építésére, átalakítására, felújításra,

áru- vagy anyagkészlet, gépek, berendezések, gépjármű vásárlására,

megrendelések, már megkötött szerződések teljesítésével kapcsolatban felmerült költségek és ráfordítások előfinanszírozására vehetők igénybe.

A feltételeknek megfelelő fiatal mikrovállalkozások – ahol a vállalkozó vagy a vállalkozás többségi tulajdonosa 40 év alatti – 2,4% kamat mellett juthatnak mikrohitelhez.

A hitelkérelem a Közalapítványnál nyújtható be, a pályázók mentorálásban részesülnek, a BVK szakértői segítségével fejleszthetik üzleti tervüket, kiválaszthatják a számukra legmegfelelőbb finanszírozási konstrukciót és felkészülhetnek a hitelkérelem benyújtására.