Első alkalommal mutatkozik be magyar startup Izraelben, a szeptember 13. és 19. közötti Start Tel-Aviv 2014 szakmai rendezvényen – tájékoztatta Izrael Állam magyarországi nagykövetsége szerdán az MTI-t.

A Testjockey nevű szolgáltatást fejlesztő magyar startup – amelyet pályázat útján választott ki egy nemzetközi zsűri – Izrael Állam magyarországi Nagykövetsége, Tel-Aviv város Önkormányzata, a Nemzeti Innovációs Hivatal (NIH), valamint a Design Terminál szakmai összefogásának eredményeként juthat ki a világ egyik legrangosabb nemzetközi szakmai programsorozatára, a Start Tel-Aviv 2014-re.
A Testjockey egy olyan szolgáltatás, amely mobil alkalmazást fejlesztő cégeknek segít az alkalmazások tesztelésében.
Ilan Mor, Izrael Állam magyarországi nagykövete szerdán köszöntötte Vidos Pétert, a győztes Testjockey ügyvezető igazgatóját. Az eseményen részt vett Korányi László, a NIH kül- és belkapcsolati elnökhelyettese, valamint Böszörményi-Nagy Gergely, a Design Terminál főigazgatója.

Nagy Gergely; Mor, Ilan; Korányi László                     MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

Ilan Mor köszöntő beszédében kiemelte: örömére szolgál, hogy egy magyar startup is részt vesz a rangos nemzetközi versenyen, és meggyőződése, hogy az izraeli és magyar fiataloknak együtt kell működniük az ötletek kicserélésében. Emlékeztetett arra, hogy Budapesten tavaly októberben rendezték meg első ízben az Izraeli Magyar Innovációs Napot, amelyet terveik szerint idén december közepén egy újabb követ majd.
A nagykövet elmondta: érdemes a versenyen töltött időszakot kapcsolatépítésre, és az izraeli startup-kultúra megismerésére szánni.
Hagai Mei-Zahav nagykövet-helyettes az MTI kérdésére elmondta: az ötnapos program keretében a résztvevők betekinthetnek Tel-Aviv startup világváros sikerének titkába, megmérettethetik magukat és fejlesztéseiket nemzetközi szinten, egyben kapcsolatokat alakíthatnak ki a startup világ legelismertebb szereplőivel. Kiemelt cél, hogy a programsorozat résztvevői az inspiráló környezetben tanulni és fejlődni tudjanak. A programsorozat felsorakoztatja az izraeli startup ökoszisztéma legjelesebb képviselőit és szakértőit, nemzetközi előadókat, vezető izraeli kockázati tőkebefektetőket és vállalkozókat – hangsúlyozta.
Elmondta azt is, hogy a szakmai programokon a tavalyi 12 után idén már 16 ország képviselteti magát, és a résztvevők egy kapcsolódó konferencián is bemutatkozhatnak.
Böszörményi-Nagy Gergely kiemelte: körülbelül egy éve dolgoznak a magyar-izraeli együttműködés erősítésén a design és a kreatív ipar területén, ezért örömmel vettek részt ebben a programban részben zsűritagként, részben kommunikációs partnerként és helyszínként.
A magyarországi technológiai vállalkozások nemzetközi piacépítésében nagyon hatékony lehet, ha Izraelen keresztül is építik kapcsolataikat, mivel az izraeli innovációs iparnak, illetve az ottani technológiai szegmensnek annyira jó a híre a világban, hogy ha valaki egy ottani piaci megerősítéssel, vagy akár befektetővel, de legalábbis szakkiállítási tapasztalatokkal jelentkezik be a például a Szilícium-völgybe, akkor „könnyebben nyílnak meg előtte az ajtók”.
Korányi László szerint a startup-világban nagyon fontosak a kapcsolatrendszerek; Izraelben például szembeötlő, hogy eredményesen, intenzíven működtetik a humán hálózatokat. Hozzáfűzte: nem az állam feladata, hogy ezt létrehozza, de konferenciákkal, rendezvényekkel tud ebben segíteni. Vannak olyan dolgok, amelyek nehezebben adaptálhatók: a vállalkozói szellem, és azok az emberi tulajdonságok, amelyek a startup világban való helytálláshoz szükségesek, hogy például az emberek merjenek vállalkozni, és a kudarcot ne tragédiaként fogják fel – fűzte hozzá.
Vidos Péter elmondta: májusban adták ki termékük korai verzióját és most kezdeti, a szolgáltatásukat kipróbáló felhasználókat gyűjtenek, akik visszajelzéseket adnak a használatról és segítenek a továbbfejlesztésben. Hangsúlyozta: a kezdetektől világpiaci jelenlétben gondolkoznak, és befektetőket keresnek. Hozzáfűzte: jelenleg egy kis, 5-10 fős csapattal dolgoznak.
Az ügyvezető igazgató hangsúlyozta: nagyon jó lehetőségnek tartják a tel-avivi programot, amelyen reménybeli befektetőkkel és felhasználókkal szeretnének megismerkedni, valamint betekintést nyerni a „méltán világhírű izraeli startup szcéna berkeibe”.

Forrás: MTI