Bozsik Szilviát gyerekkora óta vonzzák a színek, imád rajzolni, festeni. A művészeti szakközépiskola után az ELTE-n andragógiát hallgatott, majd a MOME-én textil szakon tanult, 2011-ben végzett nyomottanyag-tervező szakirányon.

Eosine-portré

Alapító: Bozsik Szilvia 

Alapítva: 2013

Tevékenység: ékszer- és divattervező

Web: www.eosine.hu

Eosine, a hajnal istennője

Az eozin kerámiamázat Zsolnay Vilmos pécsi porcelángyára tette világhírűvé. Az eozin névadója pedig eosine, a hajnal istennője. Ennek – a fényviszonyoktól változó máznak – a varázslatos karaktere ihlette az EOSinE-t. Bozsik Szilvia tárgyainak alapanyaga egy speciális anyagmanipuláció eredménye, amely az eozin kerámiák felületeinek hangulatát tükrözi. Az eljárás különlegessége a fémes felületek megtörésének véletlenszerű egymásba olvadása.

Elrugaszkodni a megszokottól

„Bármi képes inspirálni, sokszor a villamoson vagy a metrón jutnak eszembe újabb színkombinációk, vagy nyomási eljárások. A munkám miatt sokat utazom külföldre, és úgy gondolom, hogy egy alkotó ember számára a környezetváltozás, a megszokott keretektől való elrugaszkodás az egyik leginspirálóbb dolog.”

Egyszeri és megismételhetetlen

Bozsik Szilvia szerint a különleges anyaghasználat teszi tárgyait egyedivé és népszerűvé. Termékei teljes egészében kézi munkával készülnek, így az EOSinE táskák és kiegészítők mindegyike egyszeri és megismételhetetlen. Ezen kívül a tervező sokat foglalkozik anyagmanipulációval, és speciális nyomási technológiákkal. „Imádom feszegetni a különféle anyagok határait, egy-egy kudarcba fulladt anyagkísérletből is rengeteget lehet tanulni.”

Eosine-táskák

Kiváló minőség és folyamatos megújulás a kulcs

„Az elmúlt néhány évben megszámlálhatatlan új „brand” alakult, ennek ellenére nagyon kevés az egyediséget és kreativitást tükröző, és alapvetően hiányzik belőlük a mesterségbeli tudás” – mondja a divattervező. „Ahhoz, hogy valaki igazán sikeressé válhasson, el kell felejteni a nyugati klisék másolását, törekedni kell a kiváló minőségre és a folyamatos megújulásra.” Az induló vállalkozások két legfontosabb alappillérének a financiális és kapcsolati tőkét tartja. „Ma Magyarországon egy kezdő tervező jó esetben utóbbival rendelkezik. Ezeket a társadalmi kapcsolatokat kell megbecsülni és kamatoztatni. Nagyon fontos a kitartás, a szorgalom és a folyamatos jelenlét.” És meg kell tanulni, hogy ez a munka szervezéssel is jár, bár ezt az EOSinE megálmodója is kihagyná: „A mindennapos bürokratikus dolgokat nehezen viselem. Sokkal több időt szeretnék szentelni a tervezésnek és kevesebbet a szervezésnek.”

Szemben a tömegtermeléssel

Az EOSinE brand most is, és a jövőben is az egyediséget szeretné képviselni a tömegtermeléssel szemben, vallja a terveiről Bozsik Szilvia. Jelenleg a külföldi megjelenések szervezésén dolgozik, valamint a Design Hét keretein belül megrendezésre kerülő új kollekciót bemutató pop-up kiállításán.


Eosine

Founder: Bozsik Szilvia 

Since: 2013

Activity: jewel and fashion designer

Web: www.eosine.hu

As a result of a special manipulation of the materials, the raw material of the items created by Szilvia Bozsik reflects the tone of the surface of the eosin ceramics.