A 4. BE SMART verseny győzteseiként Tel-Avivba utaztak a Sybrillo, a Shinrai, és a Picturio startupok képviselői. A Budapesti Vállalkozásfejlesztési Közalapítvány és Magyarország Izraeli Nagykövetsége szervezőmunkájának köszönhetően a Tel-Avivban töltött idő alatt a staruppereknek számos lehetőségük nyílt vállalkozásuk bemutatására, kapcsolatok építésére és nemzetközi közegben történő tapasztalat szerzésre.

Idén a magyar startupok szereplése a Digital Life Design (DLD) innovációs fesztiválon összefonódott a V4 országok együttműködésével. A 60-65 milliós piacot jelentő régió az unió legnagyobb fejlődési – innovációs és startup – potenciállal rendelkező területe.

dld-tel-aviv-2016-magyar-stand

A fesztiválon Magyarország, Szlovákia, Csehország és Lengyelország két napon át szomszédos standokon képviseltette magát, és a négy ország küldötteiből közel 150-en vettek részt a szeptember 27-én, szerda délután megrendezett V4 Innovation GATE (V4 Innovációs Kapu) című konferencián és kerekasztal-beszélgetésen. Az eseményen a V4 országok nagykövetségeinek és külügyminisztériumainak képviselői mellett az izraeli startup világ meghatározó szereplői is jelen voltak. A konferenciát záró az állófogadás kitűnő lehetőséget jelentett a résztvevő országok közötti kapcsolatok építésére, erősítésére.

A DLD fesztiválon a magyar stand nagy érdeklődést keltett mind a látogatók, mind a többi résztvevő körében. A standon való megjelenés komoly lehetőségeket eredményezett a starupok számára, hiszen így, a tavalyi évvel ellentétben, nemcsak egy pitch erejéig nyílt lehetőségük a bemutatkozásra, hanem folyamatosan jelen lehettek fejlesztéseikkel. A Sybrillo, a Shinrai, és a Picturio képviselői gyakorlatilag egyfolytában prezentálták vállalkozásaikat, osztották és gyűjtötték a névjegykártyákat, de a BVK munkatársai sem tétlenkedtek, mivel a látogatók rengeteg kérdésére kellett válaszolniuk a magyarországi, budapesti startup, vállalkozói és üzleti világgal kapcsolatban. A magyar delegáció tagjai a fesztiválon különböző országokból érkezett startuperekkel, befektetőkkel, állami szervezetek és multinacionális vállalatok képviselőivel egyaránt tárgyaltak.

dld-tel-aviv-2016-cities-summit
Fotó: Szöllősi Dániel

A BVK, az MNKH és a nagykövetség munkatársai számos egyéb üzleti találkozót is szerveztek a magyar startupok képviselőinek. A vállalkozók ellátogattak az NNG izraeli központjába, találkoztak többek között Ed Frank-kel, az Axis Tel Aviv konferencia szervezőjével, Lillian Safran Shaked-del, az Izraeli-Magyar Kereskedelmi- és Iparkamara igazgatósági tagjával, és  Microsoft képviselőjével.

Kapcsolatépítésre a szeptember 26-i Tel Aviv Cities Summit konferencián, a Dr. Nagy Andor, Magyarország izraeli nagykövete által adott fogadáson, és Ron Huldai, Tel-Aviv polgármester által adott fogadáson is lehetőség nyílt.