Espressite – A design matematika

 

Mi jár a designer fejében, és miért nem jók a jelenlegi honlapkészítő alkalmazások? A válaszokba a Budapesti Vállalkozásfejlesztési Közalapítvány 8. Be Smart versenyének egyik nyertes csapata, az Espressite társalapítói, Kékkői Miklós és Pollák András avattak be minket.

 

 width=

 

Mi jár egy webdesigner fejében, miközben a célcsoportról, a márka hangulatáról, a termékekről beszélünk hozzá?

Az Espressite alapítói szerint színek, képek, betűtípusok pörögnek ilyenkor a tervező fejében, és kutatásaik során be is bizonyították, hogy a design matematikai egyenletekkel jól leírható.

A honlappiacon emellett két problémát tapasztaltak. Egyrészt kevés a programozáshoz és az emberközpontú designhoz is értő szakember, másrészt túl bonyolultak az „önkiszolgáló” programok. A statisztikák szerint a honlap-generálások 97 százaléka elakad valahol a folyamat során, és ennek oka az Espressite-csapat szerint az, hogy az Instagramhoz, az azonnali, egyszerű megoldásokhoz szokott generációnak túl sok lehetőséget ajánlanak fel. Szerintük nem hogy nem szükséges például negyvenféle betűtípust felkínálni, hanem egyenesen hiba.

Az Espressite „mesterséges designere” egy rövid, eldöntendő kérdésekből álló kérdőív kitöltését követően 2-3 releváns választási lehetőséget kínál fel az egyes arculati elemekre, majd természetesen a képes és szöveges tartalmat is a márkához igazíthatjuk. Így az ígéretük szerint akár egy kávészünet alatt a márkánkra szabott weboldalt készíthetünk. Az alapmegoldás ingyenes, a több opciót és egyéni domain-nevet is megengedő prémium változatok havidíjért érhetőek el.

Az alapítók nemrég, a 4. Startupok Éjszakáján vehették át a 8. Be Smart versenyen elnyert oklevelüket, de a Budapesti Vállalkozásfejlesztési Közalapítvány szervezésében már alkalmuk volt bemutatkozni októberben a Ruhr Summiton. Az ötlet sikert aratott a német iparvidéken, viszont mivel akkor még nem rendelkeztek működő prototípussal, elsősorban kapcsolatokat tudtak gyűjteni. Mivel időközben elkészült a tesztelhető megoldás, az Espressite-alapítók következő lépése az lesz, hogy előkeresik a Bochumban gyűjtött névjegykártyákat…