A Budapesti Vállalkozásfejlesztési Közalapítvány által mikro- és kisvállalkozásoknak nyújtott Budapest Mikrohitel többéves felkészülési folyamat eredményeként megkapta az Európai Bizottság szabványának megfelelő minősítést.
„Az Európai Unióban alig negyven olyan szervezet van, amelynek a tevékenysége e szigorú szabványnak megfelelő” – emelte ki Szalai Piroska, a BVK kuratóriumi elnöke, hozzátéve: céljuk, hogy a BVK által Magyarország is belépjen az EaSI Progress Microfinance programba a többi 21 uniós tagország mellé. A BVK a hitelezési tevékenységhez kapcsolódóan évente csaknem száz budapesti mikrovállalkozás mentorálását látja el, és több mint kétszáz alkalommal végez tanácsadást. A mikrohitelezésben kiemelten kezelik azokat a vállalkozásokat, ahol a tulajdonosok között van negyvenévesnél fiatalabb vagy nő, és több fővárosi kerülettel is megállapodást kötöttek további kedvezmények nyújtásáról.

A BVK tevékenységének másik területe az innovatív vállalkozásfejlesztés, melynek elismeréseként 2017-ben elnyerték az Európai Üzleti és Innovációs Központok Hálózata (EUBIC) Business Innovation Centre címét, az unió e területen elérhető legmagasabb szintű minősítését. Az országban így jelenleg a BVK az egyetlen európai uniós minősített üzleti innovációs centrum.

A Be Smart program keretében az elmúlt négy évben már tizenkét ország tizenkilenc városában 175 budapesti startupnak adták meg a lehetőséget a bemutatkozásra, nemzetközi piacra jutásra.

A Be Smart startup versenyek nyertesei közül idén a barcelonai 4YFN-ra, a dublini Futurescope-ra, a lisszaboni Smart Cities Summit-ra, a düsseldorfi Rheinland Pitch-re, valamint Európa legnagyobb technológiai fesztiváljára, a Web Summitra szerveztek delegációkat. Ezek az utak gyakran kézzelfogható eredményekkel is járnak, így például hazai startup készíthette el Dublin akadálymentes járdatérképét, illetve a bécsi energiacég, a Wien Energie új applikációját is.

A BVK minden év novemberében rendezi meg a Startupok Éjszakáját, a főváros által támogatott legnagyobb startup-rendezvényt, ahol az ökoszisztéma szereplői találkozhatnak egymással. Az idei, ötödik alkalmon mind a 110 kiállító, mind az ezernél több regisztrált vendég rekordot jelentett. Az esemény ezúttal kiegészült a Startupok Délutánjával is, amelyen négy kiemelt terület – alkalmazásfejlesztés, E-Health, FinTech, zene – újdonságait vitatták meg a résztvevők.

A BVK vállalkozásfejlesztés területén végzett munkája a létszámban jóval nagyobb, hasonló tevékenységet végző külföldi szervezetek figyelmét is felkeltette. A hazai jó gyakorlatokat többek között ír, koreai, bécsi és kínai delegációk is tanulmányozták 2019 folyamán.

A BVK munkáját 2019-ben Budapest Főváros, a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal, a HEPA, a Pallas Athéné Alapítványok, a Külgazdasági és Külügyminisztérium, valamint a magyar külképviseletek támogatták.