Fényvarázs a GlassLampWorld-től

 

Zagyváné Horváth Boglárka kézműves technikával készít egyedülálló, repesztéses mintázatú, hangulatos üveglámpákat. A vállalkozónő hosszú utat járt be, míg az üvegolvasztás szakmáját elsajátította, és üvegolvasztó műhelyében az első lámpaszériát elkészítette.  A debreceni GlassLampWorld Üvegstúdió nemrég közzétett videójában az alkotás folyamatát mutatja be.

PC6A3910

„Engem mindig elvarázsolt, ahogy a színes üvegen átjutó fény fehérből színessé válik. Az üvegolvasztás, mint szakma tele van rejtélyekkel, műhelytitkokkal, ebben a munkában mindent a saját tapasztalatainkból kell megtanulni” – magyarázta Boglárka, aki három éve, egy lakberendezői iskola mellett elvégzett üveges hobbitanfolyamon kezdett el üveggel dolgozni. A tanfolyamon az üvegvágás technikáját tanulta meg, de azt a fajta, különleges repesztéses mintát eredményező üvegolvasztást, amit ő szeretett volna elsajátítani, Magyarországon senki sem oktatta. Az óvónőként dolgozó családanya számára a külföldi tanfolyamok magas áraik miatt elérhetetlenek voltak. Boglárka azonban kitartott tervei mellett, és másfél éves internetes kutakodás után rátalált egy amerikai üvegművészre, aki e technikával mintázza üvegeit. A vállalkozónő felvette vele a kapcsolatot, és a művész immár két éve küldi neki az oktató videókat, az angliai tanfolyam árának töredékéért.

2014-ben Boglárka kitartó, alapos munkájának eredményeként megnyert egy 3 millió forintos uniós pályázatot, melynek köszönhetően el tudta indítani saját üvegolvasztó műhelyét, a GlassLampWorld Üvegstúdiót. A vállalkozónő két kemencével, magas minőségű Bullseye színpompás üveg alapanyagokkal, és Magyarországon egyedülálló rogyasztó formákkal dolgozik.

Az első lámpaszéria megszületése után, 2014 novemberében a GlassLampWorld a Budapesti Vállalkozásfejlesztési Közalapítvány BE SMART Üzleti Ötletek versenyének első helyezettjeként 300.000 Ft üzletfejlesztési támogatásban részesült, melyet céges arculatának kialakítására fordított.

Bogi

Boglárka angol és magyar nyelvű webshopjában, a Facebook oldalán és személyes ajánlások útján hirdeti a termékeit. „A legutóbbi vásárlóm egy régi és röpke ismeretség után keresett meg azzal, hogy lámpát szeretne venni tőlem, mert most vásárolt lakást, és úgy döntött, hogy az első „bútordarab” egy általam készített egyedi lámpa lesz”- mesélte a vállalkozónő, hozzátéve, hogy a lámpákból általában 20-25 darabot tart raktáron. Hamarosan egy debreceni villamossági szaküzlet is árusítani fogja a GlassLampWorld asztali, álló, és fali lámpáit, valamint design síküveg faliképeit. A vállalkozónő ékszereket és étkészleteket is alkot, az előbbiek iránt igen nagy az érdeklődés, sokat rendelnek belőlük.

Boglárka folyamatosan figyeli a pályázati lehetőségeket, és a tervei között szerepel a WAMP-on való megjelenés. Ősszel egy budapesti céggel együttműködve egy nagyobb marketing kampány indítását tervezi.

„Az elmúlt években sokan kérdezgették, hogyan készülnek ezek az egyedi lámpák, ezért a közelmúltban készíttettem egy látványos felvételt, amin aprólékosan, részletesen bemutatom az alkotás folyamatát. A videón pontosan látszik, mennyi idő és mennyi munka kell egy lámpa készítéséhez. A felvételt elküldöm az érdeklődőknek és a potenciális vevőknek, akik az eddigi visszajelzések alapján nagyon érdekesnek találják” – mondta a vállalkozónő, és hozzátette: „Egy lámpa elkészültekkor annak páratlan fényáradatát látva tudom, ez az én utam. Rögös út, de talán sikerül kitaposni, hiszen már most is simábban haladok előre.”