Düsseldorf főpolgármestere, Thomas Geisel meghívására a legnagyobb németországi ipari startup rendezvény, a Digital Demo Day International Startup Booster szekciójában mutatkozhatott be a Budapesti Vállalkozásfejlesztési Közalapítvány, valamint a BVK által szervezett, 2019. évi Startup Europe Awards Hungary verseny ipar kategóriájának két nyertese, az ipari logisztikai megoldásokat fejlesztő Pozi Technologies és a hajtóműveket golyók közbeiktatásával megreformáló Sincroll Drive – áll a Budapesti Vállalkozásfejlesztési Közalapítványtól a Figyelőnek eljuttatott közleményében.

 width=

Mint az önkormányzatban a gazdaságfejlesztésért felelős Irina Kordon elmondta, ez az első alkalom, hogy külföldiek hivatalos meghívást kaptak a várostól a rendezvényre: négy országból – India, Izrael, Japán és Magyarország – delegáció, további háromból pedig önálló startup érkezett. Az eseményen, melyre több mint 4000 látogatót várnak, összesen 175 startup állít ki. Magyarország már a rendezvény alapítása óta az egyik legfontosabb partnernek számít: a külföldi kiállítók egyötöde hagyományosan hazánkból érkezik.

A Pozi termékfejlesztési vezetője arról számolt be, hogy szeretnének német ügyfeleket szerezni, és a Digital Demo Day nagyszerű lehetőség a kapcsolatok felvételére. A startup három fővel képviseltette magát, és szinte folyamatosan prezentáltak vagy tárgyaltak. Tapasztalataik szerint a legtöbb érdeklődő felkészülten, célzott kérdésekkel érkezett a standjukhoz.

 width=

A Sincroll a délután folyamán lehetőséget kapott a színpadi bemutatkozásra is, háromperces pitchüket követően számos érdeklődő figyelmét felkeltette. A startup megoldása iránt a kiállítást meglátogató japán delegáció is nagy nyitottságot mutatott.

 width=

A rendezvény kapcsán a BVK képviselői tárgyalásokat folytattak az Észak-Rajna-Vesztfália tartomány központjának szerepét is ellátó város főpolgármesterével a már három évre visszatekintő és eredményes Budapest-Düsseldorf Digitális Partnerség elmélyítéséről. Szalai Piroska, a BVK kuratóriumi elnökének ismertetése szerint eddig 12 magyar delegációban közel félszáz startup jutott bemutatkozási lehetőséghez, míg Budapest 9 német küldöttséget fogadott.

A további szinergiák feltárásával a magyar és német startupok számára remélhetően újabb lehetőségek nyílnak egymás piacain. A BVK standját felkereste a nemrég hivatalba lépett düsseldorfi magyar főkonzul, Dr. Hittner Hanna is, aki a lehetséges együttműködés formáiról egyeztetett a kiállító magyar startupok képviselőivel.

 width=

Vidar Andersen startupszakértő és pitch tréner, a Rheinland Pitch verseny társalapítója a magyar startupok lehetőségeiről szólva elmondta, hogy hazánkban az informatika mellett a gépészmérnöki tudás is jelentős, amire a Rajna-parti iparvidéken nagy szükség van, mivel a helyi szakembereket a nagyvállalatok felszívják.

Különösen fontos a térségben a hagyományos középvállalatok szerepe, amelyek viszont kezdenek lemaradni a globális versenyben, mert a digitális területen nem fejlődnek elég gyorsan. Ezek a cégek az újításokkal szemben jellemzően szkeptikusak, de a szakértő szerint kezdik érezni, hogy a régi módszerek már nem fenntarthatóak. Ezért ha valaki meg tudja győzni őket egy innováció üzleti hasznosságáról, akkor jó eséllyel kialakulhat partnerség. Arra viszont Vidar Andersen felhívta a figyelmet, hogy ennek a vállalati körnek az üzleti nyelve még a német, ezért a német piac iránt érdeklődőknek érdemes a nyelvet folyékonyan beszélő értékesítőket alkalmazni.

(Forrás: Figyelő)