Immár harmadik alkalommal vehettek részt fővárosi startupok Tel-Avivban, a Digital Life Design Fesztiválon, a világ egyik legjelentősebb startup eseményén, a Budapesti Vállalkozásfejlesztési Közalapítvány (BVK) szervezésében.

 width=

A BVK startup versenyeinek győztesei, a Mindtech, a Route4U és a DroneIQ a rendezvény magyar standján mutatkoztak be, ezenfelül számos, Magyarország Izraeli Nagykövetsége által szervezett szakmai programon, valamint üzleti és B2B találkozókon vettek részt a négynapos útjuk során.

“A startup világban tevékenykedők számára azért fontos Izraelbe eljönni, mert a high-tech és cyber világban Izrael az ötödik helyen áll, és a Szilícium-völgy után a második legjelentősebb high tech és startup ökoszisztémával rendelkezik. A Nasdaq-on, a new yorki technológiai tőzsdén egyedül Izraelnek  több technológiai cége van, mint az EU-nak, Japánnak, Kínának és Dél-Koreának együttvéve. Büszke vagyok arra, hogy magyar nagykövetként már harmadszorra szervezünk magyar standot a DLD Fesztiválon, és nagyon jó az együttműködésünk a fővárossal és a BVK-val” – hangsúlyozta Nagy Andor Magyarország izraeli nagykövete.

 width=

“Nagy örömet jelent számunkra, hogy a világ egyik startup fellegvárában lehetünk ismét jelen, és három kiváló fővárosi startupnak biztosíthatunk bemutatkozási lehetőséget. Budapest régiója magasan az uniós átlag feletti a regionális versenyképességi index által mért innováció tekintetében, ez kitűnő alapot biztosít a startupok számára” – emelte ki Szalai Piroska, a BVK elnöke.

Ami a részleteket illeti, a Düsseldorfban júniusban lezajlott Be Smart! Hungarian E-Health Day versenyének győztese, a Mindtech DriveAlert mobilapplikációja egy Neurosky EEG fejpánt segítségével méri az autóvezetők figyelemszintjét, és jelez, ha az drasztikusan lecsökken, megelőzve ezzel a figyelmetlenségből, fáradtságból adódó baleseteket. A startup a fejlesztés során a Pázmány Péter Katolikus Egyetemmel és a Magyar Tudományos Akadémia Kognitív Idegtudomány és Pszichológia Intézetével is együttműködik. A Route4U fejlesztése egy kereshető és tervezhető akadálymentességi térkép, mely az akadálymentesség szintje szerint színezett helyek (kávézó, bolt, gyógyszertár, középület) mellett, a közösség által automatikusan naprakészen tartható járdaadatokat is tartalmaz. Tömegközlekedési járatinformációk felhasználásával már garantáltan problémamentes háztól-házig navigációt kínál kerekesszékkel, babakocsival közlekedők részére.

 width=

Májusban a Route4U a BVK egyik delegáltjaként kiállított a dublini Future Scope rendezvényen,a nyár folyamán a BVK támogatásával pedig részt vett a Smart Dublin által szervezett Wayfinding Challange versenyen, ahol a bekerült a nyertesek közé. A DroneIQ ultramagas felbontású légifelvételek és 3D-s városmodellek készítését teszi lehetővé drónokkal. A térképek sok területen nagy hatékonysággal használhatóak, úgymint városfejlesztés, katasztrófavédelem, környezetvédelem. A fejlesztés bármelyik kereskedelmi forgalomban levő drónnal (DJI) használható, segítségével percek alatt különösebb szaktudás nélkül készíthetőek nagyfelbontású térképek.

A DroneIQ ötlet fejlesztését az induláskor a Startup Chile is támogatta.

Mindhárom cég növekedési fázisban van, a befektetők mellett nagyon hangsúlyos számukra felhasználók és üzleti kapcsolatok felkutatása, melyre kiváló alkalmat ad a Budapest Főváros és az Nemzetgazdasági Minisztérium által támogatott üzleti út. Az izraeli bemutatkozási lehetőség támogatói között volt a  KKM Tudománydiplomáciai Főosztálya, valamint a KKM Magyarország 2017–18. évi V4 Elnökségének Lebonyolításáért Felelős Miniszteri Biztos Titkársága.

Forrás: Figyelő