A Budapesti Vállalkozásfejlesztési Közalapítvány (BVK) és a lisszaboni nagykövetsége által szervezett Be Smart! üzleti fórumon vettek részt és mutatkoztak be ezen a héten a BVK 7. Be Smart versenyén elektromobilitás és smart city témában nyertes startupok: az Electromega, a Mindtech, a Qatalyst, a Route4U és a Stringbike.

 width=

Több mint 25 éve ápol testvérvárosi kapcsolatokat Budapest és Lisszabon, de az innovációs és startup együttműködést csak most indítjuk. A 2015 óta futó programunk keretében ez a huszadik delegációnk, eddig 75 nyertesünk mutatkozhatott be a támogatásunkkal – mondta a Figyelőnek Szalai Piroska, a BVK kuratóriumi elnöke a Lisszaboni Városházán tartott rendezvényen.

Mindkét fővárosban erős a turizmus és fontos feladat a fiatalok megtartása. Lisszabonban is fókuszban van a közterek és a zöld területek fejlesztése, a városlakók számára jobban használható területek kialakítása, a szociális integráció. A két város megoldandó feladatai és lehetőségei nagyon hasonlóak, ezért fontos a párbeszédet szakmai szinten is folytatni – hangsúlyozta Breuer Klára, Magyarország lisszaboni nagykövete.

Szalay-Bobrovniczky Alexandra, Budapest főpolgármester-helyettese azt emelte ki, hogy a 21. században a hagyományos gazdaságról a kutatáson és fejlesztésen alapuló iparra való áttérésben a városok innovációs képességének meghatározó szerepe van, és előadásában bemutatta a főváros smart city vonatkozásait.

Ezen a héten a BVK delegációja és a startupok bemutatkoztak a viseui Smart City konferencián. Viseu Portuália legrégebbi kisvárosa, ahol a hagyomány és a 21. századi innováció egymás mellett van jelen. A delegáció a MOBI, az elektromobilitás és az önvezető autók elterjesztéséért és szabályozásáért felelős portugál kormányzati háttérhivatal munkáját ismerhette meg Magyarország lisszaboni nagykövetségén, és ellátogatott a Startup Lisboa inkubátorházba.

Forrás: Figyelő