A Budapesti Vállalkozásfejlesztési Közalapítvány (BVK) V4 EYES 2.0 versenyének nyertes startupjai Katowicében, a European Economy Congress kísérőrendezvényén, az Európai Startup Napokon (European Startup Days) mutatkoztak be.

 width=

A BVK a magyar V4 elnökség égisze alatt idén második alkalommal rendezett V4 EYES – E– Emerging Young Entrepreneurs – címmel nemzetközi startup versenyt. A V4 országok 64 millió fős piacot jelentenek, jelenleg az unión belül Közép-Európában a legnagyobb mértékű a gazdasági fejlődés, az uniós statisztikák szerint mind a négy főváros régióinak innovációs mutatója az átlag feletti.

A V4 EYES 2.0 versenyünk díjaként a nyertesek idén is egy tanulmányi körúton mutatkozhatnak be a négy ország legkiemelkedőbb innovációs eseményein. A katowicei Európai Startup Napok mellett márciusban a think.BDPST startup programjain prezentáltak, illetve júniusban Prágába és Pozsonyba indulnak. A V4 fővárosok fontos törekvése, hogy az új, innovatív vállalkozásokat magukhoz vonzzák. Az immár több mint tízezer fősre növekedett European Economy Congress mellett érezhetően egyre hangsúlyosabbá válik a startup kísérőrendezvény. Figyelemre méltó az a tény, hogy idén Lengyelország miniszterelnöke nyitotta meg kedden – mondta Szalai Piroska, a BVK kuratóriumi elnöke.

A lengyel, és vele párhuzamosan a magyar és a közép-európai gazdaságok 1990 óta több fordulóponton mentek át. Most egy új korszakba, a digitalizáció korában lépünk. A gazdaságok dinamizálásában és a technikai változások megvalósításában komoly szerepet játszanak a startupok. A piacra lépés költségei csökkentek, mivel ma már elég egy jó ötlet, egy laptop és wifi kapcsolat egy vállalkozás indításához. Ez azt jelenti, hogy sokan tudnak belépni a piacra és rengeteg új ötlet hasznosulhat – hangsúlyozta Cséfalvay Zoltán, Magyarország OECD és UNESCO nagykövete, aki a konferencián több kerekasztal-beszélgetésben is részt vett, és bemutatta új könyvét is.

A történelmileg megalapozott közép-európai, azon belül kiváló magyar-lengyel kapcsolatokat érdemes kiterjeszteni a gazdaság és az innováció irányába, hogy a gazdaság szereplőinek és az állampolgároknak örömöt, sikert és hasznot hozzanak – fejtette ki Körmendy Adrienn, Magyarország krakkói főkonzulja.

Budapest Főváros most először jelent meg Katowicében, egy olyan rendezvényen, ahol a lengyel startup ökoszisztéma minden jelentős szereplője képviseltette magát.

Öröm számomra, hogy a 10. jubileumi katowicei gazdasági kongresszuson és az ahhoz kapcsolódó startup rendezvényen részt vehetek, hiszen a KKM is támogatta a BVK azon startup versenyét, melynek nyertesei, a V4 országok képviselői, itt közös standon bemutatkoznak – húzta alá Pana Petra, a KKM államtitkár-helyettese.

A V4 EYES verseny nyertesei idén a magyar MagikMe, a cseh Accent Artissan, a szlovák Effy és a lengyel Global Quantum.

Forrás: Figyelő