Az ékszerek és a formatervezés, valamint a modern művészet szeretete: ez hozta össze a Filter Galéria designereit, hogy közösen hozzák létre galériájukat.

Filter-galeria

 Alapító: Kárpáti Róbert

Alapítva: 2010

Tevékenység: iparművészeti galéria

Web: www.filtergaleria.hu

A filter szó szűrőt jelent. A galéria megalapítói ezzel szerették volna felhívni az érdeklődők és vásárlók figyelmét, hogy a galériában már egy szűrt, azaz egy válogatott anyaggal találkoznak. „A galéria ugyanis kizárólag elismert és jól felkészült ékszertervezőkkel dolgozik” – árulta el kárpáti Róbert, a Filter galéria vezetője.

Különbség kézművesség és iparművészet között

A Filter egy kereskedelmi galéria, ami közösségi térré csak kiállítás megnyitókkor válik, és persze előfordulnak spontán alkalmak is, de elsősorban ez inkább üzlet és biznisz. Persze az üzleti jellegéből adódóan a Filter is küzd olyan kihívásokkal, amik nehezítik a munkát. A legfőbb kihívás Kárpáti Róbert szerint, hogy meg kell értetni a magyar közönséggel, hogy mi a különbség kézművesség és az iparművészet között, valamint, hogy egy alkotói ékszer vagy design ékszer hogyan válik értékké. „Mitől más, mint egy gép által kiköpött ékszer, mitől nem bijou, ami nem nemesfém, és miért nem csak az anyag számít. De szerencsére már egyre többen találkoztak itthon is a designer darabokkal, legyen szó ékszerről, bútorról, vagy másról, így jó irányba haladunk. A fogékonyság már megvan, csak még több ékszergalériára
lenne szükség, ami nem csak kiírja, hogy az, hanem úgy is működik.”

Filter-ékszerek

Közhelyek a sikerről

A sikerről a Filter galéria vezetője viccesen azt jegyzi meg, hogy csak olyan közhelyek jutnak eszébe, mint az eredetiség, a tanulás, kitartás, szerencse. A vállalkozói szemléletről elmondta, hogy ha valaki tudja a megfejtést, akkor árulja el neki is.

Word of mouth

Kárpáti Róbert úgy látja, hogy bár minden galéria más, és emiatt nehéz jól pozícionálni ezeket, de a Filter Galéria művészei megállják a helyüket, mert ahogy a vezető fogalmazott „a legjobb magyar ékszertervező művészek többsége megtalálható a Filterben. Sok jól sikerült kiállítás van mögöttünk. Érezhetően hónapról hónapra ismertebbek vagyunk, és ez csak is a word of mouth marketingnek köszönhető.” A galéria tervei között pedig a további sikeres a folytatás szerepel.Filter

Founder: Kárpáti Róbert

Since: 2010

Activity: industrial design gallery

Web: www.filtergaleria.hu

„It is important to explain the difference between craftsmanship and industrial design to the Hungarian audience, and also to show how a designer’s jewel or a design jewel becomes a value.”