Fókuszban az oktatás

 

Múlt héten az oktatás került a középpontba a BVK oldalain, nem véletlenül, hiszen ekkor volt a felsőoktatási felvételik határideje: 63 intézmény összesen 7206 szakra várta a jelentkezőket.

 width=

Schanda Tamás, az Innovációs és Technológiai Minisztérium politikai államtitkára elmondta: azt szeretnénk, hogy a magyar fiatalok versenyképes, az elméleti és a gyakorlati tudást megfelelő arányban ötvöző ismeretekre tegyenek szert, ez ugyanis az egyéni sikereik és így az egész ország jó teljesítményének, további erősödésének az alapja.

Magyarországon nagy hagyománya van a matematikai és természettudományos képzésnek, amely olyan tehetségeket adott a világnak, mint például az Excelt megalkotó Charles Simonyi. De a technológiai eszközök pedagógiai célú alkalmazása sem idegen tőlünk: gondoljunk csak Öveges professzorra, aki annak idején az újdonságnak számító televízió képernyőjén varázsolta el a nézőket.

És ezt a hagyományt viszik tovább napjaink startupjai is. A Startup Europe Awards Hungary versenyen rögtön két kategóriában – DigiLearning és EdTech – is megmérettették magukat az innovatív vállalkozások.

 width=

Előbbi kategória nyertese, a vizsgafelkészülési anyagokat elérhetővé tevő ExaMe friss beszámolójuk szerint már a német piacra lépés küszöbén áll, míg a legjobb EdTech-startup, a matematikatanulást játékosító Darts Matek nem csupán itthon tízszerezné meg iskolai ügyfelei számát, de Londonban is több tízezer diákot oktató iskolák érdeklődnek a megoldásuk iránt.

 width=

Örömmel számolhatunk be arról is, hogy partnereink egyike, a Semmelweis Egyetem 70. helyen végzett a Times Higher Education (THE) Emerging Economies University 2020-as rangsorában, amivel – a tavalyihoz hasonlóan – a listán szereplő nyolc magyar egyetem közül a legjobb eredményt érte el. Az egyetem rektorával, Dr. Merkely Bélával készített tavalyi beszélgetésünket itt olvashatja.

Természetesen az oktatás nem az iskolákban, hanem a legkisebbek körében kezdődik. A Pacsirta Mozgás- és Készségfejlesztő Kuckóban például óvodáskorig foglalkoznak egyensúly-, mozgás- és beszédfejlesztéssel, és ehhez a BVK mikrohitele is hozzájárult. A központ alapítójával, Tófalvi Renátával készült interjúnkat itt találja.