Hétéves csúcson a munkaerő-felvételi kedv

 

Valamennyi ágazatban, régióban és cégméretben pozitív a felvételi kedv a Manpower 2016. június 14-én nyilvánosságra hozott felmérése szerint. A munkaadók 17%-a tervez létszámbővítést a következő három hónapban, a  legtöbb  lehetőséget  Pénzügyi  &  Üzleti  Szolgáltatások, valamint a Gyártás területén kínálják a  munkavállalóknak.

ID-100290340

 

A 2016 harmadik negyedévére vonatkozó Manpower Munkaerőpiaci Mutató felmérés 751 magyarországi munkaadó megkérdezésével készült.

A megkérdezett munkaadók 17%-a növekedésre számít, 78% semmiféle változtatásra nem készül és csupán 3%-uk tervez elbocsátást. . A szezonálisan kiigazított adatok alapján a Munkaerő-piaci Mutató értéke +13%, ami a legmagasabb érték a magyarországi felmérés kezdete, vagyis 2009 harmadik negyedéve óta. A felvételi szándék növekedett az előző negyedévhez képest is, és kissé magasabb, mint az előző év azonos időszakában.

A munkaadók mind a kilenc vizsgált ágazatban a dolgozói létszám bővítését tervezik a következő három hónapban. A legerősebb felvételi kedvet a Pénzügyi & Üzleti Szolgáltatások és a Gyártás területéről jelentették, emellett a Szállítmányozás, Raktározás & Kommunikáció kedvező is mutatót produkált. Az Építőipar munkaadóinak csaknem ötöde ugyancsak felvételt tervez.

Az előző negyedévhez képest a nyolc régióból hatban nőtt a felvételi kedv, a legnagyobb mértékben a Dél-Alföldön, a Nyugat-Dunántúlon és az Észak-Alföldön.

2016 harmadik negyedévében mind a a mikro-, kis-, közép- és nagy vállakozásoknál bővülésre számítanak a munkaadók. A legnagyobb mértékben a nagyvállalkozásoknál, ahol +20% a mutató értéke, míg +17% a közepes, és +12% a kis cégeknél. A mikrovállalkozások ennél óvatosabbak, itt a mutató értéke +7%.

Az előző év azonos időszakához viszonyítva mind a négy cégméretnél erősödött a mutató. A legnagyobb mértékben, 9 százalékponttal a kisvállalkozásoknál, 8 százalékponttal pedig a közepes cégeknél. 7 százalékponttal javultak a kilátások a nagyvállalatoknál, míg 6 százalékpontos erősödést produkáltak a tavalyihoz képest a mikrovállalkozások.

 

Forrás: Manpowergroup