A BVK első Budapesten kívüli Be Smart versenyének győztese, a HIMO, Erdélyben fejleszti a gyerekek gyógytornáját segítő alkalmazást. Bálint Ákossal a 8. Startupok Éjszakája után beszélgettünk a vállalkozás helyzetéről.

 width=
MTVA – Forint, fillér interjú. Az adás megtekintéséhez kattintson a képre! (14. perctől)

Honnan származott az ötlet, hogy gyerekek gyógytornájával foglalkozzanak?

Öt-hat éve vásároltuk a hardvereszközöket, a szenzorokkal ellátott karkötőket, és több ötletünk is volt, hogy mire lehetne őket használni. A rehabilitáció területén először abban gondolkodtunk, hogy stroke és más idegrendszeri sérülések utáni kézmozgást fejlesztenénk vele, de ez kemény diónak bizonyult. A bokasüllyedéses, lúdtalpas gyerekek gyógytornájában való alkalmazás viszont technikailag és üzletileg is egyszerűbbnek ígérkezett, így elsőként ebbe az irányba indultunk el.

Ezek szerint maga a hardver egy készen vásárolt eszköz?

Igen, Kanadából szereztük be, de ott már megszűnt a gyártása. Most várjuk, hogy megérkezzen a Kínából rendelt replika, és azt is kipróbálhassuk. Egy hónapja foglalkozunk komolyabban a fejlesztéssel, jelenleg a prototípust teszteljük. Ezt a csapat gyógytornásza végzi a kis páciensein.

 width=

A gyerekek hogyan fogadták az eszközt?

Tetszett nekik, de ebben nyilván az újdonság varázsa is közrejátszott. Általában nehéz rávenni őket, hogy elvégezzék a gyakorlatokat, de így, hogy az eszközön keresztül egy videójátékkal vannak összekötve, amit a mozgásukkal irányíthatnak, észre sem veszik, hogy például már percek óta lábujjhegyen állnak. Arra is rájöttünk, hogy minél többféle játékkal össze kell tudnunk kötni a hardvert, hogy mindenki azt választhassa közülük, amit szeret.

Saját forrásból fejlesztik a megoldást?

Igen, a cégünk kiszervezett fejlesztésekkel foglalkozik, és szabadidőnkben, saját finanszírozásból készítjük a HIMO-t.

 width=

Miután Székelyudvarhelyen megnyerték a Be Smart versenyt, a céget meghívták a budapesti Startupok Éjszakájára is. Ez milyen eredményeket hozott?

A Startupok Éjszakáján folyamatosan voltak a standunknál, sok névjegy cserélt gazdát, most várjuk a konkrét eredményeket. Közvetlenül utána az eit Health magyarországi képviselője összekapcsolt a BME Demolával, akik tudományos hátteret biztosítanának a fejlesztéshez, emellett tapasztalattal rendelkeznek a források és a partnerek bevonásában is. Most dolgozunk az együttműködés kialakításán.