Hogyan lesz az innovatív ötletből piaci termék vagy szolgáltatás?

 

Egyre előkelőbb helyet foglal el Budapest számos városrangsorban – mondta el a Tradíció, innováció, Startup Budapest kerekasztal-beszélgetés felvezetéseként Szalai Piroska, a BVK kuratóriumi elnöke. A 28. Bálványosi Szabadegyetemen, a Budapest sátorban 2017. július 19-én tartott kerekasztal- beszélgetésen a fővárosi innovációs ökoszisztéma szereplői osztották meg gondolataikat arról, hogyan tudják segíteni az innovatív ötletek megvalósulását, gazdasági hasznosulását, a startup vállalkozások alapítását és fejlődését. A beszélgetésen innovatív vállalkozások is bemutatkoztak.

 width=

A 2016-os European Digital City Index szerint Budapest az európai városok erős középmezőnyében helyezkedik el, 33. helyen áll mind a startup, mind a scale-up terület mutatója alapján. A 2017. februárjában megjelent Európai Regionális Versenyképességi Index szerint a Közép-magyarországi Régió innovációs mutatója az Európai Unió átlagának másfélszerese volt, a munkaerő-piaci hatékonyság és a felsőoktatás mutatói is meghaladták az uniós átlagot. Mindez stabil alapot jelenthet a Főváros és a régió számára a továbbfejlődésre. Mivel nagyon erős a városok közti verseny, fontos, hogy kiemelt figyelmet fordítsunk e területre, és további erőfeszítéseket tegyünk, azért, hogy megtarthassuk a pozícióinkat, illetve előre lépjünk – elemezte a kuratóriumi elnök.

A Budapesti Vállalkozásfejlesztési Közalapítvány a Fővárostól azt a feladatot kapta, hogy töltsön be integrátor, koordinátor szerepet az üzleti innovációs ökoszisztémában, lehetőséget és platformot biztosítva az együttműködni kívánó szereplők számára – emelte ki Szalai Piroska. A Közalapítvány 2014-ben újította meg vállalkozásfejlesztési tevékenységét, azóta kiemelten fókuszál az innovatív, a fiatal és a női vállalkozókra, vállalkozásokra.

A Közalapítvány Be Smart és Startup Budapest programjai keretében hat startup versenyt szervezett eddig, melyen összesen 139 fiatal vállalkozó ill. startup cég indult. Közülük 55 startup vállalkozás mutatkozhatott be külföldön. Egyrészt Budapest testvérvárosainak és városközi kapcsolatainak köszönhetően, Tel-Aviv, Szentpétervár, Bécs, Düsseldorf és Dublin világviszonylatban is kiemelkedő innovációs rendezvényein, fesztiváljain, ill. kimondottan a budapesti startupok bemutatkozására szervezett eseményeken, másrészt Budapesten a think.BDPST konferencia Startup Cornerében és a BVK Startup Budapest Fórumain. A delegációk külföldi programjai mindig a magyar nagykövetségek és főkonzulátusok segítségével valósulnak meg.

 width=

A programokkal több díjat is nyert a BVK: Smart programja a múlt évben a Díj az Európai Vállalkozások Ösztönzéséért 2016” (European Enterprise Promotion Award 2016) nemzeti fordulójának nyertese lett, idén márciusban pedig, az üzleti innováció és a startupok területén végzett tevékenység elismeréseként Európai Uniós minősített Üzleti Innovációs Centrum (European Business Innovation Centre) lett, mely az unió e területen elérhető legmagasabb szintű minősítése. A BVK a minősítés megszerzése után a minősítési eljárást lefolytató European BIC Network (EBN) döntéshozó testületébe is be tudott kerülni, így a következő három évben a BVK képviseli Magyarországot az Európai Bizottság Üzleti és Innovációs Hálózatának igazgatóságában. „A díjak mellett természetesen a fővárosi startupoktól, vállalkozásoktól érkező visszajelzések is rendkívül fontosak számunkra, mutatják, hogy jó úton indultunk el a Közalapítvány tevékenységének megújítása során” – zárta a BVK bemutatását Szalai Piroska.

Dr. Szász Károly, a Semmelweis Egyetem kancellárja elmondta, hogy az egyetemen 2015 januárjában újították meg az Innovációs Igazgatóságot, melynek feladata, hogy az egyetem kutatóit, oktatóit segítsék az innovatív ötlettől a piacképes termékig, szolgáltatásig vezető folyamat során. Az egyetem egy kincsesbánya, nagyon sok ötlet születik nap, mint nap, a tudományos eredmények hasznosítása az egyetemnek, a kutatóknak és a betegeknek is közös érdeke. Az Innovációs Igazgatóság figyelemmel kíséri az új ötleteket, mentorálják az ötletgazdákat, segítik a forrásszerzést, például pályázatok figyelésével, megírásával és az elnyert projektek menedzselésében nyújtott támogatással. Jelenleg az egyetem 22 szabadalommal rendelkezik és 6 önálló, az egyetemtől független startup spinoff cég alakult az intézményben indult projektek folyományaként. A kancellár is elengedhetetlennek tartja az együttműködést az innovációs ökoszisztéma meghatározó szereplőivel, hamarosan a BVK-val is együttműködési megállapodás aláírására kerül sor.

Dr. Végvári Tamás, a BVK kuratóriumának alelnöke orvosként és jogászként is nagy fejlődési potenciállal rendelkezőnek látja az egészségügyi innováció, ill. e-health területet. A telemedicinát támogató különböző szoftvereknek, applikációknak jelentős a társadalmi hasznossága, a betegellátás színvonala nő, az időráfordítás csökken, miközben az orvosok jobban ki tudják használni kapacitásaikat. Az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Tér (EESZT) 2017. november 1-től bevezetése következtében várhatóan megugrik majd a területen működő startupok száma, a BVK feladata felkészülni erre a növekedésre, hogy továbbra is eredményesen tudja segíteni a budapesti startupokat. (Az EESZT egy európai uniós forrásból létrehozott egységes informatikai környezet, ami a legmagasabb fokú adat- és kibervédelemmel biztosít hatékony kommunikációt az egészségügyi ágazaton belül. A térhez két portálfelület tartozik majd, egy az egészségügyi szféra, másik a teljes lakosság számára.)

 width=

Kovács Balázs, a FŐKÉTÜSZ (a Fővárosi Kéményseprő Kft.) ügyvezetője elmondta, hogy a 70 éve működő cég a világ legnagyobb kéményseprő vállalata. A FŐKÉTÜSZ számára is elengedhetetlen az innovatív ötletek, megoldások beépítése a napi munkafolyamatokba, azért, hogy a megfelelő színvonalon tudják ellátni feladataikat és kiszolgálni a lakosságot. Az utóbbi években már számos fejlesztést valósítottak meg informatikai, műszaki területeken, az informatikai rendszer korszerűsítésétől kezdve olyan kisebb, bár nagy jelentőségű fejlesztésekig, mint a szénmonoxid mérők memóriájából az adatok kinyerése. Jelenleg egy olyan, iparágon belül egyedülálló szoftver megvalósításán dolgoznak, amely több, általuk használt adatbázist tud integrálni. A változó fűtési rendszerekhez való igazodás miatt folyamatos továbbképzésekre van szükség, ezért is vezették be a tudásalapú előmeneteli rendszert a kéményseprő kollégáknál, és egy online képzési rendszer is kidolgozás alatt van. A lakosság kényelmét is szolgáló fejlesztés lényege, hogy a kéményseprők a helyszíneken tableteken végzik majd az adminisztrációt, sőt egy olyan webes applikáció is készül, amelyen az ügyfelek követni tudják, hogy a kiérkező kéményseprő éppen hol jár.

Kerékgyártó Gábor, Újbuda vállalkozásfejlesztési tanácsnoka szerint a kerületben működő innovációs – ifjúsági – oktatási központok (pl. BME, ELTE, Villányi úti campus) miatt érdemes önkormányzati szinten is foglalkozni az innovációval. Rendkívül fontosnak tartja, hogy a diákok megtanulják, hogyan fordítható át a sok innovatív ötlet gazdasági sikerré, azaz hogyan lehet az ötletből pénzt csinálni. Újbuda Önkormányzata és a Budapesti Corvinus Egyetem Kisvállalkozás-fejlesztési Központjának oktatói kollektívájára épülő Ifjúsági Vállalkozásélénkítő Közhasznú Egyesület az újbudai felsőoktatási innovációs potenciál piaci hasznosulásának elősegítésére hozta létre az Újbudai Spin-Off Klubot és az Újbudai Hallgatói Startup pályázatot. A Spin-off Klubban rendszeresen szerveznek előadásokat kkv témákban és mutatnak be sikeres vállalkozókat. Az Újbudai Hallgatói Startup pályázatot évente írják ki, a nyertes startupok 1-1 millió forint vissza nem térítendő támogatást, és egy év ingyenes vállalkozásfejlesztési mentorálást kapnak Újbuda támogatásaként.

A vállalkozásfejlesztési tanácsnok is kiemelte az együttműködések szerepét. Szép példa erre a Pulmoment sikere, amely nemrég kapta meg a Nemzetgazdasági Minisztérium júniusi Hónap Startup Vállalkozása elismerését. A startup először az ELTE innovációs ötletversenyét nyerte meg, majd az Újbudai Hallgatói Startup pályázatot, idén tavasszal pedig a BVK 6. Be Smart versenyének nyerteseként a Be Smart! – Hungarian e-Health Day keretében Düsseldorfban mutatkozhatott be, potenciális piaci partnerek és befektetők előtt.

A kerekasztal beszélgetésen két innovatív vállalkozás is bemutatkozott. Németh János, a Lite Power Holding stratégiai és fejlesztési igazgatója a Városmarketing Gyémántdíjas Miskolc Pass rendszert mutatta be. A Miskolc Pass kártyacsaláddal a miskolciak és a városba érkező turisták is több mint 80 minőségi szolgáltatást vehetnek olcsóbban igénybe, miközben a kártya, érvényességétől függően, más-más információt nyújt a felhasználóknak. A kártya Smart QR kód alapú, éppen ezért a használatához nem szükséges plasztikkártya sem. A vállalkozás Magyarországon újabb turisztikai desztinációk felé szeretne nyitni, új fejlesztéseikkel pedig a sport és az oktatási területeket is megcéloznák.

Bustya Attila, a Spider Drone Security társalapítója, tervezőmérnök és közgazdász, Guiness-rekorder az Igazi Csíki Sört kiszállító drónok fejlesztéséről, a cég létrehozásáról mesélt. Mivel az autóflottát drága fenntartani, a drónokkal az ital kiszállítása – és így az ital ára is – akár negyven százalékkal is olcsóbb lehetne. A megrendeléseket a Bustya Attila által kifejlesztett drónokkal akár egy órán belül teljesíteni lehet. A mérnök által épített szerkezetek képesek több mint 2 óráig, több mint 100 km/h fölötti sebességgel repülni. A dróngyártó cégben társtulajdonos Lénárd András, az Igazi Csíki Sör gyártója.

Bustya Attila szerint az innovatív ötleteknél kulcsfontosságú tényező az idő: csak másodpercek vannak egy-egy innovatív ötletet megvalósítására, mielőtt az elveszti innovatív jellegét, ezért fontos lenne meggyorsítani a kockázati tőkéhez, pályázati támogatáshoz jutás folyamatát. Minden szakmán belül vannak olyan területek, amit valaki szeret csinálni, „a fiatalok olyan irányba induljanak el a szakmájukon belül, amit szeretnek csinálni” – tanácsolta a beszélgetés végén a startupper.

A kerekasztal beszélgetést Szőnyi Kinga, a Miniszterelnöki Kabinetiroda munkatársa moderálta.