Az akadálymentességi térképalkalmazást fejlesztő Route4U csapata a Budapesti Vállalkozásfejlesztési Közalapítvány két Be Smart startup versenyét, valamint a StartUp Europe Awards Hungary MOBILITY kategóriáját is megnyerte már, és részben az itt kapott segítségnek köszönhetően Európa számos országában eredményes kapcsolatokat tudott kiépíteni. A koronavírus okozta helyzetre reagálva legújabb fejlesztésük a magyar önkormányzatok számára ingyenesen elérhető és az idősek ellátásának koordinációját támogató platform.

 width=

A koronavírus-járvány elsősorban a hatvan év felettieket veszélyezteti, ezért fontos elérni, hogy életük és egészségük védelmében az idősek otthonukon kívül ne érintkezzenek senkivel.  A kormány rendelete szerint, ha a 70 évnél idősebb állampolgár vállalja, hogy otthon marad, és erről az önkormányzatot tájékoztatja, akkor az ellátásáról való gondoskodás a települési önkormányzat polgármesterének feladata. Ennek megoldásához elsősorban a szociális ellátórendszer áll rendelkezésre. Az ellátásban az állandó szociális munkatársak mellett más önkormányzati intézmények, valamint a karitatív szervezetek és egyéni önkéntesek is szerepet vállalnak, így a terhek jobb eloszlása mellett az ellátás megszervezése napról-napra egyre bonyolultabbá válik.

A Route4U olyan alkalmazást fejlesztett, amely az önkormányzatok számára megkönnyíti az otthoni ellátás koordinációját. A web-alapú program lényege, hogy azon keresztül össze lehet szervezni a felmerült igényeket a rendelkezésre álló kapacitásokkal, valamint nyomon lehet követni a rendelés teljesítését. A projekt fejlesztői a programot ingyen bocsátják az érdeklődő magyarországi önkormányzatok rendelkezésére, így az informatikai beszerzésekre vonatkozó jogszabályi előírásoknak való megfelelés és a megszokottnál is szűkebb költségvetési lehetőségek sem akadályozzák a hozzájutást egy hatékony munkaszervezési eszközhöz.

„A Route4U navigációs alkalmazás fejlesztése, értékesítése és működtetése során az elmúlt években sok magyarországi önkormányzattal kerültünk kapcsolatba. A járvány kitörésekor világossá vált, hogy átmenetileg nem az úthálózatok fejlesztése, akadálymentesítése lesz számukra a fő prioritás. Azon kezdtünk el gondolkodni, hogy meglévő erőforrásainkat, kapcsolatrendszerünket miként tudnánk a leghasznosabban egy fontos társadalmi ügy szolgálatába állítani. Így született meg az idősek otthoni ellátást támogató eszköz ötlete, amelyet több körben tesztelve állt elő a jelenlegi platform. A célunk most az, hogy minél több önkormányzathoz, szociális intézményhez eljuttassuk a megoldásunkat, amelyet rögtön el tudnak kezdeni használni.” – mondta el Bodó Péter, a Route4U kerekesszékes navigációt fejlesztő startup alapítója.

„A vállalkozások a társadalmi innováció legfontosabb motorjai. Normál körülmények között piaci megoldások szolgálhatják hatékonyan a fejlesztések eljuttatását a fogyasztókhoz. Most nincsenek normál körülmények. Ezért fontosnak tartottuk, hogy a társadalmi felelőségvállalás jegyében térítésmentesen adjuk át a programot az érdeklődő önkormányzatoknak, akik a jelenlegi helyzetben óriási nyomás alatt állnak.” – tette hozzá Dr. Radácsi László, a Budapesti Gazdasági Egyetem munkatársa, a Route4U stratégiai tanácsadója.

A szolgáltatás az https://otthoniellatas.hu/  oldalon érhető el, az érdeklődő önkormányzatok és szociális intézmények az info@route4u.org e-mail címen jelezhetik igényüket.

Kapcsolat:

Bodó Péter
peter.bodo@route4u.org
+36709318382

Radácsi László, PhD
laszlo.radacsi@route4u.org