A Budapesti Vállalkozásfejlesztési Közalapítvány és a Digitale Stadt Düsseldorf Egyesület vezetői szeptember 27-én, a „Duna Pitch a Rajnán” találkozón összegezték a pontosan 18 hónappal ezelőtt aláírt digitális partnerségről kötött együttműködés során szerzett tapasztalatokat és az eredményeket.  A találkozót a düsseldorfi Magyar Napok startup kísérőrendezvényeként a Wirtschaftsclubban rendezte meg Magyarország Düsseldorfi Főkonzulátusa.  

 width=

A felek 2017-ben az együttműködési megállapodás céljaként az Észak-Rajna-Vesztfália tartományban jelentős hagyományokkal rendelkező ipar és az innovatív vállalkozások, startupok közötti partnerségek kiépítésének elősegítését jelölték meg. Az elmúlt másfél év során a BVK és a németországi partnerek számos rendezvényt hívott létre Budapesten és tartomány különböző városaiban.

„A KKM részéről kiemelten fontosnak tartjuk a magyar gazdaság külföldi megjelenésének támogatását. Nagy örömmel láttam, hogy Düsseldorfban ez irány kifejezetten jól valósul meg. Egyrészt azért, mert a magyar startupok innovatív és előremutató gondolatokat megfogalmazó vállalkozóként mutatkoztak be, másrészt a német oldalról is olyan fogadókészséget láttam, a szervezők a megfelelő lehetséges partnereket hívták meg a magyar startupoknak. Kifejezetten érdekesnek, összeszedettnek, felkészültnek láttam a prezentáló vállalkozókat. A startup világban azon túl, hogy egy nagyon jó termékkel vagy ötlettel kell rendelkezni, jól el is kell tudni adni azt, úgy gondolom, ebből a szempontból is példamutatóak voltak a magyar startupok – mondta Schőberl Márton, helyettes államtitkár.

A digitális együttműködés aktívan folytatja munkáját, ennek keretében 2018-ban első alkalommal került külföldön megrendezésre Rheinland Pitch on Danube név alatt NRW tartomány egyik legjelentősebb startup eventje Budapesten, mely várhatóan 2019-ben is folytatásra kerül. A következő lépést a Bochumban megrendezésre kerülő RuhrSummit jelenti, Ruhr Vidék fókuszú nemzetközi startup rendezvény, melyen a BVK október 10-12-ig startup delegációval és magyar standdal vesz részt – mondta Szegner Balázs, düsseldorfi főkonzul.

”Duna Pitch a Rajnán” rendezvényekre meghívást kapott hat Be Smart nyertes, kiemelkedő eredményekkel elért startup:

A peer-to-peer autómegosztó szolgáltatást nyújtó BeeRides 2017. júniusában nyitotta meg első külföldi telephelyét nyitotta meg Dortmundban, ezt követte Düsseldorf és Berlin, és hamarosan Frankfurtban és Münchenben is elérhető lesz a szolgáltatásuk.

A Route4U mozgáskorlátozottak illetve babakocsival közlekedők számára kifejlesztett navigációs rendszerét már Európa számos városában használják, a startup jelenleg Írországban terjeszkedik.

A 100 %-os elektromos meghajtású kukásautókat gyártó Electromega fejlesztését jelenleg Lengyelországban, a Remondis ÉRV központú hulladékgazdálkodási vállalat teszteli.

 width=

A Mindtech jelenleg a a Rhine Waal Egyetemmel és a Brain Producttal együttműködésben egy  EUREKA projekt keretein belül tervez agy-számítógép kapcsolaton alapuló mobilalkalmazást.

A Pocket Guide interaktív turisztikai applikációja, zsebrevágható idegenvezetőként immár világszerte 150 városban kalauzolja a látogatókat.

A beltéri gyártáslogisztikai pozícionáló rendszert fejlesztő Pozi a Rheinland Pitch on Danube nyerteseként a németországi Rheinland Pitch döntőn mutatkozott be, és bekerült az októberben megrendezésre kerülő barcelonai South Summit legjobb 100 startupja közé.