A kutatásra, az innovációra és a jövő technológiáira összpontosító think.BDPST stratégiai konferencián állíthatnak ki és versenyezhetnek április 4-5-én a BVK vezetése alatt álló Interreg V-A Slovakia-Hungary Cooperation Program EYES projektjében szlovák és magyar intézmények konzorciuma által szervezett startup verseny nyertesei.

 width=

A 2019 február 5-én megrendezett verseny a Budapesti Vállalkozásfejlesztési Közalapítvány (BVK) 9. Be Smart startup versenyének keretein belül zajlott.

„A 9. Be Smart az eddigi legnagyobb versenyünk volt. A 63 jelentkezőből egyik sem ötlet már, hanem valóban piacon levő termék vagy prototípus. Ez is mutatja, hogy milyen sokaknak jelent komoly segítséget a Főváros és az NKFIH által is támogatott, a piacra jutást és a nemzetközi piacon való megerősödést támogató program.” – mondta Szalai Piroska, a BVK kuratóriumának elnöke.

Marian Zajko, a Szlovák Műszaki Egyetem Menedzsment Intézetének igazgatója komoly üzleti előnyt lát a szlovák – magyar együttműködésben. „Előfordulhat, hogy a két országbeli startupoknak hasonlóak az üzleti ötleteik, de az biztos, hogy eltérő tapasztalataik. Az együttműködés fő előnye, hogy beépíthetik az egymástól kapott tudást, inspirálhatják egymást és a networking, az üzleti kapcsolatépítés is ugyanolyan fontos számukra. Gyakran mérnökök, vagy informatikusok alapítanak startupot, ők azonban nem feltétlenül értenek a marketinghez. Egy startup verseny, egy konferencián való kiállítói lehetőség segítséget jelenthet számukra a marketing területén is – mondta Marian Zajko, aki a versenyen zsűritagként szerepelt.

Bari Bertalan, az Ír-Magyar Gazdasági Társulás (IHBA) igazgatósági tagja nagyon magas színvonalúnak tartotta a versenyzők pitcheit, amelyekben zsűriként három fő dolgot vizsgált: az egyik az angol nyelvű prezentáció minősége, a nyelvtudás, amely nagyon fontos a nemzetközi terepen. A másik a stílus, a magabiztosság volt. A harmadik pedig maga a termék, a szolgáltatás egyedisége, innovációja.

A verseny résztvevői között voltak, akik már egész sikeresek, mások korai fázisban vannak. Mindannyiuk számára hasznos nyeremény és egyben lehetőség a négy következő megmérettetés közül bármelyiken részt venni. Akár Dublinba, Lisszabonba vagy a Rheinland Pitchre jut ki valaki, megéri az erőfeszítést részt venni egy ilyen versenyen – nyilatkozta egy másik zsűritag, Nagy Noémi, az Alpac Capital befektetési menedzsere.

A startupok  az innovációs környezetünk meghatározó szereplői, akik nem a „holnap” ígéretei, hiszen már ma a holnap sikerét hordozzák magukban. Az elmúlt hetek, hónapok eseményei bebizonyították, hogy érdemes odafigyelni azokra a tehetségekre, fiatal innovátorokra, akik haladó gondolkodásukkal, új típusú megközelítésükkel formálni tudják a szűkebb és tágabb környezetünket – mondta Kölkedi Krisztián, az NKFIH – elnöki tanácsadója, startup szakértő. A Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal célja, az innováció széles körű hozzáférhetőségének biztosítása, társadalmi jelentőségének fokozása, az innovációs tér szélesítése.

  width=

A 9. Be Smart versenyen nyertes szlovák és magyar startupok

Az Agrobotix – Agrocircle fejlesztése egy robotikus rendszer, mely termőföldeken dolgozik, minimális emberi beavatkozással.

A Caintwaiter mobil applikációjáva megreformálja a vendéglátóipart, segítségével a vendéglátóhelyek hatékonyabbá tudják tenni az asztalszervizt, ezzel időt és pénzt spórolva egy munkaerőhiánnyal küszködő piacon.

Az Eyerim egy egyszerűen használható, márkás designer szemüvegeket áruló webáruház, melynek célja, hogy a vásárlók mindent egy helyen.

A Blue Colibri egy modern belső kommunikációs mobil platform, amely elősegíti a vállalatok számára, hogy elkötelezettebbé tegyék a munkavállalóikat.

Az InstantPlace Magyarország első közösségi helyszín- és irodamegosztó portálja, melynek célja, hogy a tárgyalók, közösségi irodák kínálatát elérhetővé, összehasonlíthatóvá és akár azonnal foglalhatóvá tegye a potenciális bérlők számára.

A Bes egy mobil fókuszú applikáció hosszú távú ingatlankiadásra és bérlésre. Mind a bérlő, mind a kiadó számára lefedi az egész folyamatot, a beköltözéstől a lakás menedzseléséig.

A 9. Be Smart verseny főtámogatói:

 width=

 A verseny támogatói: 

 width=

 width=

Note: The project is implemented with the support of the European Regional Development Fund. The information included in this publication does not necessarily reflect the official position of the EU. www.skhu.eu