Inspiráció, verseny és együttműködés szlovák és magyar startupok között

A kutatásra, az innovációra és a jövő technológiáira összpontosító think.BDPST stratégiai konferencián állíthatnak ki és versenyezhetnek április 4-5-én a BVK vezetése alatt álló Interreg V-A Slovakia-Hungary Cooperation Program EYES projektjében szlovák és magyar intézmények konzorciuma által szervezett startup verseny nyertesei.

A 2019 február 5-én megrendezett verseny a Budapesti Vállalkozásfejlesztési Közalapítvány (BVK) 9. Be Smart startup versenyének keretein belül zajlott.

„A 9. Be Smart az eddigi legnagyobb versenyünk volt. A 63 jelentkezőből egyik sem ötlet már, hanem valóban piacon levő termék vagy prototípus. Ez is mutatja, hogy milyen sokaknak jelent komoly segítséget a Főváros és az NKFIH által is támogatott, a piacra jutást és a nemzetközi piacon való megerősödést támogató program.” – mondta Szalai Piroska, a BVK kuratóriumának elnöke.

Marian Zajko, a Szlovák Műszaki Egyetem Menedzsment Intézetének igazgatója komoly üzleti előnyt lát a szlovák – magyar együttműködésben. „Előfordulhat, hogy a két országbeli startupoknak hasonlóak az üzleti ötleteik, de az biztos, hogy eltérő tapasztalataik. Az együttműködés fő előnye, hogy beépíthetik az egymástól kapott tudást, inspirálhatják egymást és a networking, az üzleti kapcsolatépítés is ugyanolyan fontos számukra. Gyakran mérnökök, vagy informatikusok alapítanak startupot, ők azonban nem feltétlenül értenek a marketinghez. Egy startup verseny, egy konferencián való kiállítói lehetőség segítséget jelenthet számukra a marketing területén is – mondta Marian Zajko, aki a versenyen zsűritagként szerepelt.

Bari Bertalan, az Ír-Magyar Gazdasági Társulás (IHBA) igazgatósági tagja nagyon magas színvonalúnak tartotta a versenyzők pitcheit, amelyekben zsűriként három fő dolgot vizsgált: az egyik az angol nyelvű prezentáció minősége, a nyelvtudás, amely nagyon fontos a nemzetközi terepen. A másik a stílus, a magabiztosság volt. A harmadik pedig maga a termék, a szolgáltatás egyedisége, innovációja.

A verseny résztvevői között voltak, akik már egész sikeresek, mások korai fázisban vannak. Mindannyiuk számára hasznos nyeremény és egyben lehetőség a négy következő megmérettetés közül bármelyiken részt venni. Akár Dublinba, Lisszabonba vagy a Rheinland Pitchre jut ki valaki, megéri az erőfeszítést részt venni egy ilyen versenyen – nyilatkozta egy másik zsűritag, Nagy Noémi, az Alpac Capital befektetési menedzsere.

A startupok  az innovációs környezetünk meghatározó szereplői, akik nem a “holnap” ígéretei, hiszen már ma a holnap sikerét hordozzák magukban. Az elmúlt hetek, hónapok eseményei bebizonyították, hogy érdemes odafigyelni azokra a tehetségekre, fiatal innovátorokra, akik haladó gondolkodásukkal, új típusú megközelítésükkel formálni tudják a szűkebb és tágabb környezetünket – mondta Kölkedi Krisztián, az NKFIH – elnöki tanácsadója, startup szakértő. A Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal célja, az innováció széles körű hozzáférhetőségének biztosítása, társadalmi jelentőségének fokozása, az innovációs tér szélesítése.

 

A 9. Be Smart versenyen nyertes szlovák és magyar startupok

Az Agrobotix – Agrocircle fejlesztése egy robotikus rendszer, mely termőföldeken dolgozik, minimális emberi beavatkozással.

A Caintwaiter mobil applikációjáva megreformálja a vendéglátóipart, segítségével a vendéglátóhelyek hatékonyabbá tudják tenni az asztalszervizt, ezzel időt és pénzt spórolva egy munkaerőhiánnyal küszködő piacon.

Az Eyerim egy egyszerűen használható, márkás designer szemüvegeket áruló webáruház, melynek célja, hogy a vásárlók mindent egy helyen.

A Blue Colibri egy modern belső kommunikációs mobil platform, amely elősegíti a vállalatok számára, hogy elkötelezettebbé tegyék a munkavállalóikat.

Az InstantPlace Magyarország első közösségi helyszín- és irodamegosztó portálja, melynek célja, hogy a tárgyalók, közösségi irodák kínálatát elérhetővé, összehasonlíthatóvá és akár azonnal foglalhatóvá tegye a potenciális bérlők számára.

A Bes egy mobil fókuszú applikáció hosszú távú ingatlankiadásra és bérlésre. Mind a bérlő, mind a kiadó számára lefedi az egész folyamatot, a beköltözéstől a lakás menedzseléséig.

A program az Interreg V-A Szlovákia-Magyarország Együttműködési Program határon átnyúló együttműködési program EYES projekt keretében zajlott.

A 9. Be Smart verseny főtámogatói: 

Támogatók: 

Note: The project is implemented with the support of the European Regional Development Fund. The information included in this publication does not necessarily reflect the official position of the EU. www.skhu.eu

Posted in Aktualitásaink, Be Smart versenyek and tagged , .