A Bálványosi Nyári Egyetem Erdély Café elnevezésű helyszínén a testvérvárosi kapcsolatokban rejlő lehetőségeket vitatta meg Dr. Bagdy Gábor, Budapest főpolgármester-helyettese, Orbán Árpád, Székelyudvarhely alpolgármestere, Lázár Zoltán, a Csíkszeredai Főkonzulátus külgazdasági attaséja, Szalai Piroska, a Budapesti Vállalkozásfejlesztési Közalapítvány kuratóriumi elnöke, Szakács Paál István, a Harghita Business Center igazgatója, valamint Vas Réka, a csíkszeredai Magtár alapítója.

 width=

Dr. Bagdy Gábor elmondta: Budapest elsősorban más fővárosokkal épít ki testvérvárosi kapcsolatokat, de a nemzet fővárosaként feladatának tekinti, hogy azokkal a határon túli városokkal is testvérvárosi szerződést kössön, amelyek méretüknél vagy gazdasági súlyuknál fogva nem, szellemi és erkölcsi okokból azonban kifejezetten fontosak Magyarország számára. Az pedig már a városi szervezetek feladata, hogy ezeket a kapcsolatokat tartalommal töltsék meg.

Orbán Árpád ehhez hozzátette, hogy a testvérvárosi kapcsolatra nem önző módon tekintenek, hanem úgy kezelik, mintha Budapest egész Székelyfölddel, mind a 700.000 székellyel kötött volna szerződést. Az együttműködés eddigi eredményei közül a sport és kulturális kapcsolatokon túl megemlítette azt is, hogy a helyi termálfürdő kialakításához a budapesti fürdőigazgatóság szakemberei nyújtanak szakmai segítséget. A két városvezető ugyanakkor kölcsönösen biztatta egymást az együttműködés újabb potenciális területeinek feltárására.

A megbeszélésen konkrét javaslatok és felajánlások is születtek. Szalai Piroska felidézte, hogy már 2018-ban is bemutatkozhattak az első Be Smart Székelyföld startup-verseny nyertesei a novemberben Budapesten megrendezett Startupok Éjszakája rendezvényen, hiszen nagyon fontos a BVK számára, hogy a határon túli startup-ökoszisztéma szereplői számára is lehetőségeket biztosítson.

Szakács Paál István elmondta, hogy a Harghita Business Center jelenleg 44 kezdő vállalkozással működik együtt, és aktív tagjaiknak külföldi megjelenési lehetőségeket is szervez. Elengedhetetlennek nevezte, hogy a nemzetközi piacra készülő startupok nagyvárosi környezetben validálhassák a terméküket, amire Budapest kiváló lehetőséget biztosít. Arra is javaslatot tett, hogy 30 székely és 30 magyarországi startupper és innovátor részvételével közös bootcampet szervezzenek, ahol az ökoszisztéma szereplői tapasztalatokat cserélhetnek, és konkrét üzleti problémákra kereshetnek válaszokat.

A BVK kuratóriumi elnöke ezt a gondolatot azzal egészítette ki, hogy egyszeri alkalom helyett érdemes lenne féléves vagy éves programtervet kialakítani, az innovációban aktív kerületeket, más fővárosi szervezeteket, valamint a startupok felé nyitó nagyvállalatokat is bevonni.

Lázár Zoltán pedig arra tett ígéretet, hogy a Csíkszeredai Főkonzulátus koordinálásával, a Harghita Business Center és a Magtár szakmai támogatásával idén is lebonyolítják a Be Smart Székelyföld előválogató versenyt, amelynek legjobbjai bemutatkozhatnak majd november 28-án a Startupok Éjszakáján.

Az esemény zárásaként a főkonzulátus javaslatára a székelyföldi vállalkozások támogatása terén szerzett érdemeik elismeréséül Szalai Piroska és Dr. Bagdy Gábor átvehették a Tiszteletbeli Székely címet igazoló oklevelüket.

 width=