Jegy nélküli automatikus parkolást vezetett be a Parkl a Duna Plazában

 

A StartUp Europe Awards Hungary verseny Mobility kategória nyertes Parkl, teljes mértékben érintés- és jegymentes digitális parkolást vezetett be a bevásárlóközpontok közül először a Duna Plazában. A fejlesztés célja, hogy a parkolással kapcsolatos tevékenységek úgy, mint a be- és kijutás, valamint fizetés teljesen automatikusan, felesleges papírhasználat nélkül, azaz jegy- és készpénzmentesen történjen. Ennek köszönhetően nincs többé elhagyott parkolójegy probléma, sorompózás vagy gombnyomkodás, sőt, ezáltal a pláza ökológiai lábnyoma is jelentősen csökken.

 width=

A koronavírus után a Parkl saját felméréséből kiderült: főleg a budapesti autósok előnyben részesítenék a jövőben az érintésmentes parkolási ügyintézést, amit azonban nemcsak az utcai parkolásra, hanem a parkolóházakra és bevásárlóközpontokra is kiterjesztenének. A válaszadók 30%-a a bonyolult fizetési módot, illetve a kártyás fizetés hiányát tartják a legkörülményesebbnek a plázákban történő parkolás során, de nehezítő tényezőnek jelölték még a drága óradíjakat, illetve a szűk helyeket. Ezen felül a megkérdezettek negyede a gombnyomkodást és a sorompózást szeretné végleg elfelejteni.

Sokféle probléma ütötte fel a fejét, hiszen többen például azt is megjegyezték, hogy körülményesnek tartják a papíralapú jegyek megőrzést, illetve annak gyakori keresgélését is.

Jegy nélküli automatikus parkolás

A DUNA PLAZÁBAN JÚLIUSTÓL TELJESEN AUTOMATIKUSAN TÖRTÉNIK A KI ÉS BEJUTÁS, használatához a Parkl mobilapplikációra és az autó rendszámára van szükség. Ezek után bármely alkalommal rendszámfelismerő kamera segítségével, automatikusan nyílik a parkoló sorompója, és az applikációban elindul a parkolás. A parkoló elhagyásakor a sorompó szintén automatikusan nyílik, a parkolás befejeztével pedig automatikusan kifizetésre kerül a pontos összeg.

“A felhasználói visszajelzéseket meghallgatva az idei évben bevezetett helyszíneken szinte minden esetben kamerás beléptetést alkalmaztunk. Ezek a modern rendszerek már nem csak az autók rendszámát képesek felismerni, hanem mesterséges intelligencia segítségével akár a gépjármű színét vagy típusát is, ezzel gyorsítva az azonosítást és bejutást. Felhasználóinknak teljesen kontaktmentes parkolást biztosítunk a parkolóházakban, a közterületi parkolásnál és most már a plázákban is. Ennek pedig külön örülünk.” – árulta el Somogyi Zsolt, a Parkl Digital Technologies Kft. alapító-tulajdonosa.

A Parkl felületén mind az eltelt időt, mind a fizetendő összeget folyamatosan nyomonkövethető az ott tartózkodás alatt. A beés kijutáshoz, illetve fizetéshez így a telefon elővételére sincs szükség, valamint a parkolójegy húzás és a fizető automatánál való sorban állás is elkerülhető és a sorompós bejutás is gyorsabbá válik.

Csökkenti az ökológiai lábnyomot a digitális parkolás

A parkolás digitalizálása nemcsak időt spórol meg a felhasználóknak, az érintésmentes szolgáltatás egészségügyi szempontból is biztonságosabb megoldás, valamint az ökológiai lábnyomot is csökkenti. Csak a parkolójegyek nyomtatása évente rengeteg papírhulladékot jelent, amit azonban az alkalmazás használatával meg lehet spórolni, egyúttal utat nyithatunk a környezetkímélő smart city megoldásoknak is.

 

(Forrás: Portfolio)