Joker Tao, adatbázis kezelés határok nélkül

 

Mátyás Bence technológiai projektje, a JokerTao átjárhatóságot biztosít a régi és az új struktúrájú adatbázisok között, kiaknázza a hatalmas mennyiségű adatok tárolásában és elemzésében rejlő lehetőségeket. Kilenc fejlesztő társával a felhő alapú- relációs modellt használó adatbázisoknál gyorsabb rendszert építenek ki egy új adattárolási logika kifejlesztésével.

Mátyás Bence, a BVK 2. BE SMART startup versenyén
Mátyás Bence, a BVK 2. BE SMART startup versenyén

A Joker Tao tavaly ősszel a Budapesti Vállalkozásfejlesztési Közalapítvány és az Izraeli Magyar Nagykövetség Be SMART nevű startup versenyén bekerült az első három helyezett közé, így eljuthatott Tel-Avivba, a Digital Life Design startup fesztiválra a magyar küldöttség részeseként.

Hogy tetszett a DLD Fesztivál, milyen hozadéka volt számotokra a részvételnek?

A DLD Fesztiválon való részvétel páratlan lehetőséget kínál a startupoknak a szakmai és a befektetői közeg előtt történő bemutatkozásra, kapcsolatépítésre. Számunkra a legnagyobb hozadékot a szakmai kapcsolatok bővítése jelentette. Sokat köszönhetünk azoknak a cégeknek a képviselőinek, akikkel Tel Aviv-ban ismerkedtem meg, hiszen egyrészt az általunk megalkotott adatbázismodellt validálták, másrészt hozzájárultak a következő fejlesztésünkhöz a fejlesztési lehetőségekben rejlő potenciál ismertetésével.

Jelenleg mivel foglalkoztok? Mekkora csapattal dolgoztok?

A DLD Fesztivál óta három nagyobb megrendelést kaptunk. Az egyik projektben szenzorokat használó mérőműszerek kommunikációjának (IOT- Machine to Machine kategóriába sorolnám) biztosításához egy felhő alapú adatbázis kiépítésével foglalkozunk. A másik egy már befejezett projekt: egy számlázási, bérszámfejtő, illetve raktárnyilvántartó programfejlesztés, ami egytáblás adattárolást használ. A harmadik pedig egy egyetemi projekt, amiben a nemzetközi kutatói munkát könnyítjük meg az adattárolási logikánkkal.

Mátyás György, a Joker Tao ötletgazdája és Szarka Máté, az első keretrendszer tesztelője
Mátyás György, a Joker Tao ötletgazdája és Szarka Máté, az első keretrendszer tesztelője

A közelmúltban az oktatásra és a publikálásra is nagy hangsúlyt fektettünk. A Debreceni Egyetemen emelt óraszámmal oktatjuk az adatmodellünket, és annak gyakorlati jelentőségét. Jómagam alapító tag lettem egy civil egyesületben, a DEVIK (Debreceni Egyetemisták Vállalkozásfejlesztő Innovatív Közössége)-ben, ahol elsősorban a Debreceni Egyetem vállalkozásfejlesztő hallgatóit mentoráljuk. Az elmúlt félévben két nemzetközi tudományos publikációnk jelent meg, egy pedig közlés alatt van. A csapat mérete nem változott, két főt teljes munkaidőben, hat fejlesztőt pedig az aktuális projekt igénye szerint foglalkoztatunk.

Mik a terveitek a közeljövőre nézve?

A közeljövőben a terveink között szerepel az adattárolási logikánk minél szélesebb körben történő megismertetése, jelenleg a Taylor & Francis kiadónál egy NoSQLes könyv fejezetét írjuk. Szeretnénk olyan méretű megrendeléseket kapni, amiben a nyolc fejlesztőnket teljes munkaidőben tudjuk foglalkoztatni, illetve szeretnénk a csapatot bővíteni új fejlesztőkkel, ehhez viszont plusz tréninget kell tartanunk az egyetemi előadások és gyakorlatok mellett.

Április 22-én a BVK Budapesti Smart Pontjában fogsz meetupot tartani BigData témában. Mi adja az előadásod aktualitását?

A BigData egy divatos szó lett, amit sokan sokféleképpen használnak. A meetupon ismertetem a modern és szakmailag elfogadott adattárolási modelleket, logikákat. Továbbá nem titkolt célom, hogy felhívjam a figyelmet az általunk kifejlesztett logika jelentőségére, szerepére.